M3gan: Πώς μία μοχθηρή κούκλα ΑΙ έγινε gay icon

M3GAN: Πώς μία μοχθηρή κούκλα ΑΙ έγινε gay icon Facebook Twitter
Πολλ@ ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συμπαθούν το μοχθηρό ρομπότ που μοιάζει με μικρό κορίτσι γιατί είναι ο προστάτης που ποτέ δεν είχαν για να τους σώσει από το bullying που υπέστησαν.
0

ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ Η M3GAN, η «πρωταγωνίστρια» της ομώνυμης ταινίας τρόμου τρεντάρει στα social media, κυρίως στο TikTok και στο Instagram. Από τον έξαλλο πολεμικό χορό της –με μουσική υπόκρουση το «Just Dance» της Lady Gaga– που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιήθηκε στο trailer της ταινίας, μέχρι το παράξενο preppy ντύσιμό της, η μοχθηρή κουκλίτσα ΑΙ κατακτά όλο και περισσότερους από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και πολλούς εφήβους και παιδιά προεφηβικής ηλικίας. Γιατί, όμως;

Ζήτησαν από τη σεναριογράφο Akela Cooper να εξηγήσει αυτή τη σύνδεση και την ταύτιση με το ρομπότ που η πένα της «έχρισε» ως τρομακτική προστάτιδα ενός μικρού κοριτσιού και μάλλον της εκμαίευσαν μία πολύ λογική εξήγηση.

«Ρώτησα έναν αγαπημένο γκέι φίλο τι μπορεί να συμβαίνει και μου είπε ότι στην πραγματικότητα όλο αυτό έχει να κάνει με την οικογένεια που επιλέγουμε. Το κορίτσι (της ταινίας) έχει χάσει την οικογένειά της και πρέπει να ζήσει με τη θεία της. Όταν η κούκλα μπαίνει στην όλη συνθήκη, γίνεται κάτι σαν οικογένεια της μικρής. Αυτό είναι ένας κοινός τόπος για πάρα πολύ κόσμο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας: η ιδέα της οικογένειας που επέλεξαν και όχι της οικογένειας που δεν τους αποδέχθηκε ποτέ όπως πραγματικά ήταν», εξήγησε η Cooper.

«Δεν είχα ποτέ κανέναν που θα με υπερασπιζόταν. Με έχουν χτυπήσει, με έχουν εκφοβίσει, με έχουν παρενοχλήσει. Ενώ προσπαθούσα να μην ενοχλώ και να μην προκαλώ κανέναν, ενώ προσπαθούσα να προσαρμοστώ στη μικρή μου πόλη, όλοι έλεγαν ότι εγώ έφταιγα. Θα μου άρεσε πολύ να είχα μια φίλη σαν τη Μ3gan».

Είναι, όμως, τόσο απλό;

Αρκετοί χρήστες των social media δεν βρήκαν ούτε ικανοποιητική ούτε ειλικρινή την απάντηση της σεναριογράφου. Ίσως, όπως έγραψαν κάποιοι, επειδή μία πιο ντόμπρα τοποθέτηση στην ερώτηση «γιατί αρέσει τόσο πολύ η Μ3gan σε γκέι άτομα;» ενδεχομένως θα δημιουργούσε διχασμό, εντάσεις και αρνητική διαφήμιση στην ταινία.

Γιατί, η αλήθεια είναι ότι πολλοί, πολλές και πολλ@ ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συμπαθούν το μοχθηρό ρομπότ που μοιάζει με μικρό κορίτσι γιατί είναι ο προστάτης που ποτέ δεν είχαν για να τους σώσει από το bullying που υπέστησαν τόσο στην παιδική και εφηβική ηλικία, όσο και αργότερα στην ανήλικη ζωή τους. Η M3gan «πετσοκόβει» όποιον απλώς κοιτάξει στραβά το κορίτσι που έχει υπό την προστασία της, τη νανουρίζει με το «Titanium» της Sia και είναι ορκισμένη τιμωρός των νταήδων.

«Δεν είχα ποτέ κανέναν που θα με υπερασπιζόταν. Με έχουν χτυπήσει, με έχουν εκφοβίσει, με έχουν παρενοχλήσει. Ενώ προσπαθούσα να μην ενοχλώ και να μην προκαλώ κανέναν, ενώ προσπαθούσα να προσαρμοστώ στη μικρή μου πόλη, όλοι έλεγαν ότι εγώ έφταιγα. Θα μου άρεσε πολύ να είχα μια φίλη σαν τη Μ3gan», έγραψε ένας χρήστης του Twitter, κάνοντας απολύτως σαφές το πώς η «πρωταγωνίστρια» μίας τέτοιου είδους ταινίας έχει κερδίσει τόσο έδαφος σε ΛΟΑΤΚΙ+ νερά.

«Ως παρείσακτα, τα queer άτομα συχνά δεν έχουν προκαθορισμένα “σενάρια” για τις κοινωνικές σχέσεις και τη δημιουργία οικογένειας. Η Μ3gan δεν ακολουθεί τη συμβατική ηθική, σίγουρα, αλλά το ωραίο με την περίπτωσή της είναι η φιλοσοφία της (αν και κάπως διεστραμμένη): προστάτεψε την οικογένεια που επέλεξες ή σε επέλεξε, με κάθε κόστος. Όλο αυτό που συμβαίνει μαζί της είναι μια queer παρόρμηση τόσο παλιά όσο και η ίδια η αφήγηση παραμυθιών, το να ταυτίζεσαι με το τέρας και να ονειρεύεσαι έναν προστάτη που μπορεί να τιμωρήσει αυτούς που σε βασανίζουν».

Η ταινία «M3gan» προβάλλεται στους κινηματογράφους.

Με στοιχεία από Them.us, PinkNews.com

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM