EΜΑ: «Πολύ ισχυρά» τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna

EΜΑ: «Πολύ ισχυρά» τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna Facebook Twitter
0

«Πολύ ισχυρά» χαρακτήρισε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τα δεδομένα που έχουν υποβάλει για τα εμβόλιά τους για τον κορωνοϊό οι εταιρείες Pfizer/ BioNTech και Moderna.

«Έχουμε ένα σύνολο δεδομένων για περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, που παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Αυτό μας δίνει ένα πολύ ισχυρό σύνολο δεδομένων για να αποφασίσουμε, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα», είπε η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του EMA, μιλώντας σε επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech έως τις 29 Δεκεμβρίου και για εκείνο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου, το αργότερο. Η Κουκ δήλωσε ότι οι ημερομηνίες για την απόφαση μπορεί να αλλάξουν, ανάλογα με την αξιολόγηση.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει θετική έκβαση», είπε η Κουκ και συμπλήρωσε ότι οι ειδικοί του Οργανισμού πρέπει έπρεπε να αναλύσουν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. «Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα αναλύσουμε αυτά τα δεδομένα σωστά», συμπλήρωσε.

Οι αναλυτές του ΕΜΑ ελέγχουν επίσης δεδομένα για τις νέες πληροφορίες που προέκυψαν από τη Βρετανία, όπου δύο άνθρωποι παρουσίασαν αναφυλαξία και ένας πιθανή αλλεργική αντίδραση, μετά την έναρξη του εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η Κουκ δήλωσε ακόμη πως αναμένει ότι η AstraZeneca και η Johnson & Johnson θα υποβάλουν το πρώτο τρίμηνο του 2021 αίτηση για την έγκριση των δικών τους εμβολίων για τον κορωνοϊό. Ο Οργανισμός αξιολογεί τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca από τις αρχές Οκτωβρίου και για εκείνο της Johnson & Johnson από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ αναφέρθηκε και στην κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε ο Οργανισμός. «Γίναμε στόχος κυβερνοεπίθεσης τις τελευταίες εβδομάδες. Σας διαβεβαιώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για τη διανομή των εμβολίων και ότι είμαστε πλήρως λειτουργικοί», είπε η Κουκ στους ευρωβουλευτές.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM