Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη Facebook Twitter
Tο Wine with Eleni είναι ένα διαφορετικό wine bar, όσο πιο απλό και χαλαρό μπορείς να φανταστείς.
0



ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΣΕΡΟ, «κρυμμένο» παρκάκι, δύο βήματα από το Μουσείο της Ακρόπολης, άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες το Wine with Eleni, ένα διαφορετικό wine bar, όσο πιο απλό και χαλαρό μπορείς να φανταστείς. Μέσω της αφαίρεσης, χωρίς φωτογενή σερβίτσια, φώτα ή δυνατή μουσική, επιλέγει να εστιάσει στο κρασί – κυρίως σε ελληνικές ποικιλίες που σερβίρονται στα ελάχιστα τραπέζια και στο πέτρινο πεζούλι, κάτω από τα δέντρα.

Η Ελένη του ονόματος είναι η Ελένη Κεφαλοπούλου, δημοσιογράφος (Οινοχόος, Gourmet, Insider) και συγγραφέας που ασχολείται με το κρασί τα τελευταία 15 χρόνια. Κάτοικος του Κουκακίου και η ίδια, είχε εντοπίσει το μικρό, παραμελημένο παρκάκι που περνούσε απαρατήρητο.

«Το σημείο μας έχει μερικές ιδιαιτερότητες. Είναι ένα πολύ μικρό μαγαζί που βγάζει μπροστά σε ένα παρκάκι. Δεν ήθελα να υπάρξει καμία αλλοίωση στον χώρο, το παρκάκι μένει ανέπαφο. Κάποια στιγμή το βράδυ βάζουμε πολύ λίγα τραπέζια και καρέκλες. Δεν έχουμε φώτα, δεν έχουμε ταμπέλες, ούτε δυνατή μουσική, ώστε ο κόσμος να επικοινωνεί. Είναι όλα πολύ ήπια και πάρα πολύ απλά. Δεν υπάρχουν τραπεζομάντιλα, δεν υπάρχουν φοβερά σερβίτσια. Ήθελα τον πρώτο ρόλο να τον έχει το κρασί και τίποτε άλλο. Άλλωστε δεν σερβίρουμε τίποτα άλλο, μόνο νερό και κρασί. Ούτε αναψυκτικό, ούτε σόδα» λέει η ίδια.

Το κρασί συνοδεύεται μόνο από ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά, και αυτά όμως ψαγμένα, όπως και τα κρασιά, από μικρούς παραγωγούς και από ιδιαίτερα μέρη. 

Στο νέο wine bar της Ακρόπολης δεν θα βρεις κρασιά του σούπερ μάρκετ, ούτε κρασιά από μεγάλες εταιρείες. Είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, μόνο ελληνικά, και κυρίως από ελληνικές ποικιλίες. «Το σκέφτηκα λιγάκι σαν ένα σχολείο κρασιού όπου ο επισκέπτης έρχεται, δοκιμάζει, μαθαίνει, μιλάει μαζί μου. Θέλω να μεταδώσω όλα αυτά τα μαγικά πράγματα που έχω ζήσει εγώ μέσα από το κρασί αυτά τα 15 χρόνια» συνεχίζει η ιδιοκτήτρια.

Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη Facebook Twitter
Στο νέο wine bar της Ακρόπολης δεν θα βρεις κρασιά του σούπερ μάρκετ, ούτε κρασιά από μεγάλες εταιρείες. Είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, μόνο ελληνικά, και κυρίως από ελληνικές ποικιλίες.

Το κρασί συνοδεύεται μόνο από ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά, και αυτά όμως ψαγμένα, όπως και τα κρασιά, από μικρούς παραγωγούς και από ιδιαίτερα μέρη.

Για τώρα ο κατάλογος περιλαμβάνει 11 κρασιά σε ποτήρι, που ξεκινούν από τα 4,5 ευρώ, και αρκετά ακόμα σε φιάλη, ενώ σίγα-σιγά η λίστα θα διευρύνεται. Ενδεικτικά στο Wine with Eleni αυτήν τη στιγμή θα βρεις: Κυδωνίτσα, την ντόπια ποικιλία της Λακωνίας, από την Οινοποιητική Μονεμβασίας (μια οικογένεια τη σταθερή δουλειά της οποίας έχει γνωρίσει από κοντά η Ελένη Κεφαλοπούλου), Μαλβαζία απ' το κτήμα Διαμαντή στην ορεινή Χαλκιδική, που τώρα κυκλοφόρησε μόλις 1.200 φιάλες, αλλά και κάτι ακόμα πολύ ιδιαίτερο: δυσεύρετα κρασιά από το Άγιο Όρος.

«Έβγαλα πέρσι ένα βιβλίο, το "Άθως και οίνος" το οποίο είναι μια μελέτη πάνω στην οινοποιητική παράδοση του Αγίου Όρους. Επειδή έχω πολύ καλή σχέση με τις μονές, έχω καταφέρει να φέρω κρασιά από κάποιες από αυτές» λέει η Ελένη.  

Στον κατάλογο θα βρεις ακόμα μερικά προσεκτικά επιλεγμένα, ελληνικά αφρώδη κρασιά όπως ο «Βεγορίτης» από το Αμύνταιο. «Θέλω να προωθήσω το αφρώδες. Είναι ένα κρασί που αγαπάω πάρα πολύ και που ο κόσμος δεν το ξέρει και το φοβάται. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει εκπληκτικά αφρώδη».  

Στη «σπιτική» της αυλή κουβεντιάζει με τους πελάτες και κατευθύνει όποιον το επιθυμεί. «Δεν θέλω να ανταγωνιστώ τα πολύ ωραία στημένα wine bar, εμείς είμαστε κάτι απλό, δοσμένο στο κρασί. Δίνω ένα μαξιλαράκι για το πεζούλι, βγάζουμε και 5-6 τραπέζια, είναι λίγο σαν πικ-νικ με κρασί.»

Wine with Eleni, Μισαραλιώτου 20, Ακρόπολη Τηλ. 6934125839

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ