Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Τα sauté King Oyster μανιτάρια με κρέμα yucca αρωματισμένη με τρούφα, που είχαν μια λεπτή, υπέροχη γεύση και μια τέλεια ισορροπία. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Υπάρχει μια λαϊκή έκφραση που λέει «δεν τρώω παραμύθια» και αφορά εκείνους που δεν εξαπατώνται εύκολα. Στην περίπτωσή μου, παρόλο που θέλω διακαώς να ανήκω στη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, κατάφερα να φάω παραμύθια συνειδητά και να μου αρέσει κιόλας.


Αυτό μου συνέβη όταν δέχτηκα το κάλεσμα στο νέο all-day στέκι της Άνω Γλυφάδας, Dumb Waiter, που δημιουργήθηκε γύρω από έναν όμορφο μύθο με κεντρικό ήρωα έναν διανοούμενο Βραζιλιάνο εκπαιδευτικό, λάτρη της τέχνης και της κουζίνας και μια Αγγλίδα έφηβο που υπήρξε προστατευόμενή του και συνεχίστρια του έργου του. Μια ιστορία που σκαρφίστηκαν οι Μαρία Καραχάλια και Γιώργος Σωτηρόπουλος, ιδιοκτήτες του μαγαζιού, για να δομήσουν ένα μενού που έχει βραζιλιάνικες επιρροές και να ξεκινήσουν ένα γευστικό ταξίδι που θα κάνει τη διαφορά και θα ιντριγκάρει τους καλεσμένους τους.

Μιλώντας με την Μαρία και τον Γιώργο κατάλαβα πως όλο αυτό το παραμύθι που δημιουργήθηκε για να δώσει ζωή στο μαγαζί τους, πηγάζει από τα τέσσερα παιδιά τους και τη διάθεσή τους να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου θα μπορούν να συνυπάρχουν, σε πλήρη αρμονία, μικροί και μεγάλοι. Ίσως γι' αυτό το μαγαζί να μοιάζει με ένα θεατρικό σκηνικό που αντιγράφει τα δωμάτια ενός σπιτιού, με κορύφωση το ιδιαίτερο δωμάτιο/κουκλόσπιτο, όπου μπορούν τα παιδιά, από 1,5 ετών, να απασχοληθούν δημιουργικά υπό την επίβλεψη ανθρώπων που έχουν επιλεγεί αποκλειστικά γι' αυτόν τον ρόλο.

Στο μενού κάθε πιάτο προτείνεται με το αντίστοιχο κοκτέιλ του για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία. 

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Tο μαγαζί να μοιάζει με ένα θεατρικό σκηνικό, με κορύφωση το ιδιαίτερο δωμάτιο/κουκλόσπιτο, όπου μπορούν τα παιδιά, από 1,5 ετών, να απασχοληθούν δημιουργικά. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Το μενού του Dumb Waiter το έχει δημιουργήσει ο πολυτάλαντος και ανατρεπτικός Σταμάτης Τσίλιας, γνωστός από το Workshop by Aliento και όχι μόνο. Οι επιλογές του μενού είναι πολλές και εξαιρετικά εμπνευσμένες. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η πρώτη επαφή με το μαγαζί και την ανάλαφρη, λουλουδάτη διακόσμησή του δεν με υποψίασε καθόλου για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει στην κουζίνα του. Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι σε brunch ή χαλαρό comfort food αλλά δύσκολα θα πήγαινε το μυαλό μου σε πιάτα τόσο δημιουργικά, με εκλεκτές και προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες.


Και μια και είπα για το brunch, η αλήθεια είναι πως στο Dumb Waiter το έχουν υποστηρίξει σθεναρά με διάφορα πιάτα που πλέον έχουν ταυτιστεί στη συνείδησή μας ως αντιπροσωπευτικά του ελληνικού δεκατιανού. Έτσι, μπορεί κάποιος να βρει αβγά σε διάφορες μορφές, όπως ομελέτες ή αβγά shaksuka, και να απολαύσει μια tostada ή ένα croquet madame, στην πιο χορταστική εκδοχή τους. Εξαιρετικά πλούσια και γευστικά είναι και τα τρία σάντουιτς με ψωμί ciabatta, το ένα με χοιρινή ωμοπλάτη, το άλλο με σολομό και το τρίτο σε vegan έκδοση με λαχανικά σοτέ, μανιτάρια ψητά και φυτικό τυρί. Φυσικά, υπάρχουν και pancakes σε διάφορες γεύσεις όπως με κρέμα σοκοφρέτας ή με λευκή σοκολάτα και σάλτσα φράουλας καθώς και σπιτικό brownie σερβιρισμένο με milkshake. Για τους πιο μετριοπαθείς και προσεκτικούς, το γιαούρτι με granola ή αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή επιλογή.

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Θα βρείτε αβγά σε διάφορες μορφές στην πιο χορταστική εκδοχή τους. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Εκεί, όμως, που θα ήθελα να σταθώ περισσότερο είναι στα πιάτα του κυρίως μενού. Πιστεύω, μάλιστα, ότι οι γευστικές επιλογές που προσφέρει το Dumb Waiter ανοίγουν ένα νέο γαστρονομικό κεφάλαιο στην Άνω Γλυφάδα.


Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια δροσερή σαλάτα με πράσινα λαχανικά, λάδι βασιλικού, καραμελωμένα καρύδια και mozzarella buffalo, που θα μπορούσε κάποιος να την απολαύσει και σαν κυρίως πιάτο, και συνέχισα με ένα πιάτο εμπνευσμένο από την Λ. Αμερική, τα σοτέ King Oyster μανιτάρια με κρέμα yucca αρωματισμένη με τρούφα, που είχαν μια λεπτή, υπέροχη γεύση και μια τέλεια ισορροπία. Εξαιρετικό βρήκα και το χοιρινό με τις τηγανητές γλυκοπατάτες και την κρέμα από κατσικίσιο τυρί. Σιγομαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο πάνω στις πατάτες, έλιωνε πραγματικά στο στόμα και δεν χόρταινες να το απολαμβάνεις. Τελευταίο δοκίμασα το hot dog του μενού με μοσχαρίσιο λουκάνικο, μαρμελάδα κρεμμύδι, iceberg, ελιές, κρέμα shriracha και κρέμα huancaina. Πολύ καλή επιλογή στο ψωμάκι του, με όμορφο δέσιμο των συστατικών του και εντυπωσιακό μέγεθος, είναι βέβαιο είναι ότι θα γίνει αγαπημένο πιάτο για πολλούς.

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Ρancakes με λευκή σοκολάτα και σάλτσα φράουλας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Στο μενού, βέβαια, υπάρχουν και άλλα πιάτα που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις, όπως το ολόκληρο κοτόπουλο, ψημένο με τις ώρες, με γλάσο πορτοκαλιού και μέλι, ο ψητός σολομός με κρέμα από γιαούρτι, καραμελωμένα φουντούκια και carpaccio παντζάρι, τα χοιρινά παϊδάκια με μέλι, σουσάμι και κόλιανδρο, τα ραβιόλια λαχανικών σε βελουτέ αρακά και άλλα πολλά που σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις με την ευρηματικότητά τους.


Εξαιρετικό πλεονέκτημα του μαγαζιού είναι, ακόμα, η λίστα με τα κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Άρης Χατζηαντωνίου, φροντίζοντας να παραμείνει πιστός στη φιλοσοφία του Dumb Waiter με τη βραζιλιάνικη προσέγγιση στη γεύση. Στο μενού, μάλιστα, κάθε πιάτο προτείνεται με το αντίστοιχο κοκτέιλ του για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία.


Στο άμεσο μέλλον θα είναι έτοιμο και το παιδικό μενού για να έχουν και οι μικροί επισκέπτες τις δικές τους επιλογές. Έτσι, το Dumb Waiter δικαίως θα είναι ιδανικός προορισμός για όλη την οικογένεια, έστω και αν το βράδυ τα φώτα θα χαμηλώνουν και τις μουσικές θα αναλαμβάνει ο dj Robo.

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Δροσερή σαλάτα με πράσινα λαχανικά, λάδι βασιλικού, καραμελωμένα καρύδια και mozzarella buffalo, χοιρινό με τηγανητές γλυκοπατάτες και κρέμα από κατσικίσιο τυρί και το hot dog του menu με μοσχαρίσιο λουκάνικο, μαρμελάδα κρεμμύδι, iceberg, ελιές, κρέμα shriracha και κρέμα huancaina. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Dumb Waiter, Δημ. Γούναρη 137, Άνω Γλυφάδα, Τηλ 21 0960 0936, Facebook: Dumb Waiter, Instagram: dumbwaitergr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ