Εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας

Εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας Facebook Twitter
EPA
0

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εκεχειρία στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο με την αναστολή νέων επιπρόσθετων δασμών για 90 ήμερες. Στο διάστημα αυτό θα διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις. 

Αυτό ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά τις κρίσιμες συνομιλίες που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνόδου του G20. 

Μετά τα δείπνο που είχαν οι δυο ηγέτες, ο Τραμπ έκανε λόγο για «μια καταπληκτική και παραγωγική συνάντηση με απεριόριστες δυνατότητες για τις ΗΠΑ και για την Κίνα»

Ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αυξήσει τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 25% από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως είχε αναγγείλει, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε ότι η Κίνα θα αγοράσει μια «πολύ σημαντική» ποσότητα - η ακριβής αξία της δεν διευκρινίζεται - αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών των τομέων της γεωργικής παραγωγής, της ενέργειας, της βιομηχανίας κ.λπ., σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Κίνα εξέφρασε την προθυμία της να «εγκρίνει την προηγουμένως απορριφθείσα συμφωνία Qualcomm-NXP εάν ξαναπαρουσιαστεί» τέτοια πιθανότητα. 

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος διευκρινίζει ότι εάν δεν προκύψει συμφωνία με την Κίνα για τα ζητήματα που θεωρεί αγκάθια για το διμερές εμπόριο -η καταναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η άρση των μη δασμολογικών φραγμών, η «κλοπή» μέσω Διαδικτύου, ή η διάθεση αγροτικών προϊόντων- μέσα σε 90 ημέρες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%.

Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Σοουέν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν την εφαρμογή του σχεδίου τους να αυξήσουν τους δασμούς στο 25% από την αρχή της νέας χρονιάς. 

Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να μην επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς σε άλλα προϊόντα, διευκρίνισε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της G20. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM