H ζωή και το πεπρωμένο του Βασίλι Γκρόσμαν

H ζωή και το πεπρωμένο του Βασίλι Γκρόσμαν Facebook Twitter
0

H ζωή και το πεπρωμένο του Βασίλι Γκρόσμαν Facebook Twitter

 

Οδοδείκτες τα βιβλία: Όσο πιο πολύ περιπλανιέσαι στους λαβυρίνθους της ζωής, τόσο πιο πολύ έχεις χρεία πυξίδας, και τέτοια πυξίδα είναι το διάβασμα. Οδοδείκτες, τα βιβλία. Υπόθεση ζωής ή/και θανάτου, κυριολεκτικώς. Δεν θα κάνω εδώ απολογισμούς για το δικό μου αναγνωστικό 2013. Ας πω μονάχα ότι ξαναδιάβασα τον Ντον Ντελίλο, σχεδόν τα άπαντά του, ανακάλυψα και ξεκοκάλισα τον DavidMarkson, διάβασα πολλούς πιτσιρικάδες (τον PaolodiPaolo και τον Λευτέρη Καλοσπύρο, τον Γιάννη Δούκα και τον AnthonyMarra, μεταξύ πολλών άλλων), καταβρόχθισα κάμποσα αστυνομικά (ιδίως αυτά των εκδόσεων Πόλις και των εκδόσεων Μεταίχμιο), χάρηκα με το δυναμικό μπάσιμο των εκδόσεων Ίκαρος στη μεταφρασμένη λογοτεχνία και έστησα τη σειρά «Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ» στις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Πήγε κι ο Διασυρμός (εκδ. Εστία) στη δεύτερη έκδοση. Τέλος, τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε το BleedingEdge του Tόμας Πίντσον.

 

Το τέλος του 2013 και οι αρχές του 2014 κατακλύζονται από βιβλία που έχουν ήδη περιβληθεί από την άλω του θρύλου. Θα καταπιαστώ με αυτά.

 

Πόλεμος και Πεπρωμένο: Δεσπόζει το συνταρακτικό μυθιστόρημα Ζωή και Πεπρωμένο του Βασίλι Γκρόσμαν (1904-1964). Τον Γκρόσμαν τον γνωρίσαμε από τον μικρό, κομψό τόμο Μαντόνα Σιξτίνα & Η Αιώνια Ανάπαυση, δύο συγκλονιστικής ακριβείας, ευρυμάθειας, αμεσότητας, ειλικρίνειας δοκίμια (μτφρ. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, εκδ. Άγρα). Τώρα έχουμε την ευκαιρία, χάρη στον μόχθο του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και των ιστορικών εκδόσεων Γκοβόστη, να διαβάσουμε το έργο της ζωής του, το τολστοϊκών διαστάσεων, επιβλητικό μυθιστόρημα Ζωή και Πεπρωμένο.

 

Ο Γκρόσμαν, ύστερα από λαμπρές σπουδές στη χημεία και μια σύντομη σταδιοδρομία ως μηχανολόγος σε ένα ανθρακωρυχείο, καθώς και στην Ιατρική Σχολή Στάλιν, στο Τμήμα Χημείας, αποφάσισε να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Διέπρεψε στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όπως έλεγαν οι σοβιετικοί τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρασημοφορήθηκε, προήχθη σε αντισυνταγματάρχη και κατέγραψε σε μύχιες μαγνητοταινίες και μικροφίλμ του μυαλού τις θηριωδίες αλλά και τον ηρωισμό, την αθλιότητα αλλά και το μεγαλείο των ανθρώπων σε ζοφερούς καιρούς.

 

 

 

Χίλιες σελίδες: Οι χίλιες σελίδες του έργου Ζωή και Πεπρωμένο μιλάνε για την ανθρώπινη κατάσταση, για το πόσα μπορείς να υπομείνεις και για το πόσο ικανός είσαι, όταν το επιβάλλει ο καιρός, η ιστορία, να υπερβείς τα πάντα, να φτάσεις σε κορυφές που δεν τις είχες καν διανοηθεί. Ένας πίνακας του μεγάλου Δανού ζωγράφου, του AsgerJorn, έχει θέμα τα όσα γράφει ο Γκρόσμαν, την πολιορκία του Στάλινγκραντ, και φέρει τον τίτλο «Το τρελό γέλιο του θάρρους».

 

Γράφει ο Γκρόσμαν στη σελίδα 332: «Γιατί όλα εκείνα τ’ ανέκδοτα; Είναι τρελό να κάνεις τέτοια αστεία ~ σαν να χτυπάς ένα παγούρι γεμάτο νιτρογλυκερίνη με σφυρί. Πόσο μεγαλείο, πόση διαύγεια έχουν οι λέξεις! Οι ελεύθερες αμέριμνες λέξεις! Οι λέξεις που εκστομίζονται σε πείσμα κάθε δισταγμού, ξεπερνώντας κάθε φόβο».

 

Οι λέξεις του Γκρόσμαν ήσαν ελεύθερες. Οι σελίδες του κατασχέθηκαν από την KGB το 1961, διότι, σύμφωνα με τον Νικήτα Χρουστσόφ, αποτελούσαν μια ακόμα πυρηνική κεφαλή στραμμένη κατά της Σοβιετικής Ένωσης! Στον Γκρόσμαν ανακοινώθηκε, από τις Κομμένες Κεφαλές του Κόμματος, ότι το βιβλίο του θα έμενε αδημοσίευτο τα επόμενα διακόσια (200!) χρόνια.

 

Γράφει στη σελίδα 829: «Το κράτος τού είχε αφαιρέσει όχι μόνο την ελευθερία και την ηρεμία αλλά και την ευφυΐα, το ταλέντο, την πίστη στον εαυτό του. Τον είχε μεταμορφώσει σ’ έναν ανώνυμο, ηλίθιο, αξιοθρήνητο αστό».

 

Ο Βασίλι Γκρόσμαν άντεξε. Το έργο του έμεινε, μένει, θα μείνει.

 

Βασίλι Γκρόσμαν
Ζωή και Πεπρωμένο
Μτφρ.: Γιώργος Μπλάνας
Εκδόσεις Γκοβόστη
Σελίδες: 956

 

 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Βιβλίο / Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Mία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς της εποχής μας, που έχει δεχθεί επιθέσεις και έχει λογοκριθεί για τις απόψεις της μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ποιος φοβάται το φύλο;» το οποίο αναμένεται να συζητηθεί, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν η ίδια έγινε mainstream.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ