Λόγος και διάλογος πάνω στις σουίτες του Μπαχ

Λόγος και διάλογος πάνω στις σουίτες του Μπαχ Facebook Twitter
Στο δεύτερο μέρος ο σπουδαίος τσελίστας θα ερμηνεύσει την πέμπτη σουίτα του Μπαχ για σόλο βιολοντσέλο και ο Ισμαέλ Ίβο θα ερμηνεύει ένα χορευτικό σόλο...
0

Γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1970 αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ζει στη Βραζιλία. Ο βιολοντσελίστας έχει ειδικευτεί στην ερμηνεία της μπαρόκ μουσικής σε έργα για τσέλο, αλλά ερμηνεύει δεξιοτεχνικά έργα τόσο κλασικής όσο και σύγχρονης μουσικής, συχνά συνεργαζόμενος με κορυφαίους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα. Το 2011 ηχογράφησε τις 6 σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, παίρνοντας ενθουσιώδεις κριτικές. Τον Οκτώβριο του 2013 τις ερμήνευσε επί σκηνής στο Σάο Πάολο, σε μια συνάντηση με τίτλο «Logos - Dialogos / 6 Suites for violoncello solo and dance by J.S. Bach», στην οποία έξι από τους πιο σημαντικούς Βραζιλιάνους χορογράφους (Ismael Ivo, Deborah Colker, Luis Arrieta, Henrique Rodovalho, Jorge Garcia, Tindaro Silvano) ανέλαβαν να χορογραφήσουν και να χορέψουν το έργο που ταίριαζε καλύτερα στην προσωπικότητα και τη γλώσσα τους.

Τότε βρέθηκα μπροστά σε μια νέα πρόκληση: να μετατρέψω τις σουίτες γαλλικών χορών, που ασφαλώς δεν είχαν φτιαχτεί για να χορεύονται –δηλαδή, μια μουσική δωματίου εσωστρεφή, με εντελώς προσωπικό ύφος–, σε μια παράσταση χορού...


«Όταν ηχογραφήθηκαν οι σουίτες, ένιωσα ότι έκλεινε ένας μεγάλος κύκλος. Τότε βρέθηκα μπροστά σε μια νέα πρόκληση: να μετατρέψω τις σουίτες γαλλικών χορών, που ασφαλώς δεν είχαν φτιαχτεί για να χορεύονται –δηλαδή, μια μουσική δωματίου εσωστρεφή, με εντελώς προσωπικό ύφος–, σε μια παράσταση χορού. Να αναδείξω με τον δικό μου σύγχρονο τρόπο την αρχέγονη ποιότητα που διέθεταν, επιστρέφοντας στον γερο-Μπαχ το δώρο που μας έδωσε. Να περάσω από τον εσωτερικό μονόλογο του μοναχικού τσελίστα στον συνεχή και σε πολλαπλά επίπεδα διάλογο που το εγχείρημα αυτό προτείνει. Έναν διάλογο ανάμεσα στο παλιό και στο καινούργιο, ανάμεσα στη μουσική και στον χορό, ανάμεσα στον ήχο και στην κίνηση, ανάμεσα στην αναπαράσταση και στην αφαίρεση» σημειώνει ο Δ. Γκουνταρούλης. Πάνω στην ιδέα εκείνης της συναυλίας-παράστασης είναι το έργο για τσέλο και χορό που θα δούμε στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 13 και 14 Ιουνίου. Στο πρώτο μέρος της ο Δήμος Γκουνταρούλης θα ερμηνεύσει τη δεύτερη σουίτα για σόλο βιολοντσέλο του Γ.Σ. Μπαχ, μαζί και παλιούς και νέους αυτοσχεδιασμούς πάνω στο έργο.


Στο δεύτερο μέρος ο σπουδαίος τσελίστας θα ερμηνεύσει την πέμπτη σουίτα του Μπαχ για σόλο βιολοντσέλο και ο Ισμαέλ Ίβο θα ερμηνεύει ένα χορευτικό σόλο, σε μια εμπνευσμένη συνάντηση του υπέροχου ήχου του βιολοντσέλου, της ιδιοφυούς μουσικής του Μπαχ (στην καινοτόμα και ριζοσπαστική ανάγνωση του Γκουνταρούλη) και της πλαστικότητας της κίνησης του Ίβο. Σημειωτέον ότι ο Βραζιλιάνος χορευτής και χορογράφος έχει ασχοληθεί τόσο με το χοροθέατρο όσο και με το είδος της περφόρμανς κι έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς των παραστατικών τεχνών απ' όλο τον κόσμο, από τον Ούσιο Αμαγκάτσου, χορευτή μπούτο και επικεφαλής των Σανκάι Τζούκου, έως τον Χάινερ Μίλερ, τον Τζορτζ Ταμπόρι και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Δήμος Γκουνταρούλης & Ισμαέλ Ίβο
Λόγος - Διάλογος Σουίτα αρ. 2, Σουίτα αρ. 5 του Γ.Σ. Μπαχ για βιολοντσέλο και χορό
13 & 14 Ιουνίου
Ώρα: 21.00


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθ. «Ν. Σκαλκώτας»
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
(Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
210 7282333

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφιέρωμα Θέατρο

Θέατρο / Ραντεβού στο θέατρο: Όλες οι παραστάσεις που αξίζει να δεις φέτος

Το ελληνικό θέατρο εξελίσσεται, τολμά και συνομιλεί με το σήμερα. Με έμφαση στην ελληνική θεματολογία, αλλά και με κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, η φετινή θεατρική σεζόν είναι πιο δυναμική από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ρένη Πιττακή

Οι Αθηναίοι / Ρένη Πιττακή: «Το ταλέντο δεν είναι διαμέρισμα να σ’ το γράψει κάποιος»

Στην οντισιόν του Θεάτρου Τέχνης πήγε σχεδόν απροετοίμαστη. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για να γίνει η αγαπημένη του Κουν και ένα από τα κομβικά πρόσωπα αυτής της ιστορίας. Κάνει θέατρο για να μπορεί να κάνει στη σκηνή όσα διστάζει στην αληθινή ζωή και αποφεύγει τους απολογισμούς. Η σπουδαία ηθοποιός αφηγείται τη ζωή της στη LifO.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ντμίτρι Κρίμοφ: «Χωρίς πολιτισμό, το μόνο που απομένει είναι η αγριότητα»

Θέατρο / Ντμίτρι Κρίμοφ: «Χωρίς πολιτισμό, το μόνο που απομένει είναι η αγριότητα»

Ο διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης, που ζει πλέον αυτοεξόριστος στη Νέα Υόρκη, μιλάει στη LiFO για τον Σαίξπηρ, την αθέατη πλευρά των παραμυθιών και για το θέατρο ως θεραπευτική μορφή έκφρασης σε μια εποχή αγριότητας και πολέμου. Τον Απρίλιο του 2027, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη δουλειά του μέσα από μια διασκευή εμπνευσμένη από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, που θα ανέβει στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
ΤΒΑΡΚΌΦΣΚΙ

Λούκας Τβαρκόφσκι / Λούκας Τβαρκόφσκι: «Η λογική δεν αρκεί για να εξηγήσεις τον κόσμο»

Ένας από τους πιο καινοτόμους και σημαντικούς σκηνοθέτες του ευρωπαϊκού θεάτρου, με μια υβριδική φόρμα μεταξύ σινεμά και θεάτρου, μιλά στη LiFO για την επιστροφή του στη Στέγη με το «ORACLE», το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που εστιάζει σε επιστημονικές τομές του 20ού και 21ου αιώνα, εξετάζοντας την περίπτωση του Άλαν Τούρινγκ και την εξέλιξη της τεχνολογίας έως την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμης Πάνου: «Δεν είχα ξανακάνει μονόλογο, χρειάζεται πολύ θάρρος»

Θέατρο / Θέμης Πάνου: «Πόσοι δεν ζουν σε κλειστά σπίτια με πιεσμένους γονείς;»

Επιστρέφει για τρεις βραδιές στην Πειραιώς 260 η παράσταση «Η μάνα μου με πέταξε στη θάλασσα» της Βίλιας Χατζοπούλου και του Θέμη Πάνου, με τον βραβευμένο ηθοποιό να υποδύεται μια νεαρή δασκάλα από τη δεκαετία του ’50.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η «KASSY» είναι η Κασσάνδρα που επιστρέφει θριαμβεύτρια

Θέατρο / Μια κουίρ Κασσάνδρα που αρνείται να είναι θύμα

Το Athena Zeros ανεβάζει το βραβευμένο από την UNESCO έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Κάσσυ» και μιλά στη LiFO για το πώς προσέγγισε τον αρχαίο μύθο ως μια καταγγελία ενάντια στην έμφυλη βία και τη σιωπή που επιβάλλει η εξουσία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΩ ΚΑΓΓΕΛΑΡΗ θεατρολόγος

Οι Αθηναίοι / Δηώ Καγγελάρη: «Η γενιά μου δεν μπόρεσε να αλλάξει τον κόσμο»

Η διευθύντρια σπουδών στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου μιλά στη LiFO για τα παιδικά χρόνια στον «χαμένο παράδεισο» του Μεταξουργείου, για «το παιδί της ελπίδας μετά την ήττα» που υπήρξε, τους σημαντικούς δασκάλους του θεάτρου που γνώρισε, τη δύσκολη περίοδο του MeToo και την τραυματική αποχώρηση του Γιώργου Λούκου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Δήμητρα Βλαγκοπούλου: «Το θέατρο είναι ο δύσκολος δρόμος»

Θέατρο / Δήμητρα Βλαγκοπούλου: «Σπάσαμε ταμπού, αλλά οι άντρες ακόμα αμείβονται καλύτερα»

Ξεκίνησε από τον αθλητισμό, πέρασε στον χορό, αλλά την κέρδισε το θέατρο. Η βραβευμένη ηθοποιός μιλά, εν όψει της πρεμιέρας του «Ρομπέρτο Τσούκο», για την επαφή της με τον τολμηρό κόσμο του Κολτές αλλά και τη σχέση της με το κοινό.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Οι «Δωσίλογοι» γίνονται θεατρική παράσταση

Θέατρο / Οι «Δωσίλογοι» γίνονται θεατρική παράσταση

Το πολυσυζητημένο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη ανεβαίνει στο θέατρο Χώρα παραμονές 28ης Οκτωβρίου. Ο γνωστός ιστορικός και οι σκηνοθέτες, Δέσποινα Αναστάσογλου και Δημήτρης Αγαρτζίδης, μιλούν στη LiFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Στην Σκιάθο με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για μια νέα «Φόνισσα»

Μουσική / Στη Σκιάθο με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για μια νέα «Φόνισσα»

Βρεθήκαμε στο νησί του Παπαδιαμάντη για την παγκόσμια πρεμιέρα του μελοδράματος «Η Φόνισσα», σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να ερμηνεύει όλα τα πρόσωπα του έργου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ