Λευκορωσία: Η Κολέσνικοβα «έσκισε το διαβατήριό της» για να μην απελαθεί - Βίαιες συλλήψεις στο Μινσκ

Λευκορωσία: Η Κολέσνικοβα «έσκισε το διαβατήριό της» για να μην απελαθεί - Βίαιες συλλήψεις στο Μινσκ Facebook Twitter
EPA
0

Η Μαρία Κολέσνικοβα, που μετέχει στο προεδρείο του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, έσκισε το διαβατήριό της για να αποτρέψει προσπάθεια απέλασης στην γειτονική Ουκρανία.

Το γεγονός μεταδόθηκε σήμερα το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο σημείωσε σε μήνυμά του στο Facebook ότι η Κολέσνικοβα, της οποίας αγνοείτο η τύχη το περασμένο 24ωρο, απέτρεψε με επιτυχία «την απέλασή της δια της βίας από την γενέτειρά της».

Η τύχη της Κολέσνικοβα, κεντρικής φυσιογνωμίας εδώ και εβδομάδες των μαζικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, παρέμενε άγνωστη από χθες που υποστηρικτές της δήλωσαν ότι μασκοφόροι την απήγαγαν ενώ βρισκόταν σε δρόμο στο κέντρο του Μινσκ και την απήγαγαν με ένα βαν. 

«Δεν κατέστη δυνατό η Μαρία Κολέσνικοβα να απελαθεί από τη Λευκορωσία καθώς η γενναία αυτή γυναίκα πήρε μέτρα για να αποτρέψει τη μεταφορά της πέραν των συνόρων. Παρέμεινε στο έδαφος της δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ευθύνεται προσωπικά για τη ζωή και την υγεία της», σημείωσε ο Γκεραστσένκο. Το Interfax Ukraine επικαλέστηκε πηγή, σύμφωνα με την οποία η Κολέσνικοβα έσκισε το διαβατήριό της ώστε οι μεθοριακοί αξιωματικοί της Ουκρανίας να μην μπορέσουν να την αφήσουν να περάσει τα σύνορα.

Αυτή τη στιγμή επίσης δεν είναι γνωστό με σαφήνεια πού βρίσκεται η ηγετική προσωπικότητα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Δύο άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης, που εξαφανίσθηκαν περίπου την ίδια χρονική στιγμή με την Κολέσνικοβα, εισήλθαν όντως στο ουκρανικό έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με την ουκρανική συνοριοφυλακή.

«Η Κολέσνικοβα κρατείται τώρα, αλλά δεν μπορώ να πω με σαφήνεια πού βρίσκεται, όμως έχει συλληφθεί», δήλωσε παράλληλα ο Αντόν Μπιτσκόφσκι, εκπρόσωπος της λευκορωσικής συνοριοφυλακής, αναφερόμενoς στην αντιπολιτευόμενη. Αυτή ήταν η τελευταία από τις τρεις γυναίκες στην ηγεσία της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που μετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και που παρέμεναν στην χώρα.

Οι άλλες δύο είναι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και η Βερόνικα Τσέπκαλο, οι οποίες αυτοεξορίστηκαν. «Συνελήφθη σε σχέση με τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτοί (η Κολέσνικοβα και άλλα δύο στελέχη της αντιπολίτευσης) εγκατέλειψαν το έδαφος της Λευκορωσίας», πρόσθεσε.

Λευκορωσία: Η Κολέσνικοβα «έσκισε το διαβατήριό της» για να μην απελαθεί - Βίαιες συλλήψεις στο Μινσκ Facebook Twitter
Βερόνικα Τσέπκαλο, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και Μαρία Κολέσνικοβα

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άλλα δύο μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, τα οποία πέρασαν στο ουκρανικό έδαφος, είναι οι Αντόν Ροντέκοφ και Ιβάν Κραβτσόφ. Εξέχοντα στελέχη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης συνελήφθησαν ή τράπηκαν σε φυγή από την Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα στη χώρα και την εκστρατεία καταστολής που εξαπέλυσε ο Λουκασένκο για να παραμείνει στα ηνία της χώρας, την οποία κυβερνάει για 26 χρόνια.

Η Κολέσνικοβα, σφοδρή επικρίτρια του Λουκασένκο, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μαζικές κινητοποιήσεις και στις απεργίες που γίνονται εδώ και εβδομάδες στην Λευκορωσία από τους διαδηλωτές που κατηγορούν τον Λουκασένκο ότι επανεξελέγη με νοθεία. Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας, αρνείται την κατηγορία αυτή και κατηγορεί ξένες δυνάμεις ότι προσπαθούν να τον ανατρέψουν με μια επανάσταση. Σε αυτήν εκείνος απάντησε με καταστολή, στην οποία περιλαμβάνονται, σύμφωνα με κρατούμενους, βασανιστήρια και ξυλοδαρμοί.

Η Κολέσνικοβα κάλεσε τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters τη Δύση να μην αναγνωρίσει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι η εξουσία του καταρρέει.

Βίαιες συλλήψεις διαδηλωτών στο Μινσκ

Οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν με βίαιο τρόπο να πραγματοποιούν συλλήψεις διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας Μινσκ, μεταδίδουν τα πρακτορεία TASS και Reuters. Οι διαδηλωτές πραγματοποιούσαν πορεία με κατεύθυνση την πλατεία Ανεξαρτησίας, όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας, παρενέβησαν και άρχισαν να χωρίζουν σε ομάδες τους διαδηλωτές προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν από τα χέρια των αστυνομικών.

Στις συλλήψεις εκτός από τους αστυνομικούς συμμετέχουν άνδρες με στολές παραλλαγής που φορούν μάσκες και δεν φέρουν καθόλου διακριτικά. Οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν στα σημεία που γίνονται οι συλλήψεις , ενώ ορισμένοι δημοσιογράφοι απωθήθηκαν με βίαιο τρόπο από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους τραβούσαν από τα χέρια και τα μαλλιά. Συνελήφθησαν δεκάδες άνδρες και γυναίκες, μεταδίδει το TASS από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Λευκορωσία: Η Κολέσνικοβα «έσκισε το διαβατήριό της» για να μην απελαθεί - Βίαιες συλλήψεις στο Μινσκ Facebook Twitter
EPA

Λουκασένκο: «Αν τώρα καταρρεύσει η Λευκορωσία η επόμενη θα είναι η Ρωσία»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλέξάντερ Λουκασένκο σε συνέντευξη του που έδωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι μπορεί να έμεινε λίγο παραπάνω στην εξουσία, και πολλοί να τον βαρέθηκαν, αλλά εκτίμησε ότι και στην Ρωσία μπορεί να οξυνθεί η πολιτική κατάσταση όπως γίνεται τώρα στην Λευκορωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν τώρα καταρρεύσει η Λευκορωσία η επόμενη θα είναι η Ρωσία».

«Μην χαλαρώνετε. Και στην χώρα σας σύντομα (μπορούν να συμβούν) ορισμένες πολιτικές εξελίξεις που να είναι πανομοιότυπες. Ξέρετε που καταλήξαμε μαζί με το ρωσικό κατεστημένο και την ρωσική ηγεσία; Εάν σήμερα η Λευκορωσία καταρρεύσει, η επόμενη θα είναι η Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες μέσω των Ρώσων δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας επέρριψε στις ΗΠΑ τις ευθύνες για την διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Λευκορωσία και προσέθεσε ότι οι ταραχές που γίνονται στην Αμερική είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης των τεχνολογιών, τις οποίες η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση σε άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM