ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

«Chromatica»: Η επιστροφή της Lady Gaga με το πιο γκαντέμικο άλμπουμ των τελευταίων ετών

«Chromatica»: Η επιστροφή της Lady Gaga με το πιο γκαντέμικο άλμπουμ των τελευταίων ετών Facebook Twitter
Η Gaga δεν είναι καμιά κακορίζικη, απλά όταν έγινε γνωστό ότι έχει έτοιμο το έκτο της κατά σειρά άλμπουμ, ολόκληρος ο πλανήτης άρχισε να πηγαίνει κατά διαόλου.
0



ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ, το «Chromatica» της Lady Gaga πρέπει να είναι το πιο γκαντέμικο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει στην ιστορία της μουσικής.


Μου θυμίζει έναν φίλο που μου έλεγε ιστορίες για το πόσο γρουσούζηδες θεωρούσε τους Sparks, αυτό το art rock συγκρότημα των '70s που έφτιαξαν οι αδερφοί Mael. Όποτε άκουγε άλμπουμ τους, κάτι κακό συνέβαινε, από φυσικές καταστροφές μέχρι θανάτους. Ακόμη και μια απλή αναφορά στο όνομα τους, τον έκανε να φρικάρει. Τόσα δεινά είχα ακούσει ότι είχε πάθει που παραλίγο να πιστέψω και γω ότι η μουσική τους ήταν καταραμένη και να αποκτήσω αλλεργία για μερικά χρόνια.


Φυσικά, η Gaga δεν είναι καμιά κακορίζικη, απλά όταν έγινε γνωστό ότι έχει έτοιμο το έκτο της κατά σειρά άλμπουμ, ολόκληρος ο πλανήτης άρχισε να πηγαίνει κατά διαόλου. Και δεν έφτανε η πανδημία, μόλις τελικά κυκλοφόρησε, η Αμερική βούλιαξε σε ακόμη μεγαλύτερο χάος.

Προς στιγμήν οι απόψεις διίστανται για κάθε κομμάτι του. Δεν είναι όμως κάτι που του δίνει έξτρα πόντους, περισσότερο σε αποσυντονίζει ως ακροατή και προδίδει την αναποφασιστικότητα της ίδιας της Gaga να ακολουθήσει μια πιο μη τυπική ηχητική κατεύθυνση.


«Τα πράγματα γινόντουσαν όλο και πιο περίεργα από την στιγμή που τουίταρε τον Μάρτιο ότι "κυοφορεί το LG6" (σ.σ. νέα μουσική, δηλαδή, όχι βρέφος)» έγραψαν στο Vulture που έκαναν ένα ολόκληρο χρονικό με σημαδιακές ημερομηνίες. Στα γρήγορα, κομμάτια διέρρευσαν πριν από την ώρα τους, η ίδια είχε κατάθλιψη και όλοι συζητούσαν για μια emo επιστροφή της. Η πρώην του καινούργιου της γκόμενου έγραψε ολόκληρο άρθρο για το πώς αισθάνεται που ο παλιός της έρωτας βγαίνει με μια σούπερσταρ. Το πρώτο σινγκλ, «Stupid Love», δεν ενθουσίασε κανέναν. Μάλιστα, κυκλοφόρησε και μια παλέτα σκιών για να το προωθήσουν οι beauty influencers στο YouTube, αλλά και πάλι δεν έκανε τίποτα. Ο κορωνοϊός χτύπησε και η ημερομηνία κυκλοφορίας του μεταφέρθηκε από Απρίλιο στα τέλη Μαΐου, που θα έχει κοπάσει η πανδημία.

Στον αντίποδα, η Dua Lipa και ο Weeknd που δεν κώλωσαν να τα βγάλουν, είδαν να εκτοξεύονται τα δικά τους άλμπουμ στα ύψη. Εκείνη αρκέστηκε να παίξει στη φιλανθρωπική συναυλία One World Together at Home από ένα δωμάτιο του σπιτιού της – πού αλλού; Διέρρευσαν και άλλα κομμάτια και την κατηγόρησαν ότι αντιγράφει τη Nelly Furtado ή κάτι τέτοιο και εντέλει, όταν με τα πολλά βγήκε στον κόσμο, δολοφονήθηκε ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό. Εν ολίγοις, μόνο η γη δεν άνοιξε να μας καταπιεί όλους.

«Chromatica»: Η επιστροφή της Lady Gaga με το πιο γκαντέμικο άλμπουμ των τελευταίων ετών Facebook Twitter
H Lady Gaga με μάσκα που προμοτάρει το νέο της άλμπουμ.

Σε όλη αυτή την υπόθεση που προκαλεί περισσότερο πονοκέφαλο παρά κακοτυχία, το «Chromatica» δεν φάνηκε και τόσο αντάξιο των προσδοκιών. Προσωπικά είχα ενθουσιαστεί με την επιστροφή της στην electro-pop που την καθιέρωσε μετά από δυο ροκ κιθαριστικά, σχεδόν country άλμπουμ, το «Joanne», που αντικατέστησε το glitter με τα τζιν κιλοτοειδή σορτσάκια, και το κλάμα του «Α Star is born». Ήταν ωραίο να τη βλέπεις να επιλέγει πάλι το «χρώμα».


Χωρίς ούτε μια slow στιγμή, ξεκίνησε σαν ένα ξεσηκωτικό πρότζεκτ, για να ακουστεί τέρμα κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Pride. Φέτος, όμως, το Pride έχει αναβληθεί σε όλο τον κόσμο και έχει περάσει στο Διαδίκτυο. Την μπάλα έχουν πάρει και τα κλαμπ που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν το φυσικό περιβάλλον του «Chromatica».

Επιπλέον, με την πολιτική κατάσταση να είναι τόσο έκρυθμη στην Αμερική, είναι δύσκολο να ταυτιστείς με ένα άλμπουμ που περιγράφει τα προσωπικά δράματα και την κρίση ταυτότητας της δημιουργού του.

 

Lady Gaga, Elton John - Sine From Above

Γενικά, χωρίς να είναι απαραίτητα κακό, το «Chromatica» κάπου χάνεται στη μετάφραση. Σίγουρα έχει κάτι που αρέσει στον καθένα. Προς στιγμήν οι απόψεις διίστανται για κάθε κομμάτι του. Δεν είναι όμως κάτι που του δίνει έξτρα πόντους, περισσότερο σε αποσυντονίζει ως ακροατή και προδίδει την αναποφασιστικότητα της ίδιας της Gaga να ακολουθήσει μια πιο μη τυπική ηχητική κατεύθυνση.


Αν το ακούσεις, π.χ. χωρίς να διαβάσεις τα credits, η παρουσία του Elton John στο «Sine from Above» περνάει απαρατήρητη μέσα από ήχους επηρεασμένους από τη '90s house κυρίως. [Για όσους αναρωτιούνται ακόμη, ναι, περνάμε την  '90s στιγμή στην ποπ μουσική]. Στο Pitchfork γράφουν ότι είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια του και πάει λέγοντας.


Την παραφορτωμένη παραγωγή του έχουν αναλάβει οι Axwell, Madeon, BloodPop και Skrillex. Εκτός από τον Elton John, συμμετέχει επίσης το κορεάτικο girl γκρουπ Blackpink στο «Sour Candy» που έχει το ίδιο sample με το «Swish, Swish» της Katy Perry. Και τα δυο δανείζονται από το techno anthem του 2010 «What they say» της Μaya Jane Coles, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να ξεπεραστεί από ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και beach bars της παραλιακής.

Η συνεργασία όμως που θα την ανεβάσει σίγουρα στο νούμερο 1 του Hot100 είναι φυσικά αυτή με την Ariana Grande, στο «Rain on Me», κι αυτό όχι γιατί είναι τόσο σούπερ κομμάτι όσο γιατί ό,τι αγγίζει η Grande γίνεται χρυσός. Αν και η πρώτη ακρόαση σε αφήνει λίγο «meh», είναι ένα κομμάτι που χτίζεται με τον καιρό.

 

Lady Gaga, Ariana Grande - Rain On Me (Official Music Video)


Όπως πάντα, η Gaga διαπρέπει στα πιο περίεργά της, έτσι το «911» ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στα 16 κομμάτια του άλμπουμ. Αρκετές στιγμές αναρωτιέσαι τι θα γινόταν, αν συνεργάζονταν όντως με τη SOPHIE, τη Βρετανίδα καινοτόμα παραγωγό, όπως αρχικά φημολογούνταν. Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζουν το «Alice» και το «Enigma», που από τα πρώτα δευτερόλεπτα γίνονται αυτόματα χορευτικοί ύμνοι, και φυσικά αντιγράφει (όχι τη Furtado, αλλά) το πραγματικό της είδωλο, τη Madonna. Το «Babylon» που κλείνει τον δίσκο είναι καρμπόν του «Vogue», αλλά λίγη σημασία έχει.


Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα καλλιτέχνη είναι να μην εκφράζει την εποχή του. Προς τιμήν της, η Gaga πήρε θέση άμεσα για όσα συμβαίνουν στη χώρα της αυτό το διάστημα. Δυστυχώς, όμως, δεν σώζει το, κατ' άλλα feelgood, «Chromatica» από το να μείνει περισσότερο στη μνήμη ως προϊόν κακής συγκυρίας. Από την άλλη, ποτέ δεν θα είναι αργά να εκτιμηθεί, απλά το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον κόσμο, τώρα που μιλάμε, είναι η ποπ μουσική. Δεν θα έπρεπε.

Μουσική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόλγκα Τουζούν

Μουσική / Τόλγκα Τουζούν: «Ξέρω ότι η μουσική που γράφω δεν θα γίνει ποτέ δημοφιλής»

Ο δημιουργός του ορατορίου «Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό;» που παρουσιάζεται στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής μιλάει για τη σχέση του με τη σύγχρονη μουσική σκηνή τόσο στη χώρα του, την Τουρκία, όσο και διεθνώς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM