Πολωνία: Τοκάρτσουκ και Άτγουντ υπέρ της φυλακισμένης ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας - Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης

Πολωνία: Τοκάρτσουκ και Άτγουντ υπέρ της φυλακισμένης ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας - Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την αποφυλάκιση μίας ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας η οποία κρατείται εδώ και δύο εβδομάδες με την κατηγορία ότι προκάλεσε φθορές σε βαν υποστηρικτή του κινήματος κατά των αμβλώσεων. 

Συγκεκριμένα, η Małgorzata Szutowicz, γνωστή ως Margot, κρατείται σε κελί ενός ατόμου και της έχει απαγορευτεί να συναντήσει τους δικηγόρους της. Και ενώ η ακτιβίστρια βρίσκεται στη φυλακή, το κίνημα συμπαράστασης διογκώνεται.

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε να διακινείται επιστολή υπέρ της την οποία υπογράφουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους ανάμεσά τους η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ, ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ, η Αμερικανίδα φιλόσοφος Τζούντιθ Μπάτλερ και η βραβευμένη συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ. 

Πολωνία: Τοκάρτσουκ και Άτγουντ υπέρ της φυλακισμένης ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας - Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης Facebook Twitter
Πολωνία: Τοκάρτσουκ και Άτγουντ υπέρ της φυλακισμένης ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας - Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης Facebook Twitter

Τι αναφέρεται στην επιστολή 

Στην επιστολή με αποδέκτρια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπογράφοντες καλούν την ΕΕ να υπερασπιστεί τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που «παραβιάζονται κατάφωρα στην Πολωνία».

«Η ομοφοβική επιθετικότητα στην Πολωνία αυξάνεται επειδή συγχωρείται από το κυβερνών κόμμα, το οποίο επέλεξε τις σεξουαλικές μειονότητες ως αποδιοπομπαίο τράγο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών», ανέφερε η επιστολή.

«Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους ακτιβιστές και τους συμμάχους τους, οι οποίοι κρατούνται, βασανίζονται και εκφοβίζονται», ανέφερε η επιστολή. «Εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για το μέλλον της δημοκρατίας στην Πολωνία, μια χώρα με αξιοθαύμαστη ιστορία αντίστασης προς τον ολοκληρωτισμό και τον αγώνα για την ελευθερία».

Ο ρόλος του κυβερνώντος κόμματος 

Σύμφωνα με το Human Rights Watch το μένος ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τροφοδοτείται, σε μεγάλο βαθμό, από τους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επανεξελέγη με ποσοστό 51,2%, αντί 49,8% του φιλελεύθερου αντιπάλου του Ραφάλ Τρζασκόφσκι.

Κατά την επινίκια ομιλία του, ο Ντούντα αναφέρθηκε στην «οικογένεια, στην πολωνική μας κοινότητα, στον πολιτισμό και στην παράδοσή μας, στην ιστορία μας, στον ηρωισμό και στην υπερηφάνεια». Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Ντούντα, είχε αναφέρει ότι «η ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία» αποτελεί «μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κομμουνισμό». 

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, η γενιά των γονιών του αγωνίστηκε κατά της κομμουνιστικής ιδεολογίας για 40 χρόνια: «Δεν αγωνίστηκε γι'αυτό ώστε να εμφανιστεί μια νέα ιδεολογία ακόμα πιο καταστροφική».

Πρόσφατα, η ΕΕ αντέδρασε απορρίπτοντας μικρά ποσά χρηματοδότησης σε έξι κοινότητες που είχαν δηλώσει ότι ήταν «απαλλαγμένες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ+».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

24-year-old nonbinary queer activist Margot, cofounder of the collective @stopbzdurom (Stop Nonsense) sits in solitary confinement for more than a week already in the city of Plock, central Poland. 🌈 Thousands of people across the country are protesting in her name. 🌈 On August 7 Margot was placed in pre-trial detention for two months, on charges of assaulting a driver of a truck that displayed an anti-LGBT hate banners and for covering public monuments with rainbow flags. The same day, hundreds of people gathered in Warsaw, to defend her freedom. In doing so, they were risking their own: 48 protestors were detained and many more injured in what experts say was an unprecedented level of police aggression and brutality against an LGBTQ+ demonstration, particularly in a European Union member state. 🌈 Polish authorities should stop trying to silence activists who support lesbian, gay, bisexual, transgender and queer people’s rights, and instead promote and protect the right to equality. #FREEMARGOT 🌈 #QueerSolidarity #FirstPrideWasARiot #MuremZaMargot 🎨Portrait by me.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karol Radziszewski (@karolradziszewski) στις

Το έργο του Karol Radziszewski

Την ίδια ώρα, ο Karol Radziszewski, ένας από τους πλέον σημαντικούς και παραγωγικούς νέους ζωγράφους της Πολωνίας, φιλοτέχνησε ένα πορτρέτο της Margot που θα παρουσιαστεί σε έκθεση στην Ελβετία. 

Στο έργο του, ο Radziszewski, αποτίει συχνά φόρο τιμής σε μη-ετεροκανονικά άτομα της πολωνικής ιστορίας, αναφέρει ότι η επίθεση στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι επαίσχυντη αλλά η τέχνη μπορεί να αναδείξει τα ζητήματα και να λειτουργήσει ενδυναμωτικά. 

Πολωνία: Τοκάρτσουκ και Άτγουντ υπέρ της φυλακισμένης ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας - Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης Facebook Twitter
Η ακτιβίστρια Małgorzata Szutowicz

Με πληροφορίες από artnews/HRW

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM