Τα ογκώδη βιβλία της λογοτεχνίας

Τα ογκώδη βιβλία της λογοτεχνίας Facebook Twitter
0

Ντόνα Τάρτ

Στα είκοσι χρόνια της λογοτεχνικής της ζωής, η Ντόνα Ταρτ έγραψε 3 βιβλία.

Ασχετα με τη λογοτεχνική τους αξία, τα βιβλία αυτά έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:

Τον όγκο τους. 642 σελίδες η "Μυστική Ιστορία", 968 σελίδες ο "Μικρός Φίλος" (εκδόσεις Λιβάνη).

Το τρίτο της μυθιστόρημα δεν υπολείπεται των προηγούμενων σε όγκο. To Goldfinch αγγίζει στα αγγλικά τις 800 σελίδες.

Η Telegraph προδημοσίευσε αποκλειστικά ένα απόσπασμα του βιβλίου. Το απόσπασμα εδώ:

Με αυτή μάλλον την αφορμή η Γκάρντιαν έκανε ένα αφιέρωμα σε ογκώδη βιβλία. Ανθολογήσαμε κάποιες επιλογές.

Έλινορ Κάτον

"The Luminaries" της Έλινορ Κάτον. Η 28χρονη Νεοζηλανδή και νεότερη υποψήφια στην short-list του Μan Booker, έγραψε την ιστορία του φιλόδοξου χρυσοθήρα Γουόλτερ Μούντι και την αποβίβασή του στη Νέα Ζηλανδία, με μοναδικό του όνειρο να γίνει πλούσιος. Είναι το δεύτερο βιβλίο της. Στο πρωτότυπο η ιστορία ξεπερνά τις 800 σελίδες.

Τζωρτζ Ελιοτ

Πρόκειται για ένα από τα μνημειώδη βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας. Η τρομερή αυτή συγγραφέας του 19ου αιώνα με την καυστική της πένα, δημιουργεί μια αφήγηση με μπόλικη ειρωνία και κριτική διάθεση. Επέλεξε ένα αντρικό ψευδώνυμο για να έχει ίσες ευκαιρίες με τους άντρες συγγραφείς της εποχής της.

Το "Middlemarch" της Τζωρτζ Ελιοτ, στα ελληνικά είναι 1061 σελίδες (εκδόσεις Ινδικτος).

Ντον Ντελίλο

 

Ο "Υπόγειος Κόσμος" του Ντον Ντελίλο είναι 947 σελίδες. Κυκλοφόρησε το 1997 και προκάλεσε τεράστιο σοκ, καθώς παρουσίαζε τον Ψυχρό πόλεμο όχι ως θρίαμβο των Αμερικανών αλλά σαν μαύρη κωμωδία. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο σύστημα αφηγήσεων συνδέοντας την καθημερινότητα με τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τα τελευταία 50 χρόνια ου περασμένου αιώνα (εκδόσεις Εστία).

 

 

 

Ρομπέρτο Μπολάνιο

 

Το "2666", εκδόθηκε μετά τον θάνατο του Χιλιανού συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο. Η έκδοσή του θεωρήθηκε μεγάλο εκδοτικό γεγονός. Στα ελληνικά το βιβλίο είναι 1166 σελίδες. Στην αποκαλυπτική μυθοπλασία του, συνδέονται η βία με την τέχνη. Τα πέντε μέρη του μπορεί να διαβαστούν και αυτοτελώς. (εκδόσεις Αγρα).

Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας

 

Σύμφωνα με το Time, ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ο συγγραφέας του ογκώδους βιβλίου "Ατέλειωτο αστείο" (Infinite Jest), ήταν ένας από τους 100 καλύτερους μυθιστοριογράφους του αιώνα. Ηταν ένας από τους πιο ταλαντούχους και επιδραστικούς συγγραφείς της τελευταίας εικοσαετίας. Πάλεψε σκληρά με την κατάθλιψη και έβαλε τέλος στη ζωή του το 2008, σε ηλικία 46 ετών.

 

 

 

Μαρσέλ Προυστ

 

"Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" του Μαρσέλ Προυστ. Το μεγαλύτερο ίσως μυθιστόρημα του 20ου αιώνα. Σε επτά μέρη χωρισμένο. Το πρώτο μέρος μόνο ("Από τη Μεριά του Σουάν"), στα ελληνικά είναι 445 σελίδες, σε μετάφραση Παύλου Ζάννα (εκδόσεις Εστία).

*****

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ