Μήπως, τελικά, είσαι ναρκισσιστής;

Μήπως, τελικά, είσαι ναρκισσιστής; Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η εποχή στην οποία ζούμε χαρακτηρίζεται από δύο βασικές ψυχικές διαταραχές που μαστίζουν την πλειοψηφία του πληθυσμού: την κατάθλιψη και τον ναρκισσισμό.

Στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού και των social media, η ματαιοδοξία και ο υλισμός ενθαρρύνονται ενώ η ανάγκη για ποιότητες όπως τιμιότητα και ειλικρίνεια, φθίνει. Πολλές φορές, μάλιστα, εκείνοι που διαθέτουν τις συγκεκριμένες αρετές νιώθουν πως 'τιμωρούνται' γι'αυτό. Το αποτέλεσμα είναι μια κοινωνία με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα ναρκισσιστικής διαταραχής!

Ωστόσο, η διάγνωση μίας οποιασδήποτε διαταραχής προσωπικότητας αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς αφού δεν έχει ακόμα βρεθεί κάποια αξιόπιστη μέθοδος. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Personality and Social Psychology, ωστόσο, συνδέει συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου με τις αλλαγές στα επίπεδα του ναρκισσισμού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από ένα δείγμα 7,534 νεαρών ενηλίκων κατά τη διάρκεια 8 χρόνων. Κάθε δύο χρόνια οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους και ολοκλήρωναν ένα τεστ προσωπικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, κάποια συγκεκριμένα γεγονότα ζωής φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα ναρκισσισμού ή μακιαβελισμού στον καθένα μας:

- Οι θετικές αλλαγές στη διατροφή και τον ύπνο αυξάνουν τα επίπεδα ναρκισσισμού (ουπς!)

- Η αλλαγή ή εξέλιξη των σπουδών επίσης αυξάνουν τα επίπεδα ναρκισσισμού

- Ένας χωρισμός που αντιμετωπίζεται σαν κάτι θετικό επίσης σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ναρκισσισμού

- Η αποτυχία σε σημαντικές εξετάσεις, περιέργως, μοιάζει επίσης να σχετίζεται με αυξημένο ναρκισσισμό

- Η έναρξη σε μία νέα δουλειά, με θετικές συνθήκες, σχετίζεται με μειωμένο μακιαβελισμό

Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε πως ενώ ο μακιαβελισμός μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ο ναρκισσισμός παραμένει σταθερός. "Αυτό αποδεικνύει πως ο ναρκισσισμός, αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε, δεν μπορεί να αποδοθεί σε 'ανωριμότητα'" εξηγούν οι συγγραφείς, καταρρίπτοντας την πιο συνηθισμένη δικαιολογία υπέρ των... Ναρκίσσων.

Μήπως, τελικά, είσαι ναρκισσιστής; Facebook Twitter

 

Αν κάποιος εμπλουτίσει τη ζωή του με θετικές εμπειρίες που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη, μπορεί να επηρεάσει θετικά και την εξέλιξη της προσωπικότητάς του

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όσοι θεωρούν έναν χωρισμό ως θετική εξέλιξη είναι ναρκισσιστές αφού πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω η σχέση ανάμεσα στις διαταραχές αυτές και τα προαναφερθέντα γεγονότα ζωής. "Δεν ξέρουμε αν αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν αύξηση στο ναρκισσισμό, ή αν ο αυξημένος ναρκισσισμός προκάλεσε αυτά τα γεγονότα ή, ακόμα, αν υπάρχει κάποια άγνωστη παράμετρος που συνδέει τα δύο αυτά στοιχεία".

Αυτό ωστόσο που κατάφερε αυτή η έρευνα, είναι να αποδείξει πως κάποιες εμπειρίες ζωής σχετίζονται με την προσωπικότητα καθενός από εμάς και πως οι αρνητικές ποιότητες μίας προσωπικότητας εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως αν κάποιος εμπλουτίσει τη ζωή του με θετικές εμπειρίες που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη, μπορεί να επηρεάσει θετικά και την εξέλιξη της προσωπικότητάς του! Έτσι, αν διακρίνεις κάποια στοιχεία ναρκισσισμού και στη δική σου προσωπικότητα, δοκίμασε να αφοσιωθείς για λίγο καιρό στην ενδοσκόπηση και να θυμηθείς το εμπνευσμένο και καλόκαρδο άτομο που είσαι κατά βάθος.

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ