Ανεπιθύμητοι τουρίστες και καβγάδες σε παραλίες - Ο κορωνοϊός δυναμιτίζει το κλίμα στην Ιταλία

Ανεπιθύμητοι τουρίστες και καβγάδες σε παραλίες - Ο κορωνοϊός δυναμιτίζει το κλίμα στην Ιταλία Facebook Twitter
0

Εντάσεις ξεσπούν σε παραλίες της Ιταλίας, ενώ τουρίστες από τη Λομβαρδία καταγγέλλουν διακρίσεις καθώς ξεκίνησε το πρώτο κύμα διακοπών μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Κάτοικοι του Κοντόνιο στην επαρχία Λόντι, την πρώτη πόλη στην περιοχή της Λομβαρδίας που τέθηκε σε καραντίνα, ισχυρίστηκαν ότι οι απόπειρες κράτησης διαμονής στην Ιταλία απορρίφθηκαν αφού αποκάλυψαν ότι θα ταξιδέψουν από μια πρώην «κόκκινη ζώνη».

Ανάμεσά τους ήταν ο Davide Passerini, ο οποίος ζει στο Κοντόνιο αλλά είναι δήμαρχος της μικρής πόλης Φόμπιo, μια άλλη περιοχή που τέθηκε σε σε καραντίνα από νωρίς. Η κράτηση διαμονής του για ένα σαββατοκύριακο στην Τοσκάνη απορρίφθηκε αφού ο ιδιοκτήτης ανακάλυψε ότι ήταν από το Κοντόνιο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian.

«Ακόμα κι αν αυτά είναι σπάνια περιστατικά, η προκατάληψη σε αφήνει με πίκρα», είπε ο Passerini.«Είναι το αποτέλεσμα της άγνοιας μεταξύ εκείνων που δεν καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι που προέρχονται από τις κόκκινες ζώνες είναι σήμερα λιγότερο πιθανό να φέρουν τον ιό, επειδή το επίπεδο μετάδοσης σε αυτά τα μέρη είναι κοντά στο μηδέν εδώ και πολύ καιρό. Αλλά στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων, το Kοντόνιο παραμένει συνώνυμο με την πανδημία».

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης σε μια ιταλική ραδιοφωνική εκπομπή την περασμένη εβδομάδα, ένα ζευγάρι από μια άλλη περιοχή που επλήγη από τον ιό, μίλησε για την απόρριψη της κράτησής του από  μια ρεσεψιόν του ξενοδοχείου με τη δικαιολογία ότι η εγκατάσταση ήταν πλήρης.

Ταυτόχρονα, οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι άνθρωποι ψάχνουν για χώρο σε γεμάτες δημόσιες παραλίες, όπου σπάνια τηρούνται κανόνες ασφαλείας. Σε μια παραλία στην Όστια, κοντά στη Ρώμη, το περασμένο Σαββατοκύριακο μια 20χρονη γυναίκα δέχθηκε επίθεση αφού ζήτησε από έναν λουόμενο να μετακινήσει την πετσέτα του, επειδή δεν υπήρχε ασφαλής απόσταση μεταξύ τους.

Η Μαρίνα Μαρτζάρι, ψυχολόγος από το Βένετο, δήλωσε ότι η πρόσφατη εμπειρία της σε μια παραλία στην περιοχή Marche πήγε από τον «παράδεισο στην κόλαση» μέσα σε λίγες ώρες καθώς μεγάλες ομάδες ανθρώπων κατέβηκαν στην παραλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Ήταν το πιο μεγάλο πλήθος που έχω αντιμετωπίσει ποτέ», είπε. «Δεν υπήρχαν μάσκες και ούτε τηρήθηκε η παραμικρή απόσταση. Είναι πραγματικά επικίνδυνο».

Η γυναίκα κάλεσε αρκετές φορές την τοπική αστυνομία, αλλά είπε ότι κανείς δεν ήρθε στην παραλία. «Όλοι κάναμε θυσίες τους τελευταίους μήνες, αλλά καθώς θέλουμε να βγούμε μια βόλτα αφού μείναμε στο σπίτι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, καταστάσεις όπως αυτές δεν είναι ασφαλείς. Αν αρρωστήσω, θα κινηθώ εναντίον του κράτους», υποστηρίζει.

Οι κανόνες ασφαλείας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όπου οι λουόμενοι μπορούν να νοικιάσουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ήταν πιο εύκολο να διατηρηθούν. Παρόλο που τα μέτρα για δωρεάν παραλίες είναι τα ίδια - οι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρωθούν σε ομάδες που δεν ξεπερνούν τα τέσσερα άτομα, διατηρώντας απόσταση 1,5 μέτρου από τους άλλους και απαγορεύονται τα παιχνίδια στην παραλία - ήταν πιο δύσκολο να επιβληθούν οι κανόνες.

Αλλά, ορισμένοι αρχίζουν να αναλαμβάνουν δράση. Οι αρχές στην Ίσκια, ένα νησί στα ανοικτά της Νάπολης, την περασμένη εβδομάδα επέβαλαν έναν νόμο αποκλεισμού, ο οποίος θα απαγορεύσει την πρόσβαση στην παραλία για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου, σε όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς ασφαλείας.

Ο Enzo Ferrandino, ο δήμαρχος της περιοχής, είπε σε τοπικές εφημερίδες: «Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να πηγαίνουμε στην παραλία με ασφάλεια». Σε κάποιες παραλίες έχουν επίσης αυξηθεί οι περιπολίες. Αλλά, καθώς οι πολίτες προσαρμόζονται στο να ζουν παράλληλα με τον ιό, ο κίνδυνος έχει πολώσει τη στάση και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. «Όταν υπάρχει έντονο κοινωνικό άγχος, αυτό είναι τυπικό», δήλωσε ο Giuseppe Pantaleo, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele στο Μιλάνο. «Έτσι είτε τους αντιμετωπίζουμε όλους ως πιθανή πηγή μόλυνσης, κάτι που κάπως δικαιολογείται, καθώς τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι άσχημα, είτε πηγαίνουμε στο αντίθετο άκρο και αρνούμαστε εντελώς τον κίνδυνο».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Διεθνή / Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν προκαλούν ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να αποφύγει ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και κατάρρευση της διπλωματίας με την Τεχεράνη
LIFO NEWSROOM
Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Διεθνή / Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν προκαλούν ανησυχίες για διακοπή των πετρελαϊκών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ και άνοδο της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Διεθνή / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Η Ουκρανία επιδεικνύει την τεχνολογική της υπεροχή με drones AI στην επιχείρηση «Ιστός Αράχνης», καταστρέφοντας ρωσικές βάσεις και αεροσκάφη. Ανακαλύψτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι οπτικές ίνες αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι

Διεθνή / Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι - Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Η επιχείρηση του Ισραήλ, που ονομάστηκε "Rising Lion", σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Διεθνή / Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Η σύλληψη του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου έγινε μετά από κατάθεση εργαζόμενου, ο οποίος προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την επικίνδυνη κατάσταση της οροφής και είχε ζητήσει την ακύρωση της συναυλίας.
LIFO NEWSROOM
Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία: 265 νεκροί, μόλις ένας επιβάτης επέζησε - Μαρτυρίες για «περισυλλογή πτωμάτων»

Διεθνή / Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία: 265 νεκροί, μόλις ένας επιβάτης επέζησε - Μαρτυρίες για «περισυλλογή πτωμάτων»

Η Air India επιβεβαίωσε ότι 241 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή της πτήσης AI171, ενώ 20 και πλέον άνθρωποι έχασαν την ζωή του στα κτίρια που προσέκρουσε το αεροσκάφος πριν τυλιχθεί στις φλόγες
LIFO NEWSROOM