ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Σύψας: Τα δύσκολα δεν πέρασαν- Θα ζοριστούμε τον Ιανουάριο

Σύψας: Τα δύσκολα δεν πέρασαν- Θα ζοριστούμε τον Ιανουάριο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τα δύσκολα με τον κορωνοϊό δεν πέρασαν και θα «ζοριστούμε» τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εκτίμησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Για να εξηγήσει την ανησυχία αυτή, ο κ. Σύψας έφερε ως παράδειγμα ότι η «εποχή» της γρίπης είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

«Ανάλογα η εποχή του Covid θα είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Η θερμοκρασία που πέφτει- και μόνο αυτή, ας πάρουμε όλα τα μέτρα- οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας, αυξάνει δηλαδή τον Rt.


Άρα λογικά τον Ιανουάριο, παρά τα μέτρα που λαμβάνουμε τώρα, παρά το ότι δεν κάνουμε Χριστούγεννα κανονικά, αναμένεται να ζοριστούμε λιγάκι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», είπε στον ΣΚΑΪ.

Τα δύσκολα δεν πέρασαν, επεσήμανε ο κ. Σύψας, γιατί σιγά- σιγά γίνεται ένα άνοιγμα, που σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία και διασπορά, όπως και επειδή «γνωρίζουμε ότι όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται η διασπορά του ιού».

Σε ερώτηση για το αν ο Ιανουάριος θα είναι δυσκολότερος από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν τα γεγονότα υπερμετάδοσης, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη βόρεια Ελλάδα, που «γονάτισαν την Ελλάδα».

Πάντως, όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει περίπτωση νέου lockdown αν μετά τις γιορτές επανέλθουν τα υψηλά νούμερα, ο καθηγητής απάντησε ότι δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή.

«Ποια είναι η άλλη επιλογή; Να αφήσουμε τη διασπορά και μετά να μην έχουμε κρεβάτια ΜΕΘ και να αφήσουμε τον κόσμο να πεθαίνει στα κρεβάτια από ασφυξία; Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η μόνη λύση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το απαγορευτικό. Ιδίως στην Ελλάδα που έχει κάλυψη στις ΜΕΘ που είναι πάνω από 80%. δηλαδή δεν έχουμε ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε, παραμικρή αύξηση της πανδημίας. Δεν έχουμε επιλογές», τόνισε ο καθηγητής.

Στις φετινές γιορτές υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας».

Ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι είναι βραδεία η αποκλιμάκωση της πανδημίας σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, ενώ αυτή γίνεται ακόμη πιο αργά σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, ιδίως στις ΜΕΘ, και τους θανάτους. «Φαίνεται ότι θα φτάσουμε σε κάποια αποδεκτά νούμερα μάλλον το νέο έτος, με τον ρυθμό που συνεχίζουμε τώρα», σημείωσε.

Ακόμη ανέφερε ότι εκτιμάται ότι θα φτάσουμε στους 200 διασωληνωμένους ασθενείς, που είναι ένα «ασφαλές όριο», περίπου στα μέσα Ιανουαρίου. «Η πίεση στο σύστημα υγείας υποχωρεί πάρα πολύ αργά», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ο κ. Σύψας δήλωσε ότι αν συνεχιστεί η βραδεία αποκλιμάκωση που παρατηρείται, τότε «Πιστεύω ότι στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τουλάχιστον τα δημοτικά, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα Χριστούγεννα θα τηρηθούν τα μέτρα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκκλησία, ο κ. Σύψας παρατήρησε ότι «στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις, πρέπει να κάνει το καθήκον της. Τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία». Παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και να μην εκθέσει η εκκλησία τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM