ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Τραμπ- Οι εναλλακτικές

Τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Τραμπ- Οι εναλλακτικές Facebook Twitter
EPA
0

Αν και ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, ένα πράγμα είναι σίγουρο: τον Ιανουάριο ολοκληρώνεται η θητεία του, με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν (20/1). Τι θα κάνει όμως φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο;

Τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ. Η επιστροφή στον όμιλό του, μία νέα «κούρσα» για τον Λευκό Οίκο ή ακόμη και η ενασχόληση με την τηλεόραση φαίνεται να είναι μερικές από τις εναλλακτικές.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι έχασε δισεκατομμύρια από εισοδήματα όσο ήταν στον Λευκό Οίκο, ενώ οι μεγαλύτεροι γιοι του ισχυρίζονται πως η οικογενειακή επιχείρηση έχασε δεκάδες πιθανές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο. Τώρα, που οι ψηφοφόροι δεν του έδωσαν μια δεύτερη θητεία στη θέση του προέδρου, είναι ελεύθερος να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, στρέφοντας ξανά το βλέμμα στο εξωτερικό, όπου ξενοδοχεία και κλαμπ γκολφ βοήθησαν την οικογενειακή επιχείρηση να αναπτυχθεί, πριν από την εκλογή του το 2016.

Όταν εξελέγη, ο Τραμπ αρνήθηκε να πουλήσει το μερίδιό του στο Trump Organization. Αντί για αυτό, υιοθέτησε ένα πλάνο που- σύμφωνα με τον ίδιο- θα απέκλειε τη σύγκρουση συμφερόντων. Μεταξύ άλλων, ο όμιλος δεσμεύθηκε να μην κάνει νέες συμφωνίες εκτός των ΗΠΑ και προσέλαβε σύμβουλο δεοντολογίας για να παρακολουθεί συγκεκριμένα εγχειρήματα εντός των συνόρων.

Όμως, Δημοκρατικοί και μη χαρακτήριζαν ημίμετρα- στην καλύτερη περίπτωση- αυτούς τους περιορισμούς, που στην πραγματικότητα ελάχιστα εμπόδισαν τον πρόεδρο να μετατρέψει τα θέρετρά του σε έναν «κόμβο» για λομπίστες, δωρητές και επικεφαλής επιχειρήσεων που ζητούν χάρες.

Παρόλα αυτά, η προεδρία άφησε τα «σημάδια» της στην οικογενειακή επιχείρηση, που δεν έχει κλείσει καμία νέα συμφωνία για ξενοδοχείο από τη στιγμή που ο Τραμπ μπήκε στον Λευκό Οίκο. Η εταιρεία άφησε στην άκρη πέρυσι μια πρόταση για αλυσίδα ξενοδοχείων φιλικών προς το περιβάλλον, ενώ οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ δείχνουν ότι έπεσαν οι «επιδόσεις» των ακινήτων του που απέφεραν τα περισσότερα. Πέρυσι, ο Τραμπ είχε δηλώσει- χωρίς να προσφέρει αποδείξεις- ότι το γεγονός πως εξελέγη πρόεδρος «πιθανότατα μου κόστισε 3-5 δισεκατομμύρια».

Η απαγόρευση για νέες συμφωνίες στο εξωτερικό πιθανότατα αποτέλεσε το μεγαλύτερο πλήγμα. Πριν από την προεδρία, η εταιρεία καλόβλεπε μια μεγάλη επέκταση στην Κίνα, όπου εξάλλου διατήρησε τραπεζικό λογαριασμό κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ. Επίσης, έκανε διερευνητικές επαφές για νέες επιχειρηματικές συνεργασίες στην Κολομβία, τη Βραζιλία και την Τουρκία.

Τώρα, που δεν υπάρχουν αυτοί οι αυτο-περιορισμοί, ο Trump Organization αναμένεται να επιδιώξει νέες συμφωνίες για ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που είναι κοντά στην εταιρεία.

Ακόμη κι έτσι, θα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια, ανάμεσά τους η πανδημία του κορωνοϊού και οι έρευνες των αρχών για την εταιρεία. Επιπλέον, αν ο Τραμπ αποφάσιζε να είναι ξανά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2024, τότε ίσως θα έπρεπε να αποφύγει νέα «μπλεξίματα» στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πυρομαχικά» για τους πολιτικούς αντιπάλους.

Ο Τραμπ μπορεί να αρχίσει να πουλά ξανά το όνομά του

Ο πιο γρήγορος τρόπος προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα ο Trump Organization είναι να βάλει ξανά μπροστά τη «μηχανή» των διεθνών συμφωνιών, δίνοντας άδεια χρήσης του ονόματος Τραμπ σε πρότζεκτ όπως ξενοδοχεία και ουρανοξύστες κατοικιών.

Όταν εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, στελέχη της εταιρείας έλεγαν ότι ο Trump Organization εγκατέλειψε πάνω από 20 τέτοιες συμφωνίες, μεταξύ άλλων σε Κίνα, Ισραήλ και στη Νότια Αμερική. Φεύγοντας από τη θέση του, ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής σε κάποιες χώρες και το brand του είναι ευρέως αναγνωρισμένο.

Τέτοιες συμφωνίες σε μεγάλο βαθμό δεν ενέχουν κίνδυνο για την εταιρεία, επειδή δεν απαιτούν επένδυση κεφαλαίου και σε γενικές γραμμές αποφέρουν από 500.000 δολάρια έως 1 εκατομμύριο τον χρόνο, τουλάχιστον αρχικά. Συνήθως οι πληρωμές μειώνονται όταν πωλούνται διαμερίσματα στους ουρανοξύστες με κατοικίες, εκτός αν ο Trump Organization κάνει παράλληλες συμφωνίες για τη διαχείριση των ακινήτων.

Οι έλεγχοι για την εταιρεία 

Μπορεί πλέον το Κογκρέσο να μην είναι επικεντρωμένο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ, αλλά οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης θα συνεχίσουν τις έρευνές τους.

Η εισαγγελία του Μανχάταν κάνει έρευνα για τον Τραμπ και την εταιρεία του για μία σειρά πιθανών οικονομικών εγκλημάτων και θέλει τις φορολογικές δηλώσεις του. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης κάνει ξεχωριστή έρευνα για υποψίες ότι η εταιρεία έκανε λανθασμένη δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία της, πιθανόν για να πληρώσει λιγότερους φόρους ή για να πάρει δάνεια.

Επίσης οι έρευνες μπορεί να προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα, την ώρα που η εταιρεία θα θέλει να επεκταθεί.

Πιθανοί νέοι επιχειρηματικοί εταίροι

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο δικηγόρος Μπόμπι Μπάρτσφιλντ ήταν ο σύμβουλος δεοντολογίας του Trump Organization, ελέγχοντας πιθανές συμφωνίες και επιχειρηματικούς εταίρους. Αυτό το έκανε δύσκολο για κάποιους να γίνουν δεκτοί, ενώ άλλοι φοβήθηκαν τα φώτα της δημοσιότητας. Τώρα που αυτό δεν θα γίνεται πλέον, ανοίγει ο δρόμος για νέους εταίρους.

Με ένα χρέος άνω των 300 εκατομμυρίων να πρέπει να πληρωθεί, ίσως να υπάρχει επείγουσα ανάγκη ο Trump Organization να κάνει νέες συμφωνίες.


Η πόλωση και η πανδημία 

Κάποια από τα πολυτελή ακίνητα του Τραμπ είναι σε προπύργια των Δημοκρατικών, όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο, όπου παραμένει βαθιά αντιδημοφιλής. Και το θέρετρο του γκολφ στη Φλόριντα- που του απέφερε τα μεγαλύτερα έσοδα- έχει δεχθεί πλήγμα. Μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί απέφευγαν να κάνουν εκεί συνέδρια, εξαιτίας της διχαστικής ρητορικής του προέδρου. 

Ο ίδιος προσπάθησε να καλύψει αυτό, με εκδηλώσεις που έκαναν στα ακίνητά του ομάδες που συνδέονται με τον ίδιο και τους Ρεπουμπλικανούς. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα συνεχιστεί ή αν οι επικριτές του θα επιστρέψουν στα ακίνητά του όταν φύγει από τον Λευκό Οίκο.

Και βέβαια υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού, εξαιτίας της οποίας το 2020 αποδείχθηκε δύσκολη χρονιά για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, ενώ επηρέασε και τα κτηματομεσιτικά, αμφότεροι τομείς στο επίκεντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Τραμπ.

Μια νέα κούρσα Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ τελευταία έριξε την ιδέα μιας νέας υποψηφιότητας το 2024. Η πιθανότητα μιας νέας προεκλογικής εκστρατείας μπορεί να έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δράση του το μεσοδιάστημα, τουλάχιστον σε χώρες όπως η Κίνα, όπου μπορεί να προκύψουν δεοντολογικά και νομικά ζητήματα.


Μπορεί όμως να μην είναι ο τελευταίος Τραμπ που θα διεκδικήσει να εκλεγεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και η Ιβάνκα Τραμπ μπορεί να έχουν μελλοντικές πολιτικές φιλοδοξίες, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα σχέδια για ανάπτυξη. Τα ρίσκα είναι μεγαλύτερα στο διεθνές μέτωπο όπου αφθονούν οι πιθανότητες για σύγκρουση συμφερόντων.

Η αγάπη για την τηλεόραση

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Τραμπ έβαλε τους μεγαλύτερους γιους του- Ντόναλντ τζούνιορ και Έρικ- επικεφαλής της εταιρείας, μαζί με μία ομάδα στελεχών. Ακόμη και πριν από αυτό είχε αποτραβηχτεί κατά κάποιο τρόπο από την αναζήτηση συμφωνιών, αφήνοντας τα παιδιά του να πάρουν τα ηνία.

Το πώς και πότε θα επανέλθει στην οικογενειακή επιχείρηση είναι ένα από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα αναφορικά με τη ζωή του μετά την πολιτική. Αντί για αυτό, ο Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στην τηλεόραση ως πολιτική αυθεντία, ή με κάποιον άλλο ρόλο, λένε από τον κύκλο του.

Για παράδειγμα, έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις για την απόκτηση ή τη δημιουργία ενός δικτύου Τραμπ. Επίσης, μπορεί να τον περιμένουν οι ομιλίες επί πληρωμή και μια συμφωνία για βιβλίο.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM