Η Γερμανία θα καταβάλει εφάπαξ αποζημιώσεις στους επιζώντες του «Kindertransport»

Η Γερμανία θα καταβάλει εφάπαξ αποζημιώσεις στους επιζώντες του «Kindertransport» Facebook Twitter
0

Η Γερμανία ανακοίνωσε την καταβολή εφάπαξ αποζημίωσης ύψους 2.500 ευρώ στους επιζώντες του «Kindertransport», το οποίο φρόντιζε για την ασφαλή μεταφορά παιδιών Εβραίων που διώκονταν από την ναζιστική Γερμανία στην Βρετανία κατά το διάστημα 1938-1940.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Τσαουντχούρι, από την 1.1.2019 θα λειτουργεί Ταμείο, το οποίο θα διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των δικαιούχων.

«Αυτή η εφάπαξ καταβολή αποτελεί φόρο τιμής στην ιδιαίτερη μοίρα αυτών των παιδιών. Αναγκάστηκαν να αφήσουν τις οικογένειές τους σε καιρό ειρήνης και, σε πολλές περιπτώσεις, να μην τις ξαναδούν ποτέ», δήλωσε ο κ. Τσαουντχούρι και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση «γνωρίζει καλά ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αναπληρώσουν την απροσμέτρητη οδύνη των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων», προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γερμανία έχει καταβάλει ως τώρα 75 δισεκατομμύρια σε ανάλογες αποζημιώσεις.

Από την πλευρά της Διάσκεψης των Διεκδικήσεων, η οποία στις διαπραγματεύσεις εκπροσωπεί θύματα Εβραίους χαιρέτισε την απόφαση ως «ιστορική». «Έπειτα από μια ζωή χωρίς τους γονείς και τις οικογένειές τους, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί και πάλι να αναπληρώσει την απώλειά τους. Λαμβάνουν μόνο μια μικρή έκφραση δικαιοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διάσκεψης Στούαρτ Άιτζενστατ.

Το πρόγραμμα «Kindertransport» οργανώθηκε μετά την «Νύχτα των Κρυστάλλων», τον Νοέμβριο του 1938 και το πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι Ναζί εναντίον Εβραίων σε όλη την Γερμανία. Η Οργάνωση Refugee Children φυγάδευσε περίπου 10.000 παιδιά κυρίως εβραϊκών οικογενειών, ηλικίας 3-17 ετών, με τα πρώτα 196 παιδιά που έφθασαν στο Χάργουιτς τον Δεκέμβριο του 1938 να έχουν διαφύγει από εβραϊκό ορφανοτροφείο του Βερολίνου. Το κίνημα οργανώθηκε γρήγορα και δραστηριοποιήθηκε εκτός από την Γερμανία, στην Αυστρία, στην Πολωνία και στην Τσεχοσλοβακία. Τα νεότερα παιδιά ανατέθηκαν σε βρετανικές οικογένειες, ενώ όσα ήταν άνω των 16 ετών εντάχθηκαν σε προγράμματα εκπαίδευσης και απασχόλησης. Η φροντίδα και η εκπαίδευση των παιδιών υποστηρίχθηκε αποκλειστικά από ιδιώτες και οργανισμούς και όλοι πίστευαν ότι επρόκειτο για προσωρινό μέτρο και ότι τουλάχιστον όσα παιδιά δεν ήταν ορφανά, θα επέστρεφαν σύντομα στις οικογένειές τους. Η τελευταία άφιξη παιδιών μέσω του «Kindertransport» έγινε από την Ολλανδία στις 14 Μαΐου 1940, μία ημέρα πριν από την ολλανδική συνθηκολόγηση.

Μεταξύ των παιδιών που σώθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο από το Ολοκαύτωμα - η πλειοψηφία των οποίων δεν ξαναείδαν ποτέ τους γονείς τους - ήταν οι μετέπειτα Νομπελίστες της Φυσικής 'Αρνο Πενζίας και της Χημείας Γουόλτερ Κον και πολλοί ακόμη επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολιτικοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM