Η ομάδα του ΙΑΣΩ Παίδων έχει όλες τις απαντήσεις για τη νόσο Kawasaki

Η ομάδα του ΙΑΣΩ Παίδων έχει όλες τις απαντήσεις για τη νόσο Kawasaki Facebook Twitter
Τα παιδιά που πέρασαν νόσο Kawasaki δεν είναι πιο ευπαθή σε λοιμώξεις ή άλλα νοσήματα.
0



Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ που θυμίζουν τη νόσο Kawasaki σε ελληνόπουλο που νόσησε από τη λοίμωξη Covid-19 έκανε τους γονείς σε όλη την επικράτεια να αγωνιούν για το πώς σχετίζεται αυτή η σπάνια παιδιατρική νόσος με την πανδημία του κορωνοϊού και το πόσο απειλητική μπορεί να αποβεί για τα παιδιά μας.

Η παιδίατρος Κατερίνα Αγραφιώτου, διευθύντρια της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Παίδων, μέλος της dream team του, έχει όλες τις απαντήσεις στα αγωνιώδη αυτά ερωτήματα, ώστε να μη φοβόμαστε άδικα για ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας.

— Τι ακριβώς είναι η νόσος Kawasaki, πού οφείλεται και πώς εκδηλώνεται;

Η νόσος Kawasaki είναι η δεύτερη συχνότερη αγγειίτιδα της παιδικής ηλικίας. Είναι πιο συχνή στους Ασιάτες, ενώ, σύμφωνα με το CDC στις ΗΠΑ, η επίπτωσή της είναι 20 περιπτώσεις στα 100.000 παιδιά κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια γενικευμένη αγγειίτιδα (φλεγμονή των αγγείων) των μεσαίου μεγέθους αρτηριών, που προσβάλλει κυρίως τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Λόγω της φλεγμονής του τοιχώματός τους προκαλεί διατάσεις και ανευρύσματα. Προσβάλλει συνήθως τις ηλικίες από 6 μηνών έως 5 ετών και αποτελεί απειλητικό για τη ζωή νόσημα. Δυστυχώς, τα αίτιά του παραμένουν άγνωστα. Γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με λοιμώξεις και αποτελεί «καθυστερημένη» ανοσολογική ενεργοποίηση μετά από λοίμωξη ή επαφή με λοιμογόνο παράγοντα (ιό ή βακτήριο), χωρίς άμεση συσχέτιση. Θεωρούμε ότι κάποιος ιός ή βακτήριο αποτελεί το ερέθισμα για να κινητοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτού του είδους η αγγειίτιδα. Γενετικοί πολυμορφισμοί, γενετική προδιάθεση, λοιμώξεις, φυλή και φύλο συμμετέχουν στην αιτιολογία. Η κλινική εικόνα του τυπικού περιστατικού Kawasaki περιλαμβάνει οπωσδήποτε πυρετό διάρκειας τουλάχιστον 5 ημερών και 4 από τα ακόλουθα συμπτώματα: κόκκινα μάτια (επιπεφυκίτιδα μη πυώδης), κόκκινο λαιμό και γλώσσα, ξηρά και σκασμένα χείλη, διάχυτο πολύμορφο εξάνθημα, αλλοιώσεις στα άκρα (ήπιο οίδημα ή ερυθρότητα στα χέρια και στα πόδια, δέρμα που ξεφλουδίζει στα δάχτυλα μετά από 2-3 εβδομάδες) και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Δεν εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα μαζί. Ο πυρετός εμφανίζεται πρώτα, υψηλός και επίμονος, η διάθεση του παιδιού δεν είναι καλή, είναι ευερέθιστο και γκρινιάζει. Στη συνέχεια, εμφανίζονται διαδοχικά τα υπόλοιπα συμπτώματα, οπότε η διάγνωση μπορεί να γίνει αρκετές ημέρες μετά την έναρξη του πυρετού. Υπάρχει και η ατελής νόσος Kawasaki, με λιγότερα κλινικά κριτήρια.

Στα τέλη του περασμένου Απρίλη εμφανίστηκε μια νέα εμπύρετη κλινική οντότητα στα παιδιά, που περιλάμβανε επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή. Η νόσος Covid-19 σχετίστηκε με το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά, το οποίο φάνηκε να έχει ομοιότητες με τη νόσο Kawasaki. Αρχικά ορίστηκε ως «Kawasaki like», αλλά είναι πλέον σαφές ότι το MIS-C σύνδρομο έχει διαφορές από τη νόσο Kawasaki.

— Πόσα περιστατικά καταγράφονται στην πατρίδα μας;

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε σαφή εικόνα της συχνότητας της νόσου. Στην κλινική μας, ωστόσο, έχουμε μεγάλη εμπειρία από την συγκεκριμένη νόσο, καθώς νοσηλεύουμε 4-5 περιστατικά τον χρόνο, ενώ τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε έξαρση με 5 περιστατικά, εκ των οποίων ένα ήταν τυπικό και τα υπόλοιπα ατελή. Στις μοριακές εξετάσεις και στις ορολογικές δεν απομονώσαμε την παρουσία SARS-Cov-2, όμως είναι εντυπωσιακή η αύξηση, ειδικά σε καιρό πανδημίας.


— Η νόσος Kawasaki έχει σχέση με τη λοίμωξη του κορωνοϊού;

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι οι παιδίατροι είναι εξοικειωμένοι με τη νόσο Kawasaki, ειδικά οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς η διάγνωση και η αντιμετώπισή της γίνονται μέσα στο νοσοκομείο. Στα τέλη του περασμένου Απρίλη εμφανίστηκε μια νέα εμπύρετη κλινική οντότητα στα παιδιά, που περιλάμβανε επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή. Η νόσος Covid-19 σχετίστηκε με το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά («βαφτίστηκε» με το ακρωνύμιο MIS-C), το οποίο φάνηκε να έχει ομοιότητες με τη νόσο Kawasaki. Αρχικά ορίστηκε ως «Kawasaki like», αλλά είναι πλέον σαφές ότι το MIS-C σύνδρομο έχει διαφορές από τη νόσο Kawasaki. Η διάκρισή τους βασίζεται κυρίως στο θετικό SARS-Cov-2 test ή και στο ιστορικό έκθεσης στον κορωνοϊό 2-4 εβδομάδες πριν από την εκδήλωση του συνδρόμου. Το MIS-C είναι ένα πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που υποδηλώνει καθυστερημένη ανοσιακή απάντηση των συγκεκριμένων ασθενών που ήρθαν σε επαφή ή νόσησαν από τον ιό και ακολουθείται από μια κατάσταση υπερφλεγμονής. Στο πλαίσιο της εμπειρίας που αποκτούμε με το νέο σύνδρομο, ως κέντρο συμμετέχουμε σε διεθνή μελέτη καταγραφής αυτών των περιστατικών με συντονιστή το Imperial College του Λονδίνου. Ο στόχος της μελέτης, που ονομάζεται BATS, είναι ο καθορισμός της βέλτιστης αγωγής, καθότι αναφερόμαστε σε μια καινούργια ασθένεια, για την οποία δεν έχουμε ακόμα επαρκή θεραπευτικά δεδομένα.


— Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Kawasaki;

Η θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση γ-σφαιρίνης, ασπιρίνης (σε αντιφλεγμονώδη αρχικά δόση και αντιαιμοπεταλιακή στη συνέχεια για 6-8 εβδομάδες),κορτικοειδών και ανοσοτροποποιητικών παραγόντων, αν χρειαστεί. Αν η θεραπεία χορηγηθεί πριν από το δέκατο 24ωρο πυρετού, η πιθανότητα ανάπτυξης διατάσεων-ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς είναι μικρότερη του 5%, ενώ, χωρίς αγωγή, ο κίνδυνος κυμαίνεται από 20 έως 40%.


— Τα παιδιά που θα νοσήσουν από το νέο σύνδρομο μπορεί να εμφανίσουν άλλες διαταραχές;

Τα παιδιά που πέρασαν νόσο Kawasaki δεν είναι πιο ευπαθή σε λοιμώξεις ή άλλα νοσήματα. Το νέο σύνδρομο MIS-C, όχι η νόσος Kawasaki, έχει κάποια κοινά παθοφυσιολογικά στοιχεία με το σύνδρομο ενεργοποίησης μακροφάγων ή αιμοφαγοκυτταρικό σύνδρομο (HLH/MAS). Το τελευταίο είναι επίσης απειλητικό για τη ζωή, εκδηλώνεται ως συνέχεια μιας λοίμωξης σε προηγουμένως υγιή παιδιά με πιθανή κάποια προδιάθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, που ωστόσο παραμένει άγνωστη στο ιστορικό του μικρού ασθενούς μέχρι την εκδήλωση της νόσου. Στα παιδιά δεν προκαλούνται θρομβώσεις από τα παραπάνω σύνδρομα και στο ΙΑΣΩ Παίδων έχουμε μεγάλη εμπειρία και στα HLH/MAS σύνδρομα. Κλείνοντας, το μήνυμά μου προς τους γονείς είναι να εμπιστεύονται το ένστικτό τους, να ειδοποιούν τον γιατρό τους όταν νιώθουν πως κάτι δεν πάει καλά και πως τα φετινά Χριστούγεννα φέρνουν ένα νέο μήνυμα ελπίδας – ότι σύντομα η απειλή του Covid-19 θα φτάσει στο τέλος της.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ