Δικαστήριο υποχρεώνει τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει αγρότες για διαρροές πετρελαίου

Δικαστήριο υποχρεώνει τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει αγρότες για διαρροές πετρελαίου Facebook Twitter
EPA
0

Ολλανδικό δικαστήριο υποχρεώνει τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει αγρότες για την καταστροφή που προκάλεσαν τεράστιες διαρροές πετρελαίου.

Εφετείο στη Χάγη απέρριψε τα επιχειρήματα της Shell ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν παρείχε επαρκείς αποδείξεις για αυτό. Το δικαστήριο διέταξε τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει τους αγρότες για τις απώλειες που είχαν εξαιτίας των διαρροών στα χωριά Goi και Oruma, το 2004 και το 2005. Το ύψος της αποζημίωσης δεν έχει οριστεί ακόμη.

Επίσης, το δικαστήριο διέταξε ότι η μητρική εταιρεία και η θυγατρική της πρέπει να τοποθετήσουν εξοπλισμό προειδοποίησης στους αγωγούς στην Oruma, προκειμένου να περιοριστεί η περιβαλλοντική ζημιά σε περίπτωση άλλης διαρροής.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Shell Νιγηρίας δεν έχει κάνει αρκετά για τον καθορισμό του εδάφους γύρω από τις περιοχές της διαρροής. Οι αγρότες που διεκδικούσαν αποζημίωση υποστηρίζουν ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τη διαρροή πετρελαίου από τον αγωγό θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η εταιρεία είχε εγκαταστήσει τα κατάλληλα συστήματα ανίχνευσης.

«Επιτέλους, λίγη δικαιοσύνη για τους Νιγηριανούς που υποφέρουν από τις συνέπειες του πετρελαίου της Shell», δήλωσε ο Έρικ Ντου, ένας από τους ενάγοντες. «Αυτή η ετυμηγορία φέρνει ελπίδα για το μέλλον στους ανθρώπους στο Δέλτα του Νίγηρα», συμπλήρωσε. Ο πατέρας του Ντου ήταν ένας από τους ενάγοντες που πέθαναν κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης. 

Το εφετείο της Χάγης έκρινε το 2015 ότι η υπόθεση είναι στη δικαιοδοσία των ολλανδικών δικαστηρίων, επτά χρόνια μετά την πρώτη μήνυση τεσσάρων αγροτών και έπειτα από τη διαμάχη για το αν η μητρική εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις ενέργειες της θυγατρικής της στη Νιγηρία.

«Αυτά είναι φανταστικά νέα για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Ντόναλντ Πολς, επικεφαλής της Friends of the Earth Netherlands, οργάνωσης που στήριξε τους ενάγοντες. «Σημαίνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να τα βάλουν με τις πολυεθνικές που τους βλάπτουν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Shell Νιγηρίας με ανακοίνωση επανέλαβε το επιχείρημα πως οι διαρροές έγιναν λόγω σαμποτάζ και εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση. «Σαμποτάζ, κλοπή αργού πετρελαίου και παράνομη διύλιση αποτελούν μεγάλη πρόκληση στο Δέλτα του Νίγηρα», ανέφερε η ανακοίνωση συμπληρώνοντας ότι «όπως όλα τα υπό τη Shell εγχειρήματα παγκοσμίως, είμαστε αφοσιωμένοι στη λειτουργία με ασφάλεια και την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος».

Το δικαστήριο έκρινε πως η εταιρεία απέδειξε ότι μια τρίτη διαρροή οφειλόταν σε σαμποτάζ, στο χωριό Ikot Ada Udo, αλλά δεν αποφάσισε αν η Shell είναι υπεύθυνη για τη ζημιά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο με συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Διεθνή / Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο από συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Από την έρευνα που έγινε στο τηλέφωνο του μαθητή, βρέθηκαν συνολικά 9 βίντεο - Ο 14χρονος φέρεται να καλούσε τους φίλους του να συνευρεθούν με την αδελφή του
LIFO NEWSROOM
«Κατηγορηματικό όχι» της Ρωσίας στο σχέδιο 26 χωρών για στρατεύματα στην Ουκρανία

Διεθνή / «Κατηγορηματικό όχι» της Ρωσίας στο σχέδιο 26 χωρών για στρατεύματα στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο απορρίπτει την ιδέα δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, παρόλο που 26 χώρες έχουν δεσμευθεί για ειρηνευτική αποστολή και οι συνομιλίες με τον Πούτιν σταμάτησαν απότομα
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Η άγνωστη σχέση του θρυλικού σχεδιαστή για την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Διεθνή / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η άγνωστη σχέση του θρυλικού σχεδιαστή με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο Αρμάνι έντυσε αμέτρητους σταρ του Χόλιγουντ αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών. Ανάμεσα σε αυτούς και την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία φωτογραφήθηκε με κομμάτι του διάσημου οίκου λίγες ώρες πριν πεθάνει
LIFO NEWSROOM
Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Διεθνή / Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Σε μια βραδιά γεμάτη επαίνους, ο πρόεδρος Τραμπ άκουσε κορυφαίους ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών όπως Apple, OpenAI και Google να τον ευχαριστούν για τη στήριξή του στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα
LIFO NEWSROOM
Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM