«Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του»

«Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του» Facebook Twitter
«Η μοναρχία είναι διαποτισμένη από βαθύτατα συντηρητικές συμπεριφορές», λέει ο Σμιθ.
0



ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ
 βασίλισσας Ελισάβετ Β', την ενθρόνιση του βασιλιά Καρόλου Γ' και τις μάλλον αποκαρδιωτικές αποκαλύψεις του Χάρι στο πλαίσιο της βιογραφίας του, το μέλλον της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας μοιάζει λιγότερο βιώσιμο από ποτέ. Και σ’ αυτό ποντάρουν και ελπίζουν άνθρωποι όπως ο Γκράχαμ Σμιθ. Ο Σμιθ είναι διευθύνων σύμβουλος της Republic, μιας ομάδας ακτιβιστών που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την κατάργηση της μοναρχίας στη Βρετανία. Οι λόγοι; Κατά τον ίδιο, αλλά και κατά αρκετούς ακόμα ανθρώπους στην Αγγλία, πολλοί – και οι περισσότεροι έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η ύπαρξη βασιλικής οικογένειας αντιβαίνει σε κάθε δημοκρατική αρχή που υπάρχει, εξηγεί ο Σμιθ.

Ωστόσο, ο ίδιος θέλει διακαώς τα άτομα που ανήκουν στη LGBTQΙ+ κοινότητα να εξετάσουν την «κληρονομιά» της μοναρχίας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, γιατί όπως πιστεύει ακράδαντα τόσο οι βασιλείς όσο και η μοναρχία, ως θεσμός σε αποδρομή, αδιαφορούν επιδεικτικά για τα LGBTQΙ+ άτομα, την ορατότητα ή τα δικαιώματά τους εντός Ηνωμένου Βασιλείου. 

«Ο μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας και μόλις πριν από λίγους μήνες ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι είπε ότι το γκέι σεξ εξακολουθεί να είναι αμαρτία, κάτι που είναι αποκρουστικό να λέγεται. Αυτό στη συνέχεια ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υποστηρίξουν πράγματα όπως η θεραπεία μετατροπής. Κατά την άποψή μου είναι ένας τοξικός θεσμός...»

«Η μοναρχία είναι διαποτισμένη από βαθύτατα συντηρητικές συμπεριφορές», λέει ο Σμιθ και συνεχίζει: «Ο μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας και μόλις πριν από λίγους μήνες ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι είπε ότι το γκέι σεξ εξακολουθεί να είναι αμαρτία, κάτι που είναι αποκρουστικό να λέγεται. Αυτό στη συνέχεια ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υποστηρίξουν πράγματα όπως η θεραπεία μετατροπής. Κατά την άποψή μου είναι ένας τοξικός θεσμός... Νομίζω ότι έχουμε κολλήσει εδώ πέρα με έναν βαθιά συντηρητικό αρχηγό κράτους σε μια χώρα που είναι γίνεται όλο και πιο ανοιχτόμυαλη και φιλελεύθερη».

Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως καταγραφή του βασιλιά να μιλά δημοσίως για τα δικαιώματα των γκέι ατόμων. Το ίδιο ισχύει και για τον Ουίλιαμ, πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του θρόνου, που αντιστέκεται με πείσμα σε οποιαδήποτε αναφορά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και φροντίζει να μην του τεθούν ερωτήματα που να αφορούν αυτή την κατηγορία ανθρώπων στο βασίλειό του, ακόμα και μέσα στο ίδιο του το Παλάτι. Μόνη εξαίρεση το 2019, όταν σύμφωνα με φήμες, δεν κατάφερε να αποφύγει ένα σχετικό ερώτημα και δήλωσε ότι θα ήταν «απολύτως εντάξει» αν τα παιδιά του του αποκάλυπταν μεγαλώνοντας ότι είναι ομοφυλόφιλοι ή λεσβίες.

Ωστόσο, η ανησυχία του Σμιθ για τη σιωπή της βασιλικής οικογένειας είναι πιο βαθιά και αφορά τους ομοφοβικούς νόμους στην Κοινοπολιτεία - την ομάδα εθνών που ξεπήδησε από την πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία, με επικεφαλής τον βασιλιά και προηγουμένως την εκλιπούσα βασίλισσα. Γιατί αυτή η ανησυχία; Διότι τα περισσότερα κράτη μέλη της ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία –και μοιραία την καθημερινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων- βάσει νόμων που επιβλήθηκαν κατά τη βρετανική αποικιοκρατία..!

«Με βάση αυτό το ιστορικό θα μπορούσατε να ελπίζετε ότι ο επικεφαλής του βρετανικού κράτους και ο επικεφαλής της Κοινοπολιτείας θα μπορούσαν να έχουν πει κάτι γι' αυτό, αλλά η βασίλισσα δεν είπε ποτέ τίποτα, ούτε ο Κάρολος. Και απ' όσο γνωρίζω, ούτε ο Ουίλιαμ. Αν η σιωπή αυτή είναι συμπαιγνία, νομίζω ότι έχουν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν ενδιαφέρονται για τα θέματα ΛΟΑΤ, όταν αυτά μπορεί να είναι αρκετά ζωτικής σημασίας σε τόσα πολλά μέρη της Κοινοπολιτείας», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Republic.

«Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του» Facebook Twitter
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ σ’ εκείνη την πρώτη συνέντευξή τους στην Όπρα Ουίνφρεϊ είχαν αποκαλύψει ότι μέλος της βασιλικής οικογένειας έκανε ρατσιστικά σχόλια και εικασίες αναφορικά με το χρώμα του δέρματος του αγέννητου τότε παιδιού τους.

Για τον Σμιθ, ακόμα και η απάντηση των μελών της βασιλικής οικογένειας στις καταγγελίες για ρατσισμό «λέει» πολλά.

Ο λόγος για τον ισχυρισμό του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ που σ’ εκείνη την πρώτη συνέντευξή τους στην Όπρα Ουίνφρεϊ είχαν αποκαλύψει ότι μέλος της βασιλικής οικογένειας έκανε ρατσιστικά σχόλια και εικασίες αναφορικά με το χρώμα του δέρματος του αγέννητου τότε παιδιού τους.

«Το πώς αντιμετώπισαν αυτή την καταγγελία λέει πολλά και για την αποστασιοποίησή τους από την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι σα να προσπαθούν να μάθουν στον εαυτό τους τα στοιχειώδη περί ευπρέπειας, για το πώς είναι πραγματικά να μιλούν σε ανθρώπους εκτός Παλατιού και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε κόσμο που δεν είναι του κύκλου τους, αλλά άνθρωποι εκεί έξω, της καθημερινής ζωής. Θα περίμενε κανείς ότι πρόκειται για ανθρώπους που τα κατανοούν ήδη αυτά τα πράγματα και ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν, αλλά δεν... Θα περίμενε κανείς ότι ξέρουν πώς να μιλούν για θέματα ρατσισμού και ομοφοβίας, αλλά δεν συμβαίνει αυτό».

Πρακτικά, ο Σμιθ επιβεβαιώνει τη μαρτυρία του Χάρι για μία «οικογένεια» χωρίς συναισθήματα, με καμία έγνοια για τον λαό, παρά μόνο για το στέμμα. Και μετά, όπως εύστοχα παρατηρεί και ο Σμιθ, ένας ομοφυλόφιλος μονάρχης δεν θα μπορούσε να μεταβιβάσει τον θρόνο στα παιδιά του. Γιατί, όμως; Αυτο αφορά την «ομοφοβική νομοθεσία περί διαδοχής, η οποία διασφαλίζει ότι, αν ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας αποκτούσε ποτέ παιδί εκτός ετερόφυλου γάμου, αυτό το παιδί δεν θα είχε ποτέ θέση στη σειρά διαδοχής».

«Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του» Facebook Twitter
Πρακτικά, ο Σμιθ επιβεβαιώνει τη μαρτυρία του Χάρι για μία «οικογένεια» χωρίς συναισθήματα, με καμία έγνοια για τον λαό, παρά μόνο για το στέμμα. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Ενώ το νομοσχέδιο του 2013 για τη διαδοχή του στέμματος αφαίρεσε τις διακρίσεις λόγω φύλου από τους νόμους περί διαδοχής, δεν έγινε τίποτα για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από ένα ομόφυλο βασιλικό ζευγάρι θα μπορούσαν να εισέλθουν στο θρόνο. Μια συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων εκείνη την εποχή διευκρίνισε ότι εννοείται ότι μόνο ένα παιδί που γεννιέται από ένα ανδρόγυνο θα μπορούσε να τοποθετηθεί στη γραμμή διαδοχής.

Όταν τέθηκε το θέμα, τα μέλη εξέφρασαν την άποψη ότι δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου και επομένως δεν αξίζει να εξεταστεί. Επειδή στο νομοσχέδιο του 2013 δεν περιλαμβανόταν τίποτα σχετικά με το θέμα, ο Σμιθ πιστεύει ότι ο νόμος θα εξακολουθούσε να εμποδίζει έναν ομοφυλόφιλο μονάρχη να παντρευτεί και να αποκτήσει παιδιά, τα οποία στη συνέχεια θα τοποθετούνταν στη σειρά διαδοχής.

«Όλο αυτό, απλώς υπογραμμίζει τη βαθιά συντηρητική στάση της Εκκλησίας της Αγγλίας, η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πώς σκέφτονται οι περισσότεροι από εμάς. Αυτός δεν είναι ένας θεσμός που έχει τα συμφέροντά σας ως προτεραιότητα, δεν είναι ένας θεσμός που ενδιαφέρεται για εσάς. Δεν πρόκειται για σαπουνόπερα, δεν πρόκειται για τα πρωτοσέλιδα των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτή τη βάση. Ουσιαστικά, δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε αυτό το τσίρκο. Είναι χωρίς αρχές, είναι κακό για τη Βρετανία, κακό για τη δημοκρατία μας. Η στέψη είναι μια ευκαιρία να πατήσουμε στα πόδια μας και να διαμαρτυρηθούμε εναντίον του. Το να απαλλαχθούμε από αυτόν τον θεσμό είναι κάτι το απολύτως εφικτό. Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο, μπορούμε πραγματικά να έχουμε μια [διαφορετική] επιλογή».

Ας σημειωθεί ότι η Republic διοργανώνει εδώ και καιρό διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, υπό το hashtag #NotMyKing με αφορμή τη στέψη του βασιλιά Καρόλου τον Μάιο, ζητώντας την κατάργηση της μοναρχίας. Τα μέλη της οργάνωσης , ελπίζουν ότι η χώρα και οι άνθρωποι της μπορούν πλέον ξεκάθαρα να δουν τι πραγματικά είναι ο θεσμός της μοναρχίας, τι πραγματικά στοιχίζει –κυριολεκτικά και μεταφορικά στη χώρα- και γιατί, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, η κατάργηση της μοναρχίας στη Βρετανία θα είναι μονόδρομος.

Με στοιχεία από PinkNews.co.uk, Republic.org.uk

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM