ΗΠΑ: Η Βουλή ψήφισε και ζητά επίσημα από τον Πενς να αφαιρέσει την εξουσία από τον Τραμπ

ΗΠΑ: Η Βουλή ψήφισε και ζητά επίσημα από τον Πενς να αφαιρέσει την εξουσία από τον Τραμπ Facebook Twitter
Η Βουλή ψήφισε υπέρ και ζητά επίσημα από τον Πενς να αφαιρέσει την εξουσία από τον Τραμπ (EPA)
0

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ του να ζητήσει επισήμως από τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία για να αφαιρέσει από τον Πρόεδρο Τραμπ την εξουσία, έπειτα από την υποκίνηση οπαδών του που είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή τους στο Καπιτώλιο.

Συνοδευόμενοι από ένοπλους φρουρούς σε ένα βαριά οχυρωμένο Καπιτώλιο, οι βουλευτές υιοθέτησαν το μη δεσμευτικό μέτρο λίγο πριν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα). Η τελική ψηφοφορία ανέδειξε 223 ψήφους υπέρ και 205 κατά του επίσημου αιτήματος προς τον Πενς να κηρύξει τον Τραμπ «ανίκανο να εκτελέσει τα καθήκοντά του και να ασκήσει (ο Πενς) αμέσως εξουσίες ως αναπληρωτής πρόεδρος».

«Προσπαθούμε να του πούμε ότι έχει έρθει η ώρα έκτακτης ανάγκης της επίκλησης της 25ης Τροπολογίας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο εκπρόσωπος Τζέιμι Ράσκιν, Δημοκρατικός του Μέριλαντ και συντάκτης του ψηφίσματος.

«Έφτασε στο κατώφλι μας. Εισέβαλε στον χώρο μας».

Μόνο ένας Ρεπουμπλικάνος, ο Άνταμ Κίσινγκερ από το Ιλινόις, ψήφισε υπέρ του άρθρου.

Η Βουλή προχώρησε στην ψηφοφορία αφού ο Πένς έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο Νάνσι Πελόσι την Τρίτη αρνούμενος να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία, που θα έπαυε τον Τραμπ.

«Δεν πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση είναι προς το καλύτερο συμφέρον του έθνους μας ή συμβαδίζει με το Σύνταγμά μας», έγραψε ο Πενς.

«Δεν θα υποχωρήσω τώρα στις προσπάθειες της Βουλής των Αντιπροσώπων να παίξουν πολιτικά παιχνίδια σε μια τόσο σοβαρή στιγμή στη ζωή του έθνους μας»

Σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι παρατάχθηκαν κατά της αντιπολίτευσης. Έκαναν ελάχιστα για να υπερασπιστούν τη συμπεριφορά του Τραμπ, αλλά υποστήριξαν ότι το Κογκρέσο δεν είχε κανένα ρόλο να πει στον αντιπρόεδρο τι να κάνει.

«Ο αντιπρόεδρος έδωσε την απάντησή του, προτού θέσετε την ερώτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νταν Μπίσοπ, Δημοκρατικός της Βόρειας Καρολίνας. «Το τελεσίγραφο σας προκαλεί βία σε ένα βασικό χαρακτηριστικό της δομικής αρχιτεκτονικής του Συντάγματος».

Οι Δημοκρατικοί σχεδίασαν να επανασυναντηθούν την Τετάρτη για να ψηφίσουν για ένα μόνο άρθρο κατηγορίας που αποδίδει στον Τραμπ «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι οπαδοί του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα εισέβαλαν στην έδρα της αμερικανικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί, μεταξύ τους και ένας αστυνομικός του Καπιτώλιου.

Κάθε Δημοκρατικός γερουσιαστής αναμενόταν ότι θα ψηφίσει υπέρ  της κατηγορίας ενώ υπήρξαν και Ρεπουμπλικάνοι που φάνηκε ήδη ότι θα στήριζαν, αν και όχι έπειτα από επίσημη γραμμή, την πρόταση που θα οδηγούσε στην αποπομπή Τραμπ.

Με πληροφορίες των New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM