ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται! Facebook Twitter
0

Καταρχάς, μια, δυο, τρεις πολύ καλές, συνεχόμενες βροχές. Αυτές που έχουν πέσει ήδη δεν μετράνε, διότι έκτοτε έχει μεσολαβήσει ένας μήνας άνοιξη με αδιάκοπη λιακάδα κι έχουμε ξεχάσει τα πάντα. Και όταν γίνει αυτό και έχουμε χορτάσει να ακούμε τον ήχο της βροχής να σκάει πάνω στα φύλλα των φυτών της αυλής κι έχουμε κάπως επωφεληθεί από αυτή την εκτόνωση, θα κλείσουμε και τα παράθυρα του σπιτιού και θα πούμε για πρώτη φορά μετά από μήνες «ας κάτσω κι ένα βράδυ στο σπίτι». Και τότε ας αρχίσουν οι κουζίνες, τα μαγειρέματα του φθινοπώρου.

Ρόδια. Πολλά. Θα παίρνεις περισσότερα απ' όσα χρειάζεσαι, γιατί δεν θα μπορείς να αντισταθείς. Θα τα στύβεις σε πρωινούς χυμούς και θα τα βάζεις σε σαλάτες με χιλιάδες άλλα πράγματα. Ωραία, φρέσκα μαρούλια, καρότα, ξινόμηλα, ωμά παντζάρια και ξηροί καρποί. Μεγάλα μπολ με σαλάτες, πολλά χρώματα – δύσκολο να πεις όχι. Όσπρια. Φακές και φασόλια και ρεβίθια. Να συμβουλεύεσαι ελληνικά και ιταλικά βιβλία συνταγών για τα όσπρια του φθινοπώρου σου. Κανένας δεν μαγειρεύει τα όσπρια καλύτερα από τους Ιταλούς και τους Έλληνες. Και θα αντισταθείς στον πειρασμό να τα σερβίρεις με κρέας, λουκάνικα και άλλα. Είναι μια πλήρης τροφή και δεν χρειάζεται παραπάνω πράγματα απ' όσα ήδη λένε οι συνταγές. Kαι δεν χρειάζεται να τρώμε περισσότερο κρέας απ' όσο ήδη ασκόπως βάζουμε στη μαγειρική μας.

Θα φτιάξεις σπιτικά ζυμαρικά, τώρα που πια δεν κάνει ζέστη. Ωραία βουνά από αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας κι εσύ θα σπας τα αυγά και με το πιρούνι θα φτιάχνεις τη ζύμη. Και μετά, με το εργαλείο θα κόβεις περίτεχνες λωρίδες. Με τι θα τα σερβίρεις; Πρώτον, μάθε να φτιάχνεις ένα αξιοπρεπές ραγού. Ή μια Μπολονέζ. Και μετά έχει ο Θεός. Κι έχεις και έναν μήνα να ξοδέψεις όλη τη σάλτσα ντομάτας που έφτιαξες και έχεις κλείσει σε βαζάκια (υποθέτω). Λαχανικά του χειμώνα ψημένα στον φούρνο. Παντζάρια και ωραία καρότα (όχι από τα πλαστικά, θα πας να διαλέξεις καλά καρότα) και άλλες ρίζες και πράσα και πατάτες σε δυνατό φούρνο με σκόρδα και ελαιόλαδο και θυμάρι και δεντρολίβανο. Να μην τα φοβηθείς, να τα αφήσεις να «αρπάξουν», έτσι αποκτάνε γεύση.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται! Facebook Twitter

Θα καταπιαστείς με ένα μαγειρικό πρότζεκτ. Εγώ φέτος θα μάθω να φτιάχνω ράμεν. Όλο το γυροφέρνω, όλο βιβλία διαβάζω για τον ιδανικό ζωμό που χρειάζεται. Ε, φέτος, και μετά το ελληνικό ράμεν που δοκίμασα χθες, θα μάθω να το φτιάχνω. Θα αρχίσω να πειραματίζομαι βράζοντας κοτόπουλο και κόκαλα χοιρινού που πριν θα τα έχω ψήσει σε φούρνο με λαχανικά και φύκια, μέχρι να βγει ο σωστός ζωμός. Και ήδη φαντασιώνομαι ποιους θα τραπεζώσω με το πρώτο επίσημο ράμεν και ελπίζω από τώρα να είναι ένα πολύ κρύο απόγευμα. Θα τους διαλέξω και μουσική.

Μήλα. Δεν υπάρχει άλλο φρούτο για τον φθινοπωρινό μάγειρα από τα μήλα. Και πόσο τυχεροί είμαστε πια που ξεφυτρώνουν πολλές ποικιλίες κι έχουμε να πειραματιζόμαστε. Φιρίκια για γλυκό, τώρα που δεν είναι πολύ ώριμα, και όλα τα άλλα σε μηλόπιτες και γλυκά. Και να φτιάξεις και μια tarte tatin όλη με τα χεράκια σου – ζύμη κ.λπ. Το βράδυ θα φτιάξεις τη ζύμη, το άλλο απόγευμα θα το ψήσεις σε ένα ωραίο μαντεμένιο τηγάνι που μπαίνει ολόκληρο στον φούρνο. Και πολλά κέικ. Γεύση μόκα ή παραδοσιακά carrot cakes τριώροφα με πεντάπαχο frosting και να παρακαλάμε να μας στείλει και η φίλη το διάσημο Red Velvet Cake της. Και ίσως φέτος να φτιάξεις και να δοκιμάσεις λίγο περισσότερα μπισκότα από τις άλλες χρονιές. Είναι ωραία και τώρα πια, με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής, μπορείς να βρεις ωραία και πιο υγιεινά υλικά, να παίξεις μαζί τους και να μην έχεις τύψεις από τις χιλιάδες θερμίδες.

Φαγητά που αργοψήνονται σε ένα σκεύος. Βελούδινες, πολυεπίπεδες σάλτσες και δίπλα πουρέδες και καλά κρασιά και σούπες πολλές. Όλη την εβδομάδα που θα κάνεις δίαιτα και αποχή από την κρεοφαγία θα ψήνεις στον ατμό λαχανικά και θα τα περνάς σε μπλέντερ με ωραίο ζωμό και ίσως χρησιμοποιήσεις και λίγη crème fraîche. Αριστουργήματα γεμάτα χρώμα και υγεία και πάλι χωρίς κρέας και περιττές θερμίδες. Και ριζότο. Με μανιτάρια σίγουρα, αλλά και με άλλους πειραματισμούς. Κάθε βιβλίο ιταλικής μαγειρικής έχει και δέκα ωραίες συνταγές για ριζότο. Θα μάθεις τρεις-τέσσερις που σου αρέσουν και με αυτές θα πορευτείς. Εγώ αγαπώ τα μανιτάρια, την κολοκύθα και τα θαλασσινά. Αυτά τα τρία με καλύπτουν.

Kαι όλα αυτά με παρέες και ανθρώπους που χαμογελούν ή τους κάνεις εσύ να χαμογελούν. Με βιβλία μαγειρικής ή μη και εξορμήσεις στο μπαλκόνι για περιποίηση και απογεύματα ήσυχα στο σπίτι με μια ταινία καλή στην οθόνη. Και βράδια με φίλους στα χειμερινά στέκια της πόλης, που μπορεί ακόμα να μην το καταλαβαίνεις, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται καλύτερη. Σε φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ