Τα ογκώδη βιβλία της λογοτεχνίας

Τα ογκώδη βιβλία της λογοτεχνίας Facebook Twitter
0

Ντόνα Τάρτ

Στα είκοσι χρόνια της λογοτεχνικής της ζωής, η Ντόνα Ταρτ έγραψε 3 βιβλία.

Ασχετα με τη λογοτεχνική τους αξία, τα βιβλία αυτά έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:

Τον όγκο τους. 642 σελίδες η "Μυστική Ιστορία", 968 σελίδες ο "Μικρός Φίλος" (εκδόσεις Λιβάνη).

Το τρίτο της μυθιστόρημα δεν υπολείπεται των προηγούμενων σε όγκο. To Goldfinch αγγίζει στα αγγλικά τις 800 σελίδες.

Η Telegraph προδημοσίευσε αποκλειστικά ένα απόσπασμα του βιβλίου. Το απόσπασμα εδώ:

Με αυτή μάλλον την αφορμή η Γκάρντιαν έκανε ένα αφιέρωμα σε ογκώδη βιβλία. Ανθολογήσαμε κάποιες επιλογές.

Έλινορ Κάτον

"The Luminaries" της Έλινορ Κάτον. Η 28χρονη Νεοζηλανδή και νεότερη υποψήφια στην short-list του Μan Booker, έγραψε την ιστορία του φιλόδοξου χρυσοθήρα Γουόλτερ Μούντι και την αποβίβασή του στη Νέα Ζηλανδία, με μοναδικό του όνειρο να γίνει πλούσιος. Είναι το δεύτερο βιβλίο της. Στο πρωτότυπο η ιστορία ξεπερνά τις 800 σελίδες.

Τζωρτζ Ελιοτ

Πρόκειται για ένα από τα μνημειώδη βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας. Η τρομερή αυτή συγγραφέας του 19ου αιώνα με την καυστική της πένα, δημιουργεί μια αφήγηση με μπόλικη ειρωνία και κριτική διάθεση. Επέλεξε ένα αντρικό ψευδώνυμο για να έχει ίσες ευκαιρίες με τους άντρες συγγραφείς της εποχής της.

Το "Middlemarch" της Τζωρτζ Ελιοτ, στα ελληνικά είναι 1061 σελίδες (εκδόσεις Ινδικτος).

Ντον Ντελίλο

 

Ο "Υπόγειος Κόσμος" του Ντον Ντελίλο είναι 947 σελίδες. Κυκλοφόρησε το 1997 και προκάλεσε τεράστιο σοκ, καθώς παρουσίαζε τον Ψυχρό πόλεμο όχι ως θρίαμβο των Αμερικανών αλλά σαν μαύρη κωμωδία. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο σύστημα αφηγήσεων συνδέοντας την καθημερινότητα με τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τα τελευταία 50 χρόνια ου περασμένου αιώνα (εκδόσεις Εστία).

 

 

 

Ρομπέρτο Μπολάνιο

 

Το "2666", εκδόθηκε μετά τον θάνατο του Χιλιανού συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο. Η έκδοσή του θεωρήθηκε μεγάλο εκδοτικό γεγονός. Στα ελληνικά το βιβλίο είναι 1166 σελίδες. Στην αποκαλυπτική μυθοπλασία του, συνδέονται η βία με την τέχνη. Τα πέντε μέρη του μπορεί να διαβαστούν και αυτοτελώς. (εκδόσεις Αγρα).

Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας

 

Σύμφωνα με το Time, ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ο συγγραφέας του ογκώδους βιβλίου "Ατέλειωτο αστείο" (Infinite Jest), ήταν ένας από τους 100 καλύτερους μυθιστοριογράφους του αιώνα. Ηταν ένας από τους πιο ταλαντούχους και επιδραστικούς συγγραφείς της τελευταίας εικοσαετίας. Πάλεψε σκληρά με την κατάθλιψη και έβαλε τέλος στη ζωή του το 2008, σε ηλικία 46 ετών.

 

 

 

Μαρσέλ Προυστ

 

"Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" του Μαρσέλ Προυστ. Το μεγαλύτερο ίσως μυθιστόρημα του 20ου αιώνα. Σε επτά μέρη χωρισμένο. Το πρώτο μέρος μόνο ("Από τη Μεριά του Σουάν"), στα ελληνικά είναι 445 σελίδες, σε μετάφραση Παύλου Ζάννα (εκδόσεις Εστία).

*****

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ