35' με την ομάδα εφηβικού θεάτρου Grasshopper

35' με την ομάδα εφηβικού θεάτρου Grasshopper Facebook Twitter
0

Μυστηριώδης, απρόβλεπτη και γεμάτη ατέλειωτες ονειροπoλήσεις, η μετάβαση από την ορμητικότητα της εφηβείας στην ωρίμανση της ενηλικίωσης έρχεται σχεδόν απροειδοποίητα και ποτέ με τον ίδιο τρόπο. Είναι η εποχή που οι έφηβοι επιδίδονται στις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με τη ζωή και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το ταξίδι προς την ενηλικίωση αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια διαρκή και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για βιβλία, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Αυτήν τη θεματική έχει και το νέο θεατρικό έργο του συγγραφέα Λένου Χρηστίδη που ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών από τη Σοφία Βγενοπούλου, μέλος της ομάδας Grasshopper και μια σκηνοθέτιδα που τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει το όνομά της με το εφηβικό θέατρο στην Ελλάδα. Τη συναντώ την Παρασκευή το απόγευμα στη Στέγη, όπως και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης, λίγο μετά το τέλος της πρόβας, και το πρώτο πράγμα που της ζητώ είναι να μου μιλήσει λίγο γι' αυτή την ενασχόλησή της με το εφηβικό θέατρο. «Ασχολούμαι για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί όλη μου η εκπαίδευση και η εμπειρία ήταν σε μία άλλη χώρα, την Αμερική, όπου δούλεψα με εφήβους. Έτσι, όταν ήρθα εδώ, είδα πως υπήρχε ένα κενό που μπορούσα να αναπληρώσω. Έτσι ξεκίνησα με το Chatroom. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί συνειδητοποιώ τον τελευταίο καιρό ότι και εγώ, ως έφηβη, αγαπούσα πάρα πολύ το θέατρο, αλλά ζώντας στην Πάτρα δεν είχα ανάλογα ερεθίσματα και ευκαιρίες. Αυτό ήταν ένα κομμάτι μου που είχε μείνει παραπονεμένο και ίσως τώρα, ως καλλιτέχνις, έχω τη δυνατότητα να καλύψω και αυτό το κενό».

Όσο για το τι της προσφέρει η ενασχόληση με τους εφήβους, είναι ξεκάθαρη. «Απίστευτα πράγματα. Είναι μια καταπληκτική πηγή ενέργειας, ενθουσιασμού κι ελπίδας. Από τη στιγμή που η εφηβεία μπει στο σωστό κανάλι, γίνεται πάρα πολύ δημιουργική. Επίσης, νομίζω ότι έτσι αποδαιμονοποιούμε και τελείως την ηλικία αυτή – αυτό που λέμε συνήθως για τους εφήβους ότι είναι περίεργοι, απομονωμένοι, κολλημένοι στα ηλεκτρονικά...». «Kαι δεν είναι στον κόσμο τους;» τη ρωτάω με ύφος ανθρώπου που μοιάζει να έχει ξεχάσει πώς είναι να είσαι έφηβος. «Όχι. Ή, μάλλον, θα το πω αλλιώς. Είναι στον κόσμο τους, αλλά σ' έναν κόσμο που θέλω πάρα πολύ να επισκέπτομαι. Είμαι πάρα πολύ περίεργη γι' αυτόν. Κάθε φορά που τα καταφέρνω, μου αποκαλύπτει πάρα πολύ ωραία πράγματα και πιστεύω πως είναι δικό μας χρέος να πάμε εμείς στον κόσμο αυτό και όχι να έρθουν αυτοί στον δικό μας, έτσι που τον έχουμε κάνει».

35' με την ομάδα εφηβικού θεάτρου Grasshopper Facebook Twitter
 

Το θεατρικό έργο του Λένου Χρηστίδη γράφτηκε για το εφηβικό κοινό κατά παραγγελία της Στέγης και της ομάδας Grasshopper και προέκυψε μέσα από ένα workshop στο οποίο συμμετείχαν και μαθητές του 14ου Λυκείου Περιστερίου (πρωτοπαρουσιάστηκε σε μια πρώτη μορφή τον περασμένο Απρίλιο στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου). Τώρα, ετοιμάζεται να παρουσιαστεί ξανά στη Στέγη σε νέα διασκευή, αυτήν τη φορά από έναν επαγγελματικό θίασο νέων ηθοποιών. Το σκηνικό της παράστασης τοποθετείται στο βαγόνι ενός τρένου που κινείται προς άγνωστη κατεύθυνση και παραπέμπει ακριβώς σε αυτό που είναι στην ουσία όχι μόνο το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση, αλλά και η ίδια η ζωή. Ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Οι επιβάτες του είναι έξι ετερόκλητοι έφηβοι με διαφορετικές προσωπικότητες, ανάγκες και λόγους να θέλουν ν' ανέβουν σε αυτό το αλληγορικό τρένο. Η παράσταση επενδύεται καθ' όλη τη διάρκειά της με ροκ μουσικές, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές σε πράγματα με τα οποία ασχολούνται οι έφηβοι σήμερα, όπως είναι τα social media και το YouTube.

Πώς είναι, όμως, γι' αυτούς τους νέους ηθοποιούς να υποδύονται τους εφήβους; «Είναι πρόκληση, υπό την έννοια ότι τα ζητήματα που σε απασχολούν, τελικά, όταν είσαι έφηβος δεν παύουν να σε απασχολούν ποτέ. Απλώς νομίζεις μεγαλώνοντας ότι αυτό ήταν μια φάση που πάει, πέρασε, αλλά μπαίνοντας σε αυτήν τη διαδικασία, σε αυτές τις πρόβες, με αυτό το κείμενο, εγώ προσωπικά συνειδητοποίησα ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τα ίδια ζητήματα με απασχολούν, απλώς κάποιες στιγμές ίσως αντιμετωπίζω πιο ψύχραιμα το γεγονός ότι δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις» λέει η Αντιγόνη Φρυδά, ενώ για τον Γιάννη Νιάρρο τα πράγματα είναι διαφορετικά: «Εγώ θα έλεγα ότι κάποια ζητήματα που με απασχολούσαν τότε, είχα το θάρρος, λόγω άγνοιας, να τα αντιμετωπίσω με έναν τρόπο που τότε θεωρούσα ότι είναι σωστός – είχα και την όρεξη να το κάνω. Μεγαλώνοντας πιστεύω ότι γίνομαι όλο και πιο κυνικός και απαισιόδοξος».

Λίγο πριν φύγω, κάνω μια τελευταία ερώτηση: «Τελικά, πόσο δύσκολο είναι το ταξίδι της ενηλικίωσης;». Ο Θανάσης Μεγαλόπουλος μοιάζει σίγουρος: «Είναι τόσο δύσκολο, όσο οποιαδήποτε άλλη στιγμή και επιλογή της ζωής σήμερα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει διαβάθμιση στο πόσο δύσκολο είναι να ενηλικιώνεσαι. Είναι όσο δύσκολο είναι να ψάχνεις για δουλειά, να μεγαλώνεις παιδιά, να διατηρείς τις ανθρώπινες σχέσεις, όταν εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να διατηρηθούν, όσο δύσκολο είναι να ερωτεύεσαι, να αγωνίζεσαι, να παλεύεις, τα πάντα».

35' με την ομάδα εφηβικού θεάτρου Grasshopper Facebook Twitter
35' με την ομάδα εφηβικού θεάτρου Grasshopper Facebook Twitter
35' με την ομάδα εφηβικού θεάτρου Grasshopper Facebook Twitter
35' με την ομάδα εφηβικού θεάτρου Grasshopper Facebook Twitter
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Αντιγόνη Φρυδά, Γιάννης Νιάρρος, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Βαγγέλης Κρανιώτης, Νατάσα Παπανδρέου, Χαρά Ιωάννου.
Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ