ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Άλγη «έβαψε» ροζ τις Ιταλικές Άλπεις - Έντονη ανησυχία για το λιώσιμο των πάγων

Άλγη «έβαψε» ροζ τις Ιταλικές Άλπεις - Έντονη ανησυχία για το λιώσιμο των πάγων Facebook Twitter
0

Επιστήμονες στην Ιταλία διερευνούν την μυστηριώδη εμφάνιση ροζ πάγου στις Άλπεις λόγω άλγης που επιταχύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Για την προέλευση της άλγης έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη, αλλά ο Μπιάτζιο Ντι Μάουρο από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας δήλωσε πως το ροζ χιόνι, το οποίο παρατηρήθηκε σε τμήματα του παγετώνα Πρεσένα, του «γίγαντα» των ιταλικών Άλπεων, ενδεχομένως προκλήθηκε από τα ίδια φύκια που εντοπίστηκαν στην Γροιλανδία.

«Η άλγη δεν είναι επικίνδυνη, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στη διάρκεια των περιόδων της άνοιξης και του καλοκαιριού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη αλλά και τους Πόλους», σχολίασε ο Ντι Μάουρο, που προηγουμένως έχει μελετήσει φύκια στον παγετώνα Μόρτερατς στην Ελβετία. 

Το φυτό, γνωστό ως «Ancylonema nordenskioeldii», υπάρχει στην αποκαλούμενη «Σκοτεινή Ζώνη» της Γροιλανδίας, όπου επίσης υφίσταται λιώσιμο των πάγων. 

Άλγη «έβαψε» ροζ τις Ιταλικές Άλπεις - Έντονη ανησυχία για το λιώσιμο των πάγων Facebook Twitter

Κανονικά ο πάγος, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναμεταδίδει ο Guardian, αντανακλά περισσότερο από το 80% της ακτινοβολίας του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα, αλλά καθώς εμφανίζεται άλγη, ο πάγος σκουραίνει ώστε να απορροφά τη θερμότητα και να λιώνει πιο γρήγορα.

Όσο πιο γρήγορα λιώνει ο πάγος τόσο περισσότερα φύκια εμφανίζονται. Κατά συνέπεια προσφέρουν στα φύκια νερό και αέρα ενώ στον λευκό πάγο εμφανίζονται κόκκινες αποχρώσεις όπως στην περίπτωση του Πάσο Γκάβια σε υψόμετρο 2.618 μέτρα.

«Ο,τιδήποτε σκουραίνει το χιόνι, το κάνει να λιώνει επειδή επιταχύνει την απορρόφηση της ακτινοβολίας», εξηγεί ο Ντι Μάουρο. «Προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση και άλλων φαινομένων, εκτός από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σε ό,τι αφορά την υπερθέρμανση της Γης», προσθέτει ο ίδιος, σημειώνοντας πως η παρουσία πεζοπόρων και lifts για σκι μπορεί να έχουν επίσης επιπτώσεις στην άλγη. 


Τουρίστες στο σημείο σχολίασα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα πρόβλημα, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμασταν ήταν τα φύκια. Δυστυχώς, κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά. Νομίζω πως έχουμε φτάσει ήδη στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή», ανέφερε η Μάρτα Ντουράντε. 

Η Έλσα Πονγκίνι από την Φλωρεντία λέει πως νιώθει ότι η Γη «μάς επιστρέφει ό,τι της έχουμε κάνει». «Το 2020 είναι μια ξεχωριστή χρονιά: έχουν συμβεί φρικτά πράγματα. Κατά τη γνώμη μου, τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα επιδεινώνονται συνεχώς. Η κλιματική αλλαγή είναι παραπάνω από προφανής».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Περιβάλλον / Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Από την Αυστραλία έως την Αφρική και την Ασία, ο Δρ Robert Mensah προωθεί φυσικά σπρέι που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα για την προστασία των καλλιεργειών, μειώνοντας τη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
LIFO NEWSROOM
Τα πιο όμορφα σαλιγκάρια του κόσμου απειλούνται: Μια επιστημονική μάχη ενάντια στον χρόνο

Περιβάλλον / Τα πιο όμορφα σαλιγκάρια του κόσμου απειλούνται: Μια επιστημονική μάχη ενάντια στον χρόνο

Τα απειλούμενα δενδρώδη σαλιγκάρια Polymita έχουν ζωντανά, πολύχρωμα και εντυπωσιακά σχέδια στα κοχύλια τους και γι' αυτό είναι περιζήτητα από παράνομους συλλέκτες
LIFO NEWSROOM
Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα

Περιβάλλον / Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα

Το έργο «WATERWISE» του ΔΠΘ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τρεις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, στοχεύει σε λύσεις για τη λειψυδρία, καλύπτοντας τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες διαχείρισης νερού
LIFO NEWSROOM