Marvellous γκέι ήρωες και σούπερ ήρωες

Facebook Twitter
0

Από το Νίκο Κουλούσιο

 

Ο Northstar, ο πρώτος ανοιχτά γκέι σούπερ ήρωας της Marvel Comics, παντρεύεται τον καλό του Kyle Jindau μέσα στο καλοκαίρι, σε μια τελετή στο Central Park της Νέας Υόρκης. Ο γάμος θα φιλοξενείται τον επόμενο μήνα στο τεύχος 51 του «Astonishing X-Men». Ο Northstar, ή «κατα κόσμον» Jean-Paul Beaubier, είναι Γαλλο-Καναδός σούπερ ήρωας από το Κεμπέκ και σύμφωνα με την ιστορία και πλοκή του κομίκ X-Men, ανήκει στην ομάδα Καναδών σούπερ ηρώων Alpha Flight που έχουν ως αποστολή να φέρουν πίσω τον Wolverine. Ο χαρακτήρας του στην ουσία πρόκειται για γκέι μετάλλαξη και μέχρι τώρα έχει υπάρξει από ακροβάτης σε τσίρκο μέχρι τρομοκράτης αλλά και χρυσός ολυμπιονίκης στο σκι.

 
(O Northstar σε σέξι πόζα, που όμως λογοκρίθηκε τελικά...)

Ο Northstar αποκάλυψε το 1992 μέσα από τις σελίδες του «Alpha Flight» No. 106 ότι είναι γκέι. Ήταν ένας από τους πρώτους φαντασιακούς ήρωες που βγήκε από τη ντουλάπα αλλά δεν θα είναι ο πρώτος γκέι σούπερ ήρωας στην ιστορία των κόμικς που παντρεύεται. Τον πρόλαβε το ζεύγος Apollo και Midnighter που φόρεσαν την κουλούρα το 2002 μέσα από τις σελίδες του «The Authority», ενός περιοδικού της DC Comics.


(Apollo και Midnighter)

Από τότε πολλοί ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και λεσβίες ηρωίδες και ήρωες αναδεικνύονται και αναβαθμίζονται σε πάμπολλα κόμικς. Πριν λίγες μέρες η DC Comics ανήγγειλε ότι ένας ακόμη ήρωας της θα βγει από τη ντουλάπα. Και το κοινό αγωνία να μάθει ποιος μπορεί να είναι αυτός - μην είναι ο Batman, ο Superman, ο Aquaman ή η Wonder Woman;

«Όταν τόσα πολλά κόμικ γυρίζονται σε ταινίες, τότε γίνονται και τα κόμικ πιο mainstream, οπότε είναι λογικό να βλέπουμε όλο και περισσότερους γκέι χαρακτήρες» λέει ο Todd Corbin, φαν του είδους, στο δημοσίευμα του Guardian.

Μετά και τις δηλώσεις Ομπάμα υπέρ του γκέι γάμου, τα συνοικέσια και οι τελετές πέφτουν σα βροχή, και στον τομέα του φαντασιακού. Τα κόμικς αντιγράφουν τη ζωή – και η ζωή τα κόμικς;

Δείτε αυτό το βίντεο με ενδιαφερουσες πληροφορίες για τους γκέι χαρακτήρες σε κόμικ.

Τηλεόραση χωρίς megaλα ταμπού

Τώρα τελευταία παρατηρώ ότι όλο και περισσότερα τηλεοπτικά σίριαλ ενσωματώνουν γκέι χαρακτήρες στις ιστορίες τους. Άλλοτε δίνοντας τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και άλλοτε συμπληρώνοντας το πολύχρωμο καστ με ροζ ανώδυνες πινελιές. Μόνο στα τελευταία δυο χρόνια είχαμε σίριαλ όπως τα Smash, Ringer, GCB, The Borgias, American Horror Story, Game of Thrones, Skins όπου γκέι και λεσβίες δίνουν δυναμικό παρόν.


(Από το Smash)

 

Αλλά και προηγούμενα από αυτά σίριαλ είχαν γκέι και λεσβίες σε βασικούς ή δευτερεύοντες ρόλους, όπως τα Modern Family (σε βασικούς ρόλους συν υιοθεσία από γκέι μπαμπάδες), Glee (σε βασικούς ρόλους γκέι και λεσβίας), Boardwalk Empire, Pretty Little Liars, Mad Men, Gossip Girl, Damages, Heroes, Brothers & Sisters (σε βασικό ρόλο, συν υιοθεσία), Weeds, The Wire, Ugly Betty, Big Love και The Sopranos. Aκόμα και το κατασκοπευτικό-συνομωσιολογικό Rubicon είχε γκέι στόρι.

 (Modern Family, Mitch, Cam και Lily)

 

Πιο συγκεκριμένα, στο The Good Wife, ο αδερφός της Alicia Florick είναι γκέι καθηγητής πανεπιστημίου και εμφανίζεται σε αρκετα επεισόδια, σποραδικά.

Στο καινούριο πολιτικό-δικαστικό δράμα US Scandal, το δεξί χέρι του προέδρου της Αμερικής και άνθρωπος για όλες τις δουλειές είναι ένας 50άρης ομοφυλόφιλος που συζεί με τον κατά πολύ νεαρότερο σύντροφό του.

Στο επίσης καινούριο The L.A. Complex, φτασμένος μαύρος ράπερ τύπου 50Cent, ονόματι King, αποκαλύπτει στο 3o επεισόδιο της πρώτης σεζόν τον έρωτα του για το νέο άστερι της ραπ στο Λος Άντζελες, το μαθητευόμενό του Τάρικ. Σόκαρε γιατί κανείς δεν το περίμενε... μάλλον πρόκειται για τον πρώτο μαύρο γκέι ράπερ σε αμερικάνικο σίριαλ εθνικού δικτύου.


(Οι γκέι ράπερς του L.A. Complex)

Τέλος, στα νέα της τελευταίας βδομάδας φιγουράρει και η είδηση ότι ο Sheldon Cooper του σίριαλ Big Bang Theory, ο κατα κόσμον Jim Parsons, δήλωσε πως είναι ομοφυλόφιλος. Στη ζωή, όχι στη σειρά.

Από τη ζωή στην μυθοπλασία και πίσω στη ζωή, φαίνεται πως το σπιράλ της γκέι ταυτότητας, της περήφανης, αξιοπρεπούς και ειλικρινούς γκέι ταυτότητας, βγαίνει όλο και περισσότερο από το περιθώριο και το σκοτάδι και πλησιάζει προς το φως της προβολής και της αποδοχής, διεκδικώντας και κατακτώντας δικαιώματα όπως του γάμου και της υιοθεσίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

*Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το σοκ της Peaches μέχρι τη σιωπηρή δύναμη σωμάτων που άντεξαν χωρίς να εξηγηθούν, ο Πάνος Μιχαήλ εξερευνά τι σημαίνει να κατοικείς το σώμα σου χωρίς διαπραγμάτευση. Ένα πολυποστ της ΟΑΣΗΣ για την επιθυμία ως πολιτισμό και την αντοχή ως μορφή αλήθειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Το δέρμα που κατοικώ/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Το δέρμα που κατοικώ/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε αυτό το πολυποστ, ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει τη σύγχρονη κουλτούρα μέσα από εκείνο το μικρό σκοτεινό διάκενο όπου κάτι λείπει και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται ορατό. Από τη Charli XCX που παλεύει να ξαναβρεί το σώμα της μέσα στο ίδιο της το είδωλο, μέχρι τη Cindy Sherman που αποκάλυψε νωρίς τη βία της μίμησης· από τη σωματική ένταση του HYACYN μέχρι τη λαϊκή, ανθρώπινη ματιά του Martin Parr. Ένα queer πολυποστ για την επιμονή της παρουσίας σε μια εποχή που δεν αντέχει την ατέλεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Αγαπώντας τα αγρίμια της ζωής σου/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Αγαπώντας τα αγρίμια της ζωής σου/από τον Πάνο Μιχαήλ

Τι ενώνει έναν σταρ, μια πόλη, ένα κορίτσι, έναν φωτογράφο, μια θεότητα και ένα βλέμμα; Τίποτα. Και τα πάντα. Ο Skarsgård γίνεται queer χώρος από αφέλεια. Η Αθήνα θυμάται το υπόγειό της. Η Corinne Day την εφηβεία όπως ήταν. Ο Hujar μια «τίποτα-μέρα» που έγινε μνήμη. Η Blanchett αλλάζει τον αέρα. Η Schafer τον τρόμο. Η ΟΑΣΗ δεν κυνηγά queer icons, αλλά τη στιγμή που η εικόνα τους σπάει. Γιατί εκεί αρχίζει η αλήθεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Όταν ο κόσμος καίγεται πιο γρήγορα από εμάς/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Όταν ο κόσμος καίγεται πιο γρήγορα από εμάς/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Στο νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ, έξι μορφές γίνονται έξι κάρτες ενός tarot της εποχής:ο Jonathan Anderson που κοιτάζει το μέλλον, η Metropolis που χάνει την queer αφή της, η Greer Lankton που ξαναγεννά το σώμα της, ο Udo Kier που σπάει την εικόνα, ο William E. Jones που βλέπει την ιστορία στα σώματα, και η πρώτη queer γενιά του AIDS που επιστρέφει μέσα από το κείμενο του Βρασίδα Καραλή για να ενώσει όλες τις επόμενες.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral χορευτικά πάρτι της χρονιάς

Μουσική / Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral πάρτι της χρονιάς

Η Βάσω Καζαντζίδου και η Μαρινέλα Αμπντουραχμάνι γνωρίστηκαν τυχαία σε ένα αθηναϊκό κλαμπ. Δύο χρόνια μετά, αυτή η συνάντηση γέννησε ένα από τα πιο δημοφιλή mobile queer events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Μοντ Ρουαγιέ: «Πού θα βρίσκονται σε δέκα χρόνια όλοι αυτοί που μας επιτίθενται;»

Lgbtqi+ / Μοντ Ρουαγιέ: «Πού θα βρίσκονται σε δέκα χρόνια όλοι αυτοί που μας επιτίθενται;»

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο «Τρανσφοβία» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, η τρανσφεμινίστρια Μοντ Ρουαγιέ επιχειρεί να καταγράψει τη νέα πραγματικότητα για την τρανς συνθήκη και τα τρανς δικαιώματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κοντά στην άγρια καρδιά αυτού του κόσμου/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Κοντά στην άγρια καρδιά αυτού του κόσμου/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Οκτώ ιστορίες που κοιτούν την εποχή κατευθείαν στα μάτια και βλέπουν λίγο πιο βαθιά απ’ όσο θα περίμενες. Η Tina Brown που ξεγυμνώνει την αλήθεια των new media, ο Tillmans που κρατά ένα τραγούδι αθάνατο, η νύχτα του Chengdu που χάνεται μπροστά μας, το wool-camp σαν μικρή τελετουργία επιβίωσης, ο Hujar που φωτογράφιζε ψυχές, η Swinton που κουβαλά φως για όσους έφυγαν, ο νέος «Φρανκενστάιν» ως καθρέφτης της πατριαρχίας και ο Λαπαθιώτης που βρίσκει ξανά στόμα στη σκηνή. Διαφορετικά μεταξύ τους, συντονίζονται σαν ένας χάρτης του τώρα, λαμπερός, σκοτεινός, ακριβής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
 Αν δεν μπορείς να μας νικήσεις, θα μας κοιτάς/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Αν δεν μπορείς να μας νικήσεις, θα μας κοιτάς/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Στην εποχή όπου η πρόοδος μιμείται την ευαισθησία για να επιβιώσει,το queer βλέμμα γίνεται η μόνη αξιόπιστη μέθοδος διάκρισης. Από την Ελεωνόρα Μελέτη και τη Τζένη Χειλουδάκη, δύο καθρέφτες μιας κοινωνίας που φοβάται να ρευστοποιηθεί ως τη σιωπηλή αξιοπρέπεια του Orlando, τη Róisín Murphy, τον Daniel Obasi, το t-fags και τη Δήμητρα της Λέσβου, οι εικόνες του κόσμου αποκαλύπτουν το αόρατο ρεύμα που τις διαπερνά: την πειθαρχία της τρυφερότητας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Να γυρνάς προς το αληθινό αφού έχεις καεί από το ωραίο/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Να γυρνάς προς το αληθινό αφού έχεις καεί από το ωραίο/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Κάθε εποχή χτίζει τα φώτα της για να φωτίσει τον τρόμο της. Η Fruit Gillette τραγουδά μέσα απ’ το εργοτάξιο, η Vaginal Davis εισβάλλει στο μουσείο, ο Λάνθιμος αναζητά χαρά, ο Χόκνεϊ καπνίζει σαν να κρατά ακόμη το χρώμα του κόσμου. Ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει την Ελλάδα όπως κοιτάς ένα φλας που σε τυφλώνει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Αναγνωρίζωντας σε σένα τον ωραιότερο ευατό σου/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Αναγνωρίζοντας σε σένα τον ωραιότερο εαυτό σου/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Ο θάνατος του Διονύση Σαββόπουλου δεν ήταν απλώς ένα πολιτισμικό γεγονός. Ήταν η τελετή λήξης ενός αιώνα που πίστεψε πως η Ελλάδα μπορούσε να εξηγηθεί μέσα από τους μύθους της. Αυτό το πολυπόστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί τη χώρα που επέμενε να υπάρχει μέσα του, από τις εθνικές κηδείες των ’90s μέχρι τη διάχυτη queer Ελλάδα του 2025, από τον Bowie και τη Μελίνα μέχρι τα σημερινά queer σώματα που χορεύουν μέσα σε pixels και φως. Μια αφήγηση για το πένθος, τη μνήμη και την επιμονή μιας χώρας να επιβιώνει μέσα από τη συγκίνηση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Εικαστικά / Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης «Σολοικισμός», έρχεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια. Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του μίλησε στη LifO.
M. HULOT
*Η θαυμάσια απειλή του να υπάρχεις χωρίς να απολογείσαι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Η θαυμάσια απειλή τού να υπάρχεις χωρίς να απολογείσαι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Η θεία Σταματίνα είπε intersex και η Ελλάδα σώπασε για ένα δευτερόλεπτο, όσο χρειάζεται για να αλλάξει εποχή. Ο Γιώργος Καπουτζίδης δεν έκανε επανάσταση, έκανε κάτι πιο σπάνιο: έμαθε σ’ ένα έθνος να μιλά με τρυφερότητα. Κι αυτό, σε μια χώρα που ακόμη συγχέει τη φωνή με τη βία, είναι σχεδόν θαύμα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Marwan Kaabur: «Αγωνιζόμαστε και στον αραβικό κόσμο για δικαιώματα κι ελευθερίες, αλλά προκρίνουμε τον δικό μας τρόπο, στο πλαίσιο της δικής μας κουλτούρας»

Lgbtqi+ / Κι όμως υπάρχουν και «αραβικά καλιαρντά»!

Λίγο πριν από την αθηναϊκή παρουσίαση της αγγλόφωνης έκδοσης του «Queer Arab Glossary» μιλήσαμε με τον συγγραφέα του Marwan Kaabur, για τα «αραβικά καλιαρντά», την ομοφυλοφιλία και την queer συνθήκη στον αραβικό κόσμο, το «pink washing», αλλά και τη συχνά παρεξηγημένη πρόσληψή τους από τη Δύση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Athens Pride 2022 / Explainer: Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Το γράμμα «Ι» στο αρκτικόλεξο ΛΟΑΤΚΙ+ αντιστοιχεί σε υγιή ανθρώπινα σώματα που μέχρι σήμερα συχνά παθολογικοποιούνται και υποβάλλονται σε επεμβάσεις «κανονικοποίησης» φύλου ερήμην τους. Η Intersex Greece εξηγεί τον όρο, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
*Από τον λαιμό ως την αυγή/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Από τον λαιμό ως την αυγή/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε έναν κόσμο που φοβάται τη σιωπή, η ΟΑΣΗ επιμένει να μιλά με ευαισθησία. Δέκα κείμενα–καθρέφτες, από τη Θεία Σταματίνα ως τον Sorour Darabi, για το βλέμμα που δεν ωραιοποιεί, παρατηρεί.Για την ατέλεια που γίνεται φως, και για το queer που επιβιώνει μέσα στην τρυφερότητα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Nα μένεις μέσα στο φως/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Nα μένεις μέσα στο φως/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Το νέο πολυποστ του Πάνου Μιχαήλ παρακολουθεί το δάκρυ, την έκθεση και την επιείκεια ως μορφές αισθητικής πίστης. Από τον οίκο Dior μέχρι το Eye Filmmuseum του Άμστερνταμ, κι από τα Instagram ban του Slava Mogutin ως την επιμονή της ομορφιάς στο έργο του Παπαϊωάννου, η ΟΑΣΗ σκιαγραφεί τη νέα ηθική του φωτός: πώς η τέχνη, η μόδα και το queer βλέμμα συναντιούνται στην πιο ανθρώπινη τους στιγμή τη στιγμή που ραγίζουν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Στο θέατρο ο κόσμος θέλει να βλέπει άντρες ή, καλύτερα, “άντρακλες”»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / «Στο θέατρο θέλουν να βλέπουν άντρες ή, καλύτερα, “άντρακλες”»

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Βηλαράς μιλά για τη σιωπηλή βία των εφηβικών του χρόνων, την αγωνία των γκέι αντρών στη σκηνή, τη φοβική βιομηχανία του θεάτρου και την ανάγκη να μείνουμε άνθρωποι σε μια εποχή που όλα ξεχνιούνται γρήγορα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ