Der Spiegel: H «εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν» στην Αγία Σοφία

Der Spiegel: H «εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν» στην Αγία Σοφία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Η εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν» τιτλοφορείται σημερινό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού «Der Spiegel» σχετικά με την μουσουλμανική προσευχή που πραγματοποιείται σήμερα στην Αγία Σοφία.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι o Τούρκος Πρόεδρος τιμά την φήμη του ως «έμπειρου λαϊκιστή», ο οποίος με κάθε είδους «μαγικά» επιχειρεί αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του.

«Για τον Ερντογάν, η επαναχρησιμοποίηση του ιστορικού κτηρίου ως τζαμιού αποτελεί μια σημαντική συμβολική πράξη. Με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να παρουσιαστεί ως αποφασιστικός ηγέτης και υπερασπιστής των συμφερόντων των ιδιαίτερα θρησκευτικών ή/και εθνικιστών Τούρκων», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και επισημαίνει ότι πολλοί Τούρκοι την ίδια στιγμή, ειδικά στην κοσμική Κωνσταντινούπολη, θα κουνήσουν το κεφάλι σε ένδειξη αποδοκιμασίας, ενώ θα αναρωτηθούν γιατί ο Πρόεδρος δεν χρησιμοποιεί τον χρόνο του για να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ή την τουρκική οικονομία που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

«Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται η εξυφανθείσα από τον Erdogan διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει το Spiegel και επισημαίνει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Επιδιώκει να σταματήσει τα σχέδια του Ερντογάν για εξασφάλιση κοιτασμάτων φυσικού αερίου υπέρ της Τουρκίας, κοιτασμάτων τα οποία φέρεται να βρίσκονται μεταξύ των νησιών της Κύπρου και της Κρήτης. Τα κοιτάσματα αυτά διεκδικούνται στην πραγματικότητα από την Ελλάδα, τονίζει ο συντάκτης και παραθέτει σχετική δήλωση του Προέδρου Μακρόν: «Υποστηρίζω πλήρως την Κύπρο και την Ελλάδα σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις της κυριαρχίας τους».

Το δημοσίευμα κλείνει με αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες κοντά στο Καστελόριζο και στον ενδεχόμενο ρόλο της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ. «Στο Βερολίνο λέγεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να μεσολαβήσει στη διαμάχη. Γνωρίζει ήδη πώς γίνεται. Εάν η καγκελάριος μπορούσε να χρεώσει στον Ερντογάν τις πολλές ώρες εργασίας που έχει περάσει μαζί του για διαμεσολαβήσεις κάθε είδους, θα ήταν μια πλούσια γυναίκα -και αυτός θα είχε χρεοκοπήσει», γράφει χαρακτηριστικά το «Spiegel».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM