ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται! Facebook Twitter
0

Καταρχάς, μια, δυο, τρεις πολύ καλές, συνεχόμενες βροχές. Αυτές που έχουν πέσει ήδη δεν μετράνε, διότι έκτοτε έχει μεσολαβήσει ένας μήνας άνοιξη με αδιάκοπη λιακάδα κι έχουμε ξεχάσει τα πάντα. Και όταν γίνει αυτό και έχουμε χορτάσει να ακούμε τον ήχο της βροχής να σκάει πάνω στα φύλλα των φυτών της αυλής κι έχουμε κάπως επωφεληθεί από αυτή την εκτόνωση, θα κλείσουμε και τα παράθυρα του σπιτιού και θα πούμε για πρώτη φορά μετά από μήνες «ας κάτσω κι ένα βράδυ στο σπίτι». Και τότε ας αρχίσουν οι κουζίνες, τα μαγειρέματα του φθινοπώρου.

Ρόδια. Πολλά. Θα παίρνεις περισσότερα απ' όσα χρειάζεσαι, γιατί δεν θα μπορείς να αντισταθείς. Θα τα στύβεις σε πρωινούς χυμούς και θα τα βάζεις σε σαλάτες με χιλιάδες άλλα πράγματα. Ωραία, φρέσκα μαρούλια, καρότα, ξινόμηλα, ωμά παντζάρια και ξηροί καρποί. Μεγάλα μπολ με σαλάτες, πολλά χρώματα – δύσκολο να πεις όχι. Όσπρια. Φακές και φασόλια και ρεβίθια. Να συμβουλεύεσαι ελληνικά και ιταλικά βιβλία συνταγών για τα όσπρια του φθινοπώρου σου. Κανένας δεν μαγειρεύει τα όσπρια καλύτερα από τους Ιταλούς και τους Έλληνες. Και θα αντισταθείς στον πειρασμό να τα σερβίρεις με κρέας, λουκάνικα και άλλα. Είναι μια πλήρης τροφή και δεν χρειάζεται παραπάνω πράγματα απ' όσα ήδη λένε οι συνταγές. Kαι δεν χρειάζεται να τρώμε περισσότερο κρέας απ' όσο ήδη ασκόπως βάζουμε στη μαγειρική μας.

Θα φτιάξεις σπιτικά ζυμαρικά, τώρα που πια δεν κάνει ζέστη. Ωραία βουνά από αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας κι εσύ θα σπας τα αυγά και με το πιρούνι θα φτιάχνεις τη ζύμη. Και μετά, με το εργαλείο θα κόβεις περίτεχνες λωρίδες. Με τι θα τα σερβίρεις; Πρώτον, μάθε να φτιάχνεις ένα αξιοπρεπές ραγού. Ή μια Μπολονέζ. Και μετά έχει ο Θεός. Κι έχεις και έναν μήνα να ξοδέψεις όλη τη σάλτσα ντομάτας που έφτιαξες και έχεις κλείσει σε βαζάκια (υποθέτω). Λαχανικά του χειμώνα ψημένα στον φούρνο. Παντζάρια και ωραία καρότα (όχι από τα πλαστικά, θα πας να διαλέξεις καλά καρότα) και άλλες ρίζες και πράσα και πατάτες σε δυνατό φούρνο με σκόρδα και ελαιόλαδο και θυμάρι και δεντρολίβανο. Να μην τα φοβηθείς, να τα αφήσεις να «αρπάξουν», έτσι αποκτάνε γεύση.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται! Facebook Twitter

Θα καταπιαστείς με ένα μαγειρικό πρότζεκτ. Εγώ φέτος θα μάθω να φτιάχνω ράμεν. Όλο το γυροφέρνω, όλο βιβλία διαβάζω για τον ιδανικό ζωμό που χρειάζεται. Ε, φέτος, και μετά το ελληνικό ράμεν που δοκίμασα χθες, θα μάθω να το φτιάχνω. Θα αρχίσω να πειραματίζομαι βράζοντας κοτόπουλο και κόκαλα χοιρινού που πριν θα τα έχω ψήσει σε φούρνο με λαχανικά και φύκια, μέχρι να βγει ο σωστός ζωμός. Και ήδη φαντασιώνομαι ποιους θα τραπεζώσω με το πρώτο επίσημο ράμεν και ελπίζω από τώρα να είναι ένα πολύ κρύο απόγευμα. Θα τους διαλέξω και μουσική.

Μήλα. Δεν υπάρχει άλλο φρούτο για τον φθινοπωρινό μάγειρα από τα μήλα. Και πόσο τυχεροί είμαστε πια που ξεφυτρώνουν πολλές ποικιλίες κι έχουμε να πειραματιζόμαστε. Φιρίκια για γλυκό, τώρα που δεν είναι πολύ ώριμα, και όλα τα άλλα σε μηλόπιτες και γλυκά. Και να φτιάξεις και μια tarte tatin όλη με τα χεράκια σου – ζύμη κ.λπ. Το βράδυ θα φτιάξεις τη ζύμη, το άλλο απόγευμα θα το ψήσεις σε ένα ωραίο μαντεμένιο τηγάνι που μπαίνει ολόκληρο στον φούρνο. Και πολλά κέικ. Γεύση μόκα ή παραδοσιακά carrot cakes τριώροφα με πεντάπαχο frosting και να παρακαλάμε να μας στείλει και η φίλη το διάσημο Red Velvet Cake της. Και ίσως φέτος να φτιάξεις και να δοκιμάσεις λίγο περισσότερα μπισκότα από τις άλλες χρονιές. Είναι ωραία και τώρα πια, με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής, μπορείς να βρεις ωραία και πιο υγιεινά υλικά, να παίξεις μαζί τους και να μην έχεις τύψεις από τις χιλιάδες θερμίδες.

Φαγητά που αργοψήνονται σε ένα σκεύος. Βελούδινες, πολυεπίπεδες σάλτσες και δίπλα πουρέδες και καλά κρασιά και σούπες πολλές. Όλη την εβδομάδα που θα κάνεις δίαιτα και αποχή από την κρεοφαγία θα ψήνεις στον ατμό λαχανικά και θα τα περνάς σε μπλέντερ με ωραίο ζωμό και ίσως χρησιμοποιήσεις και λίγη crème fraîche. Αριστουργήματα γεμάτα χρώμα και υγεία και πάλι χωρίς κρέας και περιττές θερμίδες. Και ριζότο. Με μανιτάρια σίγουρα, αλλά και με άλλους πειραματισμούς. Κάθε βιβλίο ιταλικής μαγειρικής έχει και δέκα ωραίες συνταγές για ριζότο. Θα μάθεις τρεις-τέσσερις που σου αρέσουν και με αυτές θα πορευτείς. Εγώ αγαπώ τα μανιτάρια, την κολοκύθα και τα θαλασσινά. Αυτά τα τρία με καλύπτουν.

Kαι όλα αυτά με παρέες και ανθρώπους που χαμογελούν ή τους κάνεις εσύ να χαμογελούν. Με βιβλία μαγειρικής ή μη και εξορμήσεις στο μπαλκόνι για περιποίηση και απογεύματα ήσυχα στο σπίτι με μια ταινία καλή στην οθόνη. Και βράδια με φίλους στα χειμερινά στέκια της πόλης, που μπορεί ακόμα να μην το καταλαβαίνεις, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται καλύτερη. Σε φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ