ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Σχεδόν 500 επιθέσεις εναντίον ΜΜΕ το 2020 από τον Μπολσονάρου και τους γιους του

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Σχεδόν 500 επιθέσεις εναντίον ΜΜΕ το 2020 από τον Μπολσονάρου και τους γιους του Facebook Twitter
EPA
0

Συνολικά 580 φραστικές επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ κατέγραψαν το 2020 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου και τους γιους του. Και η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2021.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των φραστικών επιθέσεις από το «σύστημα Μπολσονάρου» εναντίον του Τύπου το 2020, το 85% ήρθαν από τον πρόεδρο της Βραζιλίας και τους γιους του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, ο ίδιος ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επιτέθηκε στον Τύπο 103 φορές. Όσο για τους γιους του, ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου έκανε 208 φραστικές επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ, ο Κάρλος- δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο- 89 και ο Φλάβιο, που είναι γερουσιαστής, 69 φορές. Τις φραστικές τους επιθέσεις τις δημοσίευσαν ως επί το πλείστον σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά κύριο λόγο στο Twitter.

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Σχεδόν 500 επιθέσεις εναντίον ΜΜΕ το 2020 από τον Μπολσονάρου και τους γιους του Facebook Twitter

Και οι επιθέσεις συνεχίζονται και το 2021, καθώς η χρονιά ξεκίνησε με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο να χαρακτηρίζει τα ΜΜΕ «χειρότερα από σκουπίδια, καθώς τα σκουπίδια είναι ανακυκλώσιμα».

«Ο Τύπος είναι υπεύθυνος για τον πανικό στη χώρα και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω της πανδημίας, μια εθνική ντροπή», ισχυρίστηκε ο Μπολσονάρου αυτό τον μήνα, ο οποίος επιμένει να υποβαθμίζει την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 217.000 Βραζιλιάνοι.

Σε έκθεσή τους, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν «τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος, η οικογένειά του και το περιβάλλον του, τελειοποίησαν (...) ένα σύστημα που αποσκοπεί στη δυσφήμιση του Τύπου και στη φίμωση επικριτικών και ανεξάρτητων δημοσιογράφων».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Εντουάρντο Μπολσονάρου καταδικάστηκε πρωτοδίκως και υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση στη δημοσιογράφο Πατρίσια Κάμπος Μέλο. Ο βουλευτής γιος του προέδρου ισχυρίστηκε ότι η διάσημη δημοσιογράφος της εφημερίδας Folha προσπάθησε να αποσπάσει πληροφορίες επιζήμιες για τον Ζαΐχ Μπολσονάρου έναντι σεξουαλικών χαρών.

Αυτές οι κατηγορίες προκάλεσαν καταιγισμό tweet του μπολσοναρισμού σε «μια έξαρση σεξιστικών και μισογυνιστικών απειλών και προσβολών», σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Παράλληλα η ΜΚΟ επισημαίνει ότι πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι «καλούνται να εργαστούν στο έλεος του ψηφιακού λιντσαρίσματος των υποστηρικτών του Μπολσονάρου».

Επίσης επισημαίνει ότι το 2020 χαρακτηρίστηκε από «καταχρηστικές νομικές διαδικασίες» εναντίον δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης και από την αυξανόμενη πολιτικοποίηση των επίσημων μέσων ενημέρωσης, που τέθηκαν στην υπηρεσία της κυβέρνησης Μπολσονάρου.

Η Βραζιλία βρίσκεται στην 107η θέση (από τις 180) στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ