Ο Τραμπ χλευάζει τον πρωθυπουργό της Ινδίας για μια βιβλιοθήκη στο Αφγανιστάν

Ο Τραμπ χλευάζει τον πρωθυπουργό της Ινδίας για μια βιβλιοθήκη στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε απροκάλυπτα τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, που όπως είπε του επισημαίνει συνεχώς πως η χώρα του χρηματοδότησε μια βιβλιοθήκη στο Αφγανιστάν -- κάτι ανώφελο, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, στην εμπόλεμη χώρα.

«Θεωρώ ότι η Ινδία θα όφειλε να εμπλακεί περισσότερο στο Αφγανιστάν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Επιτιμώντας τα κράτη της περιοχής που, έκρινε, αφήνουν το μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες των ΗΠΑ έπειτα από 17 χρόνια πολέμου, αναφέρθηκε ειρωνικά στους συμμάχους που έστειλαν «εκατό στρατιώτες» κι έπετα απ' αυτό λένε πως έχουν «δεσμευθεί στο Αφγανιστάν».

«Ενώ εμείς -- εμάς μας κοστίζει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό».

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, με τον οποίο «καταλαβαινόμαστε θαυμάσια», «μου λέει μονίμως ότι ανήγειρε μια βιβλιοθήκη στο Αφγανιστάν», συνέχισε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος, που δεν είναι ακριβώς γνωστός για την αγάπη του για τη λογοτεχνία.

«Τι υποτίθεται ότι πρέπει να απαντήσω, "Ω, σας ευχαριστούμε για τη βιβλιοθήκη σας"; Δεν ξέρω καν ποιος τη χρησιμοποιεί στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, επιμένοντας στο ότι αυτή η δωρεά αποτελεί μηδαμινή συνεισφορά, σε σύγκριση με τις αμερικανικές δαπάνες στη χώρα όπου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε πόλεμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε σε ποια βιβλιοθήκη αναφερόταν ακριβώς.

Η Ινδία πάντως έχει χορηγήσει βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Ανάμεσα στα έργα που χρηματοδότησε ήταν η ανοικοδόμηση ενός σχολικού ιδρύματος που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Καμπούλ.

Εγκαινιάζοντας το κτίριο του αφγανικού κοινοβουλίου, η ανοικοδόμηση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Ινδία, το 2015, ο Ναρέντρα Μόντι υποσχέθηκε να προωθήσει προγράμματα που θα «δώσουν στην αφγανική νεολαία μια σύγχρονη εκπαίδευση κι επαγγελματικά προσόντα».

Το καλοκαίρι του 2017, όταν είχε ανακοινώσει τη «νέα στρατηγική» του για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η οποία συνίστατο στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από την Ινδία να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες, «ειδικά στο πεδίο της οικονομικής βοήθειας και της ανάπτυξης». Το Νέο Δελχί αντιμετώπισε ευνοϊκά το αίτημα.

Όμως ο αμερικανός πρόεδρος έχει πλέον αποφασίσει να αποσύρει τους μισούς από τους 14.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.

Ο λόγος: η Ουάσινγκτον να δαπανά λιγότερα στο εξωτερικό, όπως εξήγγειλε προεκλογικά ο μεγιστάνας.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή του, ο Τραμπ επικαλέστηκε την Τετάρτη, με μάλλον απροσδόκητο τρόπο, το προηγούμενο της σοβιετικής κατοχής (1979-1989). «Η Ρωσία ήταν άλλοτε Σοβιετική Ένωση. Το Αφγανιστάν τη μεταμόρφωσε σε Ρωσία, διότι χρεοκόπησε εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν», πέταξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM