Ο 61χρονος που ζει εδώ και ένα χρόνο «στον αέρα» - Σε στύλο 20 μέτρων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Ο 61χρονος που ζει εδώ και ένα χρόνο «στον αέρα» - Σε στύλο 20 μέτρων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας Facebook Twitter
0

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, ένας 61χρονος ζει σε ένα στύλο ύψους 20 μέτρων στο κέντρο της Σεούλ, εν είδει διαμαρτυρίας για τα εργασιακά δικαιώματα των πρώην συναδέλφων του. 

«Η επιφάνεια εδώ είναι πλάτους 1,5 μέτρου, εγώ είμαι 1.80 οπότε κουλουριάζομαι όλη την ημέρα για να χωρέσω» λέει ο ίδιος που παραδέχεται πως όλο αυτό «δεν είναι για λιγόψυχους».

Ο ίδιος παραμένει εκεί πεισματικά διαμαρτυρόμενος, όπως υποστηρίζει, για την απόλυσή του από τη Samsung, αλλά και την πάγια στρατηγική της κατά των εργατικών σωματείων.

«Είμαι ανήμπορος να σκεφτώ κανονικά. Οι απεργίες πείνας επιβράδυναν τη σκέψη μου. Ήμουν έξυπνος και εύστροφος. Τώρα το μυαλό μου είναι μια θολούρα» λέει ο 61χρονος.

Η Samsung, ο μεγαλύτερος όμιλος της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το BBC διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στα συνδικάτα και τη δράση τους, εδώ και δεκαετίες. O Kim Yong-hee υποστηρίζει πως απολύθηκε από τον κολοσσό τεχνολογίας πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν επιχείρησε να σχηματίσει συνδικάτο. Έκτοτε, δεν έχει σταματήσει να διαδηλώνει, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει έως ότου τα δικαιώματα των εργαζομένων βελτιωθούν.

«Την ημέρα της πρώτης μας συνδικαλιστικής συνάντησης, η αστυνομία έκανε έφοδο στο κτήριο, συνελήφθην και λίγο αργότερα απολύθηκα. Έχασα τη δουλειά μου όταν ήμουν 32 χρόνων και τώρα είμαι 61. Είναι άδικο. Αφιέρωσα όλη μου τη ζωή στη Samsung. Στην αρχή δεν μπορούσα να κοιμηθώ για περίπου μια εβδομάδα. Δεν ήμουν σίγουρος πως μπορούσα να τα βάλω με την εταιρεία και να κερδίσω. Όμως, δεν έχω σκοπό να σταματήσω. Καλύτερα να πεθάνω παρά να τα παρατήσω» παραδέχεται ο ίδιος.

Κάτω από το σημείο όπου βρίσκεται, πραγματοποιούνται κατά καιρούς συγκεντρώσεις ανθρώπων -μεταξύ αυτών και πρώην εργαζομένων της νοτιοκορεατικής εταιρείας που καταγγέλλουν ακόμα και παρακολούθηση- που υποστηρίζουν την προσπάθειά του.

Μόλις πέρυσι, νοτιοκορεατικό δικαστήριο καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Lee Sang-hoon για «υπονόμευση δραστηριοτήτων των εργατικών σωματείων». Ο ίδιος και περίπου 25 άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ομίλου καταδικάστηκαν για παραβίαση του νόμου περί εργατικού δικαίου.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι αξιωματούχοι του ομίλου είχαν διάφορες μεθόδους να παρακωλύουν τις δράσεις των σωματείων - όπως να σταματούν τις αναθέσεις σε υπερεργολάβους με ενεργά σωματεία.

Διά στόματος αντιπροέδρου, η εταιρεία απολογήθηκε και δεσμεύτηκε να αλλάξει, συμμορφούμενη στους νόμους.

«Η Samsung δεν είχε συνδικαλιστική πολιτική τα τελευταία 80 χρόνια. Κι έχω γίνει σύμβολο αυτού του αγώνα» εξηγεί ο 61χρονος.

«Η ασφάλεια του κ.Κιμ είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και είμαστε σε διαβουλεύσεις. Σε αντίθεση με τις αιτιάσεις του, ο κ. Κιμ απολύθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρείας. Η Samsung εκφράζει τη λύπη της για την κατάσταση και προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα» αναφέρει από την πλευρά της σε ανακοίνωση η Samsung.

Με πληροφορίες BBC/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM
Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Διεθνή / Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Η κύρια αιτία δυσαρέσκειας είναι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου ότι θα επέβαλε δασμούς 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές
LIFO NEWSROOM