ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται! Facebook Twitter
0

Καταρχάς, μια, δυο, τρεις πολύ καλές, συνεχόμενες βροχές. Αυτές που έχουν πέσει ήδη δεν μετράνε, διότι έκτοτε έχει μεσολαβήσει ένας μήνας άνοιξη με αδιάκοπη λιακάδα κι έχουμε ξεχάσει τα πάντα. Και όταν γίνει αυτό και έχουμε χορτάσει να ακούμε τον ήχο της βροχής να σκάει πάνω στα φύλλα των φυτών της αυλής κι έχουμε κάπως επωφεληθεί από αυτή την εκτόνωση, θα κλείσουμε και τα παράθυρα του σπιτιού και θα πούμε για πρώτη φορά μετά από μήνες «ας κάτσω κι ένα βράδυ στο σπίτι». Και τότε ας αρχίσουν οι κουζίνες, τα μαγειρέματα του φθινοπώρου.

Ρόδια. Πολλά. Θα παίρνεις περισσότερα απ' όσα χρειάζεσαι, γιατί δεν θα μπορείς να αντισταθείς. Θα τα στύβεις σε πρωινούς χυμούς και θα τα βάζεις σε σαλάτες με χιλιάδες άλλα πράγματα. Ωραία, φρέσκα μαρούλια, καρότα, ξινόμηλα, ωμά παντζάρια και ξηροί καρποί. Μεγάλα μπολ με σαλάτες, πολλά χρώματα – δύσκολο να πεις όχι. Όσπρια. Φακές και φασόλια και ρεβίθια. Να συμβουλεύεσαι ελληνικά και ιταλικά βιβλία συνταγών για τα όσπρια του φθινοπώρου σου. Κανένας δεν μαγειρεύει τα όσπρια καλύτερα από τους Ιταλούς και τους Έλληνες. Και θα αντισταθείς στον πειρασμό να τα σερβίρεις με κρέας, λουκάνικα και άλλα. Είναι μια πλήρης τροφή και δεν χρειάζεται παραπάνω πράγματα απ' όσα ήδη λένε οι συνταγές. Kαι δεν χρειάζεται να τρώμε περισσότερο κρέας απ' όσο ήδη ασκόπως βάζουμε στη μαγειρική μας.

Θα φτιάξεις σπιτικά ζυμαρικά, τώρα που πια δεν κάνει ζέστη. Ωραία βουνά από αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας κι εσύ θα σπας τα αυγά και με το πιρούνι θα φτιάχνεις τη ζύμη. Και μετά, με το εργαλείο θα κόβεις περίτεχνες λωρίδες. Με τι θα τα σερβίρεις; Πρώτον, μάθε να φτιάχνεις ένα αξιοπρεπές ραγού. Ή μια Μπολονέζ. Και μετά έχει ο Θεός. Κι έχεις και έναν μήνα να ξοδέψεις όλη τη σάλτσα ντομάτας που έφτιαξες και έχεις κλείσει σε βαζάκια (υποθέτω). Λαχανικά του χειμώνα ψημένα στον φούρνο. Παντζάρια και ωραία καρότα (όχι από τα πλαστικά, θα πας να διαλέξεις καλά καρότα) και άλλες ρίζες και πράσα και πατάτες σε δυνατό φούρνο με σκόρδα και ελαιόλαδο και θυμάρι και δεντρολίβανο. Να μην τα φοβηθείς, να τα αφήσεις να «αρπάξουν», έτσι αποκτάνε γεύση.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται! Facebook Twitter

Θα καταπιαστείς με ένα μαγειρικό πρότζεκτ. Εγώ φέτος θα μάθω να φτιάχνω ράμεν. Όλο το γυροφέρνω, όλο βιβλία διαβάζω για τον ιδανικό ζωμό που χρειάζεται. Ε, φέτος, και μετά το ελληνικό ράμεν που δοκίμασα χθες, θα μάθω να το φτιάχνω. Θα αρχίσω να πειραματίζομαι βράζοντας κοτόπουλο και κόκαλα χοιρινού που πριν θα τα έχω ψήσει σε φούρνο με λαχανικά και φύκια, μέχρι να βγει ο σωστός ζωμός. Και ήδη φαντασιώνομαι ποιους θα τραπεζώσω με το πρώτο επίσημο ράμεν και ελπίζω από τώρα να είναι ένα πολύ κρύο απόγευμα. Θα τους διαλέξω και μουσική.

Μήλα. Δεν υπάρχει άλλο φρούτο για τον φθινοπωρινό μάγειρα από τα μήλα. Και πόσο τυχεροί είμαστε πια που ξεφυτρώνουν πολλές ποικιλίες κι έχουμε να πειραματιζόμαστε. Φιρίκια για γλυκό, τώρα που δεν είναι πολύ ώριμα, και όλα τα άλλα σε μηλόπιτες και γλυκά. Και να φτιάξεις και μια tarte tatin όλη με τα χεράκια σου – ζύμη κ.λπ. Το βράδυ θα φτιάξεις τη ζύμη, το άλλο απόγευμα θα το ψήσεις σε ένα ωραίο μαντεμένιο τηγάνι που μπαίνει ολόκληρο στον φούρνο. Και πολλά κέικ. Γεύση μόκα ή παραδοσιακά carrot cakes τριώροφα με πεντάπαχο frosting και να παρακαλάμε να μας στείλει και η φίλη το διάσημο Red Velvet Cake της. Και ίσως φέτος να φτιάξεις και να δοκιμάσεις λίγο περισσότερα μπισκότα από τις άλλες χρονιές. Είναι ωραία και τώρα πια, με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής, μπορείς να βρεις ωραία και πιο υγιεινά υλικά, να παίξεις μαζί τους και να μην έχεις τύψεις από τις χιλιάδες θερμίδες.

Φαγητά που αργοψήνονται σε ένα σκεύος. Βελούδινες, πολυεπίπεδες σάλτσες και δίπλα πουρέδες και καλά κρασιά και σούπες πολλές. Όλη την εβδομάδα που θα κάνεις δίαιτα και αποχή από την κρεοφαγία θα ψήνεις στον ατμό λαχανικά και θα τα περνάς σε μπλέντερ με ωραίο ζωμό και ίσως χρησιμοποιήσεις και λίγη crème fraîche. Αριστουργήματα γεμάτα χρώμα και υγεία και πάλι χωρίς κρέας και περιττές θερμίδες. Και ριζότο. Με μανιτάρια σίγουρα, αλλά και με άλλους πειραματισμούς. Κάθε βιβλίο ιταλικής μαγειρικής έχει και δέκα ωραίες συνταγές για ριζότο. Θα μάθεις τρεις-τέσσερις που σου αρέσουν και με αυτές θα πορευτείς. Εγώ αγαπώ τα μανιτάρια, την κολοκύθα και τα θαλασσινά. Αυτά τα τρία με καλύπτουν.

Kαι όλα αυτά με παρέες και ανθρώπους που χαμογελούν ή τους κάνεις εσύ να χαμογελούν. Με βιβλία μαγειρικής ή μη και εξορμήσεις στο μπαλκόνι για περιποίηση και απογεύματα ήσυχα στο σπίτι με μια ταινία καλή στην οθόνη. Και βράδια με φίλους στα χειμερινά στέκια της πόλης, που μπορεί ακόμα να μην το καταλαβαίνεις, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται καλύτερη. Σε φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ