Έρχονται για τρίτη χρονιά τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards

Έρχονται για τρίτη χρονιά τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards Facebook Twitter
1

Έρχονται για τρίτη χρονιά τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards Facebook Twitter

 

Το σύνθημα των βραβείων φέτος είναι: «All Out. (All Proud)», μας λένε οι διοργανωτές και εξηγούν:


"Σαν να λέμε: τα πετάμε όλα, τα στερεότυπα και τους φόβους, και βγαίνουμε στη σκηνή περήφανοι. Βγαίνουμε στο θέατρο, να δούμε παραστάσεις που μιλούν σε εμάς για εμάς, αλλά και σε όλους για όλα, όσο διαφορετικά, ελεύθερα και περήφανα...


Το θέατρο με LGBT θεματολογία και πρωταγωνιστές αναπτύσσεται εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, με διάσημες παραστάσεις του διεθνούς ρεπερτορίου και καινούρια ελληνικά έργα που θίγουν αιχμηρά θέματα που αφορούν την LGBT κοινότητα. Αυτές οι κινήσεις βρίσκουν ανταπόκριση στον κόσμο, όχι μόνο μέσα στην κοινότητα, αλλά και στο ευρύ κοινό.


Τα «Gay Theatre Awards» ξεκίνησαν δειλά πριν δυο χρόνια ως ένας νέος θεσμός, με σκοπό όχι να θέσουν διαχωρισμούς ανάμεσα στο «gay» από το «straight» θέατρο, αλλά να αναδείξουν τις προσπάθειες για την παρουσία LGBT χαρακτήρων και θεματολογίας σε παραστάσεις, σε μια δύσκολη χρονική περίοδο όπου αυτές γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων μίσους ή λογοκρισίας. Τα queer θεατρικά βραβεία έχουν εδραιωθεί ως σημαντικός καλλιτεχνικός θεσμός εδώ και χρόνια σε Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Δουβλίνο), Αυστραλία και Αμερική. Χαιρόμαστε που μπορούμε να συνεχίζουμε για τρίτη χρονιά με την υποστήριξη του κοινού και των συντελεστών των παραστάσεων οι οποίοι αγκάλιασαν τα βραβεία από το ξεκίνημα τους.


Στις 25 Ιουνίου θα ανακοινώσουμε ποιες φετινές παραγωγές θα μπουν στην οικογένεια των πολυβραβευμένων περήφανων παραστάσεων, όπως το «Bent» (2011-12) και «ο Μικρός Εγώ» (2012-13), στην καθιερωμένη λιτή τελετή στον πολυχώρο VAULT Theatre Plus.

 

 

Τα βραβεία είναι μια συμπαραγωγή του διαδικτυακού καναλιού GITV, του θεατρικού blog gkoultoura.gr και του περιοδικού Antivirus. Οι υποψηφιότητες και οι νικητές αποφασίζονται από τετραμελή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους διοργανωτές των βραβείων και τη θεατρολόγο Ηρώ Μητρούτσικου. Παράλληλα, το βραβείο κοινού για την καλύτερη gay παράσταση θα ψηφιστεί από τους αναγνώστες του περιοδικού Antivirus και τους επισκέπτες του avmag.gr, μέσα από ανοιχτή ψηφοφορία στο link http://bit.ly/vraveiokoinou.


Μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστορία του θεσμού και τους προηγούμενους νικητές στον ανανεωμένο ιστότοπο μας www.gaytheatre.gr και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα events μέσα από τη σελίδα μας στο facebook."

 

 

3rd Annual Gay Theatre Awards

Τετάρτη 25 Ιουνίου, 20:00

Vault Theatre Plus
Μελενίκου 26, Βοτανικός
Τηλ. 2130356472

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Website: http://gaytheatre.gr/
Ψηφοφορία Κοινού: http://bit.ly/vraveiokoinou
Facebook: https://www.facebook.com/GayTheatreAwards

 

 

Ακολουθούν οι υποψηφιότητες για τη θεατρική χρονιά 2013-14.

[Οι υποψηφιότητες αφορούν παραστάσεις με LGBT περιεχόμενο ή ενδιαφέρον, οι οποίες παρουσιάστηκαν την προηγούμενη θεατρική σεζόν (Σεπτέμβριος 2013- Απρίλιος 2014)]

 

Καλύτερη παράσταση

Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην

Kassandra

Το Φιλί της Γυναίκας αράχνης

Leonardo’s Ring

Blue Devils of Tennessee

Υγρά Μάτια 

Παιδιά του Πατρός 

Shopping & Fucking

Κάπου Περνούσε Μια Φωνή

Blanche - Μετεπιβίβαση

 

Σκηνοθεσία

Μάρκος Σαρρής-Blue Devils of Tennessee

Βασίλης Μπισμπίκης-Shopping & Fucking

Αλεξανδρος  Ρίγλης-Το Φιλί της Γυναίκας αράχνης

Βάσια  Βασιλείου- Dra(u)gging

Έφη Γούση - Cleansed

Μιχάλης Παλίλης- Blanche Μετεπιβίβαση

 

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία

Δήμητρα Λιάκουρα-Το Φιλί της Γυναίκας αράχνης

Κατερίνα Ζερβουδάκη-Blue Devils of Tennessee

Ζωή Πυρίνη, Μπενετάτου Νότα, Μαρία Κοντοδήμα - Shopping & Fucking

Μιχάλης Παλίλης-Blanche Μετεπιβίβαση

Γιώργος Θεοδοσίου -Cleansed

Απόστολος Βέττας-Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην

 

Πρωτότυπο Θεατρικό Κείμενο

Βασίλης Τσιγκριστάρης - Θύμισε μου γιατί ήρθαμε εδώ;

Λευτέρης Ντρούβας - Το Τραπέζι

Sergio Blanco - Kassandra

Αντώνης Καραγιάννης - Φιλώ την Καρδιά σου 

Μιχάλης Παλίλης -Blanche Μετεπιβίβαση

Στέφανος Κακαβούλης-Ακάλεστος

 

Ερμηνεία σε Αντρικό Ρόλο

Μπάμπης Γαλιατσάτος -Blue Devils of Tennessee

Βασίλης Τσιγκριστάρης-Υγρά Μάτια 

Αποστόλης Κρίτσας - Shopping & Fucking

Μιλτιάδης Φιορέντζης - Το Φιλί της Γυναίκας αράχνης

Τάσος Ιορδανίδης -Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην

Αγγελική Παρδαλίδου - Shopping & Fucking

Παναγιώτης Κατσίκης -Leonardo’s Ring


Ερμηνεία σε Γυναικείο Ρόλο

Φανή Παλιούρα - Θύμισε μου γιατί ήρθαμε εδώ;

Ζωή Ξανθοπούλου -Παιδιά του Πατρός (2η)

Ελεονώρα Αντωνιάδου - Shopping & Fucking

Αγάπη Βατιανού - Dra(u)gging

Άννα Μονογιού - Όλα για τη Μητέρα Μου

Μαρίνα Γερμανού - Θύμισε μου γιατί ήρθαμε εδώ;

Νατάσσα Καλογρίδη - Φόνισσες της Παπαδιαμάντη 

 

Απονομή Ειδικής Μνείας:

Νένα Μεντή - Όλα για τη Μητέρα Μου 

 

Ερμηνεία σε Trans ρόλο 

Δέσποινα Σαραφείδου -Kassandra

Κωνσταντίνος Κάππας - Όλα για τη Μητέρα Μου

Δημήτρης Αϊβαλιώτης -Dra(u)gging

Φαίδων Καστρής - Blanche Μετεπιβίβαση

Κατερίνα Λέχου- Όλα για τη Μητέρα Μου

Γιώργος Κοντοπόδης: A.Ρ.N.Y. 

 

Μουσική

Σταύρος Μαρκόνης - Υγρά Μάτια (2η)

Κώστας Τσίρκας -Το Τραπέζι

Γιάννης Μυγδάνης-Ακάλεστος

 

Οι είκοσι τρεις παραστάσεις που είναι θεωρούνται έγκυρες για τη ψηφοφορία κοινού είναι οι εξής:

Το Φιλί της Γυναίκας αράχνης

Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην

Κάτω από τη Σκάλα 

Κάπου Περνούσε Μια Φωνή

Leonardo’s Ring

Όλα για τη Μητέρα Μου

Blue Devils of Tennessee

Cleansed

Dra(u)gging

Το Τραπέζι

Shopping & Fucking

Το Φιλί του Ιούδα

Φιλώ την Καρδιά σου

Υγρά Μάτια 

Γκιγιόμ Γλυκιά Μου 

Μικρός Εγώ 

Α.Ρ.Ν.Υ. 

Παιδιά του Πατρός 

Kassandra

Blanche Μετεπιβίβαση

Καβάφης Επέστρεφε

Ακάλεστος

Θυμισε μου γιατί ήρθαμε εδώ

 

 

Παρουσιάζουν: Φανή Παλιούρα και Βασίλης Τσιγκριστάρης
Μουσική Διεύθυνση: Σπύρος Άγγελος Παρασκευάκος
Special Guest Act: Ζώγια Σεβαστιανού
Κριτική Επιτροπή: Μανώλης Βαμβούνης (gkoultoura.gr, Antivirus), Μενέλας Σιαφάκας (gitv.gr), Ηρώ Μητρούτσικου (Θεατρολόγος), Γιάννης Παπαγιαννόπουλος (Antivirus)
Οργάνωση Παραγωγής: Μενέλας Σιαφάκας, Μανώλης Βαμβούνης
Σχεδιασμός website: Παναγιώτης Σταματόπουλος
Γραφιστικά-ταυτότητα: Madeleine Θεοφιλοπούλου
Email επικοινωνίας: [email protected]

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να μη στέκεσαι ψηλά για να σε δουν, αλλά χαμηλά για να σε αγγίξουν/ ένα πολυποστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / H εποχή των πελμάτων― Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η νέα εποχή μυρίζει sweat sock. Ο Skarsgård κάνει camp χωρίς να το ζητήσει κανείς, ένας άγνωστος ναύτης κερδίζει £30.000 τον μήνα επειδή κάποιος λατρεύει τις κάλτσες του, ο Ricky Martin κάνει kink evangelism στο «GQ» κι η AI πορνογραφία αγιοποιεί τα πέλματα των σταρ σαν να είναι νέα icons.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η Lana Del Rey κοιτάζει για πρώτη φορά το πρόσωπο πίσω από τη μελαγχολία, το All of Us Stars μοιάζει με queer séance από εποχή που κάηκε, και η Zendaya με τον Pattinson επιπλέουν μέσα σε μια εικόνα που δεν τους υπηρετεί πια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γι’ αυτό το δέρμα πάντα θα πληρώνεις/ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Γι’ αυτό το δέρμα πάντα θα πληρώνεις/ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Ένα «όχι» που δεν εξημερώνεται, μια «Vogue» που ραγίζει, φιλιά που δεν ντρέπονται, ντίβες που δεν γερνούν, μια «Bugonia» που αυτονομήθηκε, αγόρια που κλαίνε και ένας Pasolini που πλήρωσε όσο κανείς.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Αν έχεις να συναντήσεις έναν άλλον κόσμο, ξεκίνα από το στόμα / ένα πολυποστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Αν έχεις να συναντήσεις έναν άλλον κόσμο, ξεκίνα από το στόμα / ένα πολυποστ του Πάνου Μιχαήλ

Η πραγματικότητα έχει καταντήσει τόσο επικίνδυνη, που μόνο η υπερβολή έχει το θράσος να την ξεσκεπάσει. Η Melissa McCarthy κάνει μια διαφήμιση να μοιάζει με queer exorcism, ο David Hoyle φορά Mugler σαν να δικάζει ολόκληρη την Αγγλία, και η Miss Piggy επιστρέφει για να μας θυμίσει ότι το σύμπαν κινείται με βάση το τακούνι της
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Aν πέσω, θα ξαναβρώ το φως. Ακόμα κι αν με κάψει πάλι / από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Aν πέσω, θα ξαναβρώ το φως. Ακόμα κι αν με κάψει πάλι ― Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Έξι ιστορίες για την επιβίωση ως πράξη ακρίβειας: από το «Sống» του Ocean Vuong μέχρι το Ponyboi, τις τρανς γυναίκες της Torvajanica, τη Lola Young, τον Nikos Karpouzis και τη σπάνια χαρά του Bad Bunny.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Να σου ’βαζα στο χέρι δυο λόγια τυχερά/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Να σου ’βαζα στο χέρι δυο λόγια τυχερά/από τον Πάνο Μιχαήλ

Υπάρχουν ζωές που μαθαίνουμε μόνο όταν τελειώσουν. Η τρανς Βαγγελιώ πέθανε τρεις φορές πριν τη δούμε. Η Cookie Mueller έζησε μέσα σε τρεις εικόνες πριν γίνει μνήμη. Δύο γυναίκες, δύο σιωπές, δύο σώματα και μια κοινωνία που κατάλαβε αργά.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Queer History / Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Ένας θρύλος της νύχτας που άφησε εποχή στα σκυλάδικα της ελληνικής περιφέρειας. Τόσο που ο Θάνος Αλεξανδρής τού αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο «Αυτή η νύχτα μένει».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
*Aγαπηθήκαμε πριν μάθουμε τι θα μας πάρουν/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Aγαπηθήκαμε πριν μάθουμε τι θα μας πάρουν/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Αυτή η ΟΑΣΗ διαβάζεται σαν χάρτης μιας ολόκληρης εποχής: από το τραύμα του AIDS που κληρονομήσαμε χωρίς να το ζήσουμε, μέχρι τη γλώσσα που καίγεται σε πραγματικό χρόνο. Τα αγόρια του Y2K, ο Ξιάρχο, οι non-binary νέοι, οι trans αφηγήσεις, η ζωγραφική της τρυφερότητας και η μαρτυρία του Παπαϊωάννου δεν μιλούν για διαφορετικά πράγματα· μιλούν για την ίδια ανάγκη: να σταθούμε στο σκαλοπάτι που μας αναλογεί χωρίς να κρύβουμε τη διαδρομή. Εδώ, η κουλτούρα δεν καταγράφεται. Συμβαίνει. Κι εμείς παρακολουθούμε πώς η μνήμη, η εικόνα, το σώμα και η επιθυμία συνθέτουν ένα καινούργιο τοπίο παρουσίας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΕΠΕΞ Waacking: Ο street χορός της κουίρ κοινότητας σε ένα φεστιβάλ στην Αθήνα

Χορός / Το waacking είναι γκέι, στρέιτ, κουίρ, αγκαλιάζει τα πάντα

Χορογράφος και βασική συνεργάτιδα της Μαρίνας Σάττι, η Ειρήνη Δαμιανίδου διοργανώνει το πανευρωπαϊκό φεστιβάλ Follow the Waack, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό το είδος που γεννήθηκε στα αμερικανικά γκέι κλαμπ.
M. HULOT
Κράτα με λίγο ακόμη. Κι εγώ θα κρατήσω εσένα/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Κράτα με λίγο ακόμη. Κι εγώ θα κρατήσω εσένα/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Η queer κουλτούρα λάμπει όταν θυμάται γιατί υπάρχει: γιατί κάτω από την εικόνα υπάρχει φροντίδα, κάτω από τη φροντίδα μνήμη, και κάτω από τη μνήμη η πιο σκληρή μας επιμονή η ανάγκη να συνεχίσουμε χωρίς να μικραίνουμε. Η νέα ΟΑΣΗ κινείται στη λεπτή γραμμή όπου το camp συναντά την αγρύπνια και η τρυφερότητα γίνεται πράξη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Να μη ντρέπεσαι για τον εαυτό που υπήρξες/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Να μη ντρέπεσαι για τον εαυτό που υπήρξες ― ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Το Παρά Πέντε που επιστρέφει ως pop-camp εξομολόγηση μιας γενιάς, ο queer πυρετός του Heated Rivalry, η απαλότητα της αραβικής ανδρικότητας του Al-Hosni, η ακατέργαστη νεότητα του Sorrenti και τη διαφάνεια του Βασίλη Μπούτσικου σε ένα κοινό νήμα: τις ιστορίες που μας κρατούν όταν η πραγματικότητα γίνεται αφόρητη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το vertical ψηφιακό ορφανοτροφείο μέχρι το μεγάλο θέατρο του feed, από την εξάντληση των σωμάτων μέχρι την υπόγεια τέχνη που αρνείται να γίνει κεφάλαιο, το νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί το νέο queer τοπίο της μετα-πανδημικής ύπαρξης. Η ζωή δεν ζητά πια αφήγημα, ζητά αντοχή.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ήταν λοιπόν και η Ουμ Καλσούμ λεσβία; Μια νέα ταινία αναζωπυρώνει τη συζήτηση

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήταν λοιπόν και η Ουμ Καλσούμ λεσβία; Μια νέα ταινία αναζωπυρώνει τη συζήτηση

Η κυκλοφορία μιας νέας ταινίας έφερε ξανά στο προσκήνιο ερωτήματα ταμπού γύρω από την ιδιωτική ζωή της πιο σεβαστής πολιτισμικής μορφής της Αιγύπτου, αλλά και γύρω από το τι επιτρέπεται να ειπωθεί γι’ αυτήν.
THE LIFO TEAM
*Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το σοκ της Peaches μέχρι τη σιωπηρή δύναμη σωμάτων που άντεξαν χωρίς να εξηγηθούν, ο Πάνος Μιχαήλ εξερευνά τι σημαίνει να κατοικείς το σώμα σου χωρίς διαπραγμάτευση. Ένα πολυποστ της ΟΑΣΗΣ για την επιθυμία ως πολιτισμό και την αντοχή ως μορφή αλήθειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Το δέρμα που κατοικώ/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Το δέρμα που κατοικώ/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε αυτό το πολυποστ, ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει τη σύγχρονη κουλτούρα μέσα από εκείνο το μικρό σκοτεινό διάκενο όπου κάτι λείπει και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται ορατό. Από τη Charli XCX που παλεύει να ξαναβρεί το σώμα της μέσα στο ίδιο της το είδωλο, μέχρι τη Cindy Sherman που αποκάλυψε νωρίς τη βία της μίμησης· από τη σωματική ένταση του HYACYN μέχρι τη λαϊκή, ανθρώπινη ματιά του Martin Parr. Ένα queer πολυποστ για την επιμονή της παρουσίας σε μια εποχή που δεν αντέχει την ατέλεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

σχόλια

1 σχόλια