Κωνσταντινούπολη: Στο εδώλιο 61 εργάτες του υπό κατασκευή αεροδρομίου

Κωνσταντινούπολη: Στο εδώλιο 61 εργάτες του υπό κατασκευή αεροδρομίου Facebook Twitter
EPA
0

Ξεκίνησε σήμερα, στην Τουρκία, η δίκη 61 εργατών του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.

Οι κατηγορούμενοι είχαν διαδηλώσει για τις συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή αεροδρομίου.

Η ακρόαση, σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ξεκίνησε νωρίς το πρωί, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την αστυνομία να έχει μπλοκάρει την είσοδο του κτιρίου.


Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν περιλαμβάνουν παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων εργαζομένων και καταπάτηση των κανονισμών που διέπουν τη διεξαγωγή διαδηλώσεων.


Συγγενείς των κατηγορουμένων έφτασαν στο δικαστήριο από όλη την Τουρκία, παρόλο που οι δικαστικές αρχές επέτρεψαν μόλις σε ένα μέλος κάθε οικογένειας και σε ελάχιστους δημοσιογράφους να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία.

Υποστηρικτές και συγγενείς διαδήλωσαν εντός του δικαστικού κτιρίου, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Ελευθερία για τους εργάτες του Τρίτου Αεροδρομίου» και φώναζαν συνθήματα όπως «Οι Εργάτες δεν είναι σκλάβοι».

Τριάντα ένας από τους κατηγορουμένους συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο όταν οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις στο εργοτάξιο διοργανώθηκαν για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και σίτισης, τα προβλήματα με την καταβολή των δεδουλευμένων και τα πολυάριθμα εργατικά δυστυχήματα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων ασφαλείας. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, 52 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται το DPA. 

Ωστόσο, τα συνδικάτα υποστηρίζουν πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. 

Το πρώτο κομμάτι του τεράστιου, νέου αεροδρομίου εγκαινιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM
ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM