«Τόσα πολλά μαμούθ»: Οστά από 60 προϊστορικά ζώα ανακαλύφθηκαν σε εργοτάξιο αεροδρομίου

«Τόσα πολλά μαμούθ»: Οστά από 60 προϊστορικά ζώα ανακαλύφθηκαν σε εργοτάξιο αεροδρομίου Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα οστά περίπου 60 μαμούθ, στο εργοτάξιο ενός αεροδρομίου υπό κατασκευή στο Μέξικο Σίτι, πολύ κοντά σε ανθρώπινες προϊστορικές παγίδες.

Τα οστά των μαμούθ βρέθηκαν σε μία περιοχή που πριν χιλιετίες δέσποζε μια πλατιά και ρηχή λίμνη, σημείο όπου τα ζώα τρέφονταν και ξεδιψούσαν, πέφτοντας νεκρά από τους πρωτόγονους κυνηγούς. 

«Ήταν πάρα πολλά, ήταν εκατοντάδες», λέει ο αρχαιολόγος Πέδρο Σάντσεζ Νάβα, του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

Η ομάδα ξεκίνησε τις ανασκαφές τον Οκτώβριο, μαζί με τις εργασίες μετατροπής μιας παλιάς στρατιωτικής βάσης σε αεροδρόμιο και, μέσα σε έξι μήνες, τα οστά 60 φυτοφάγων μαμούθ ανακαλύφθηκαν. Έβρισκαν περίπου δέκα κάθε μήνα και οι παλαιοντολόγοι ελπίζουν πως θα συνεχίσουν να βρίσκουν και άλλα μέχρι το 2022, οπότε και η κατασκευή του αεροδρομίου θα ολοκληρωθεί και οι ανασκαφές αναγκαστικά θα σταματήσουν. 

Τα περισσότερα θηρία φαίνεται πως πέθαναν, ή σκοτώθηκαν, στις όχθες τις λίμνης Xaltocan που πλέον, όπως και τα μαμούθ που ξεδιψούσαν εκεί, έχει εξαφανιστεί και υπάρχει μόνο στα βιβλία. Η ρηχή λίμνη εξασφάλιζε ήπια, χαμηλή βλάστηση που προσέλκυε τα μαμούθ, τα οποία σε καθημερινή βάση έπρεπε να καταναλώνουν 150 κιλά τροφής το καθένα για να επιβιώσουν. «Ήταν σαν παράδεισος για αυτά», λέει ο Σάντσεθ Νάβα. 

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, είχαν βρεθεί πέρυσι λάκκοι που είχαν φανερά σκαφτεί από προϊστορικούς κυνηγούς, περίπου 15.000 χρόνια πριν, και στους οποίους παγίδευαν τα ανυποψίαστα μαμούθ για το κρέας τους. Τα τρομαγμένα ζώα έπεφταν στους λάκκους βάθους δύο μέτρων και δεν μπορούσαν να ξαναβγούν, με αποτέλεσμα οι κυνηγοί να τα σκοτώνουν από την άνεση και την ασφάλεια του υπερυψωμένου εδάφους γύρω από την παγίδα. 

Οι λάκκοι βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών για μια χωματερή, και ήταν γεμάτοι με τα κόκαλα 14 μαμούθ. Κάποια από αυτά τα ζώα είχαν ξεκάθαρα σφαχτεί. 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κυνηγοί της εποχής καταδίωκαν τα ζώα μέχρι τις παγίδες. Στους λάκκους βρέθηκαν και τα ίχνη δύο άλλων ειδών που αργότερα εξαφανίστηκαν από την Αμερική, ενός αλόγου και μίας καμήλας, που έζησαν 15.000 με 20.000 χρόνια πριν.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ