Έξι στους 10 Έλληνες φοβούνται τα δίκτυα 5G

Έξι στους 10 Έλληνες φοβούνται τα δίκτυα 5G Facebook Twitter
Έξι στους 10 Έλληνες φοβούνται τα δίκτυα 5G
0

Ποσοστό το 92% των Ελλήνων δηλώνουν ότι τα δίκτυα 5G θα φέρουν μεν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα και την οικονομία αλλά έξι στους 10 καταναλωτές φέρεται να φοβάται τα νέα δίκτυα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης της Accenture με θέμα «Fuel for Innovation: Greece's race to 5G», έξι στους 10 Έλληνες φοβούνται ότι η έλευση του 5G μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία λόγω της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Γενικά, ωστόσο, οι Έλληνες καταναλωτές είναι θετικά διακείμενοι απέναντι στο 5G. Το 76% των Ελλήνων δε, θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κρατών-ηγετών της νέας τεχνολογίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Το 89% των καταναλωτών θεωρεί πως το 5G μπορεί να συμβάλει στη συνδεσιμότητα σε μη αστικές περιοχές ενώ το ίδιο ποσοστό στις μεταφράσεις γλωσσών σε πραγματικό χρόνο ενώ το 87% στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης από απόσταση.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, αναγνωρίζουν μεν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας, αλλά δεν ξέρουν πώς να την αξιοποιήσουν, καθώς δεν έχουν αντιληφθεί επαρκώς τις αλλαγές που μπορεί να φέρει στην αναμόρφωσή τους.

Μάλιστα το 82%, δήλωσε ότι χρειάζεται υποστήριξη από εξειδικευμένους συνεργάτες προκειμένου να αντιληφθεί και να σχεδιάσει πιθανές εφαρμογές του 5G στις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, παρά τη θετική στάση που διατηρούν οι καταναλωτές, πάνω από 1 στους 2 Έλληνες παραμένει επιφυλακτικός εξαιτίας των υψηλών μηνιαίων τελών (65%), των επιπτώσεων που μπορεί να έχει το 5G στην υγείας μας (59%) αλλά και του κόστους απόκτησης κινητών νέας γενιάς (51%).

Πρόκειται ουσιαστικά για τα βασικότερα εμπόδια στην υιοθέτηση του 5G.

Την ίδια ώρα η μελέτη τονίζει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εμφανίζονται με κοινή στρατηγική εξετάζοντας ακόμη και πιθανά μοντέλα συνεργασίας για την κοινή ανάπτυξη του δικτύου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πάροχοι έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν πιλοτικές δοκιμές της νέας τεχνολογίας, ωστόσο εκτιμάται ότι το 5G θα αρχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά από τις αρχές του 2021.

Ισχυρή αβεβαιότητα κυριαρχεί στους κόλπους των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες που παρέχει το 5G, καθώς μόλις το 44% των επιχειρήσεων και των εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα πιστεύει ότι το 5G θα είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G.

Παράλληλα, μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 37%, θεωρεί ότι το νέο δίκτυο πέμπτης γενιάς θα επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στην ταχύτητα και στη χωρητικότητα, ενώ το 82% χρειάζεται κάποια καθοδήγηση ώστε να αντιληφθεί τις πιθανές εφαρμογές του στο εσωτερικό των επιχειρήσεων.

Ποσοστό της τάξης του 15% δεν γνωρίζει επαρκώς με ποιον τρόπο να χρησιμοποιήσει το 5G ωστόσο, το 51% των εταιρειών εκτιμά ότι το αρχικό κόστος επένδυσης θα είναι το κύριο εμπόδιο στην υιοθέτηση του 5G, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπους για να διασφαλίσουν την απόδοση των επενδύσεών τους.

Με πληροφορίες της Καθημερινής

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ