Τα όνειρα που έβλεπαν οι ανώνυμοι πολίτες στα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ

Τα όνειρα που έβλεπαν οι ανώνυμοι πολίτες στα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ Facebook Twitter
H Σαρλόττε Μπέραντ η οποία κατέγραψε τα όνειρα των πολιτών από το 1933 έως το 1939 ως αδιαφιλονίκητο ιστορικοπολιτικό κριτήριο, ως ένα αντεστραμμένο πρίσμα μιας εσωτερικής πραγματικότητας που αναδείκνυε το συγκλονιστικό μέγεθος του φόβου
0

Aπό τότε που τα σπίτια έπαψαν να είναι ιδιωτικοί χώροι, ζω στο βυθό της θάλασσας, για να παραμείνω αθέατος»  ομολογεί ένας ανώνυμος γιατρός αφηγούμενος κάποιο όνειρο του τα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ. Το ιδιωτικό έχει πάψει προ πολλού να υφίσταται και τα όνειρα των πολιτών-μεσοαστών ή απλών μεροκαματιάρηδων-έδειχναν πως η τρομοκρατία του ολοκληρωτισμού είχε ήδη αρχίσει να εισβάλει σε κάθε γωνιά του ασυνειδήτου με σκοπό να το συντρίψει. Κι εδώ δεν μιλάει η ψυχανάλυση, ούτε καν η συμβολική καταγραφή των δεδομένων της επιθυμίας: μιλάει η εποπτική ματιά της Γερμανοεβραίας δημοσιογράφου και συγγραφέως Σαρλόττε Μπέραντ η οποία κατέγραψε τα όνειρα των πολιτών από το 1933 έως το 1939 ως αδιαφιλονίκητο ιστορικοπολιτικό κριτήριο, ως ένα αντεστραμμένο πρίσμα μιας εσωτερικής πραγματικότητας που αναδείκνυε το συγκλονιστικό μέγεθος του φόβου. Γι αυτό και το άκρως πρωτότυπο έργο της που αντιστέκεται σε επιμέρους κατηγοριοποιήσεις «Τα όνειρα στο Τρίτο Ράιχ» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση Γιάννη Καλιφατίδη) διαβάζεται με κομμένη την ανάσα αλλά και με την αντικειμενική θέση ενός παρατηρητή που ξέρει πως πίσω από το συμβολικό κράμα του ενυπνίου κρύβεται μια αδυσώπητη πραγματικότητα. 

 

Αλλά για ποια πραγματικότητα ακριβώς μιλάμε στη Γερμανία της δεκαετίας του 30, όταν αυτή «μετατρέπεται σε μυθοπλασία ή σε εφιάλτη» με αποτέλεσμα «η ονειρική δραστηριότητα να αποκτά με την εξωτερικότητα στενότερη συνάφεια απ’ο,τι η ημερήσια ορθολογική σκέψη»;- όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Martin Leibοvici στην κατατοπιστικότατη εισαγωγή της (σε μετάφραση Βίκυς Ιακώβου). Εδώ μαθαίνουμε ότι καθοριστικό παράγοντα για την έκδοση του βιβλίου με τα όνειρα των πολιτών στο πρώιμο Τρίτο Ράιχ έπαιξε η στενή φίλη της συγγραφέως Μπέραντ, Χάνα Άρεντ η οποία συνέβαλε ώστε τα όνειρα να ταξινομηθούν πέρα από τα αυστηρά συγκείμενα της ψυχανάλυσης και να καταδείξουν τη σχέση «ανάμεσα στον μύχιο κόσμο των υποκειμένων και στον πολιτικό κόσμο». Άλλωστε τα υποκείμενα που αφηγούνται τα όνειρα τους δεν υφίστανται άμεσα τη βία αλλά κυρίως τελούν «υπό την επίδραση του διάχυτου φόβου και της επαπειλούμενης κατάρρευσης». Έντονη είναι η καφκική ατμόσφαιρα των ονείρων και όχι τυχαία η συγγραφέας επικαλείται συχνά πυκνά τον Κάφκα ειδικά όσον αφορά το γκροτέσκο, το μαύρο χιούμορ και το παράλογο. Εξου και έντονος συμβολικός ρόλος κάθε λογής αντικειμένου ή ζώου που φαίνεται να μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή ή σε γκροτέσκα φιγούρα-όπως π.χ. του Γκέρινγκ «που όσο πάει και χοντραίνει». 

 

Το άκρως πρωτότυπο έργο της που αντιστέκεται σε επιμέρους κατηγοριοποιήσεις, διαβάζεται με κομμένη την ανάσα αλλά και με την αντικειμενική θέση ενός παρατηρητή που ξέρει πως πίσω από το συμβολικό κράμα του ενυπνίου κρύβεται μια αδυσώπητη πραγματικότητα.

 

Η φλύαρη κεραμική σόμπα

Γράφει η συγγραφέας για το όνειρο με τη φλύαρη κεραμική σόμπα: «Το ‘όνειρο με τη φλύαρη κεραμική σόμπα’ αποτελεί στην κατηγορία του το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για την εξάλειψη των ορίων ανάμεσα στα θύματα και τους θύτες: αν μη τι άλλο καθιστά σαφείς τις απεριόριστες δυνατότητες του συστήματος να χειραγωγεί τον άνθρωπο. Εκτός από την κεραμική σόμπα, που πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία οικογενειακής θαλπωρής, βγαλμένη θαρρείς από ένα ανθολόγιο με βουκολικά ειδύλλια, σε καταδότη μετατρέπεται και το πορτατίφ του κομοδίνου πλάι στο προσκέφαλο μιας άλλης νοικοκυράς. Αντί να φωτίσει το δωμάτιο, φέρνει στο φως, με εκκωφαντική ένταση μεγαφώνου, όσα εκείνη μουρμούριζε στον ύπνο της.

 

Η τραχιά φωνή του πορτατίφ θυμίζει αξιωματικό. Η πρώτη μου σκέψη είναι να σβήσω το φως και να τυλιχτώ στο σωτήριο σκοτάδι. Μα ύστερα λέω στον εαυτό μου: ‘Μάταιος κόπος’. Μια και δυο, τρέχω στη φιλενάδα μου, ξεφυλλίζω με αγωνία τον ονειροκρίτη της, μα η μόνη ερμηνεία που βρίσκω για τη λέξη ‘πορτατίφ’ είναι ‘βαριά αρρώστια’. Για μια στιγμή νιώθω τεράστια ανακούφιση μεμιάς, όμως, μου έρχεται στο μυαλό ότι στις μέρες μας ο κόσμος χρησιμοποιεί καλού-κακού την ‘αρρώστια’ ως συνθηματική λέξη για τη ‘σύλληψη’. Βουλιάζω και πάλι μες στη μαύρη απελπισία, παραδομένη στο έλεος της επίμονης τραχιάς φωνής, μολονότι δεν υπάρχει κανείς για να με συλλάβει».

 

Τα «αυθάδικα», όπως τα αποκαλεί η συγγραφέας, αντικείμενα δίνουν και παίρνουν στις αφηγήσεις των ονείρων, ενίοτε γίνονται καταδότες και εν τέλει φορείς ενός παράλογου σύμπαντος χωρίς αρχή και τέλος- και το κυριότερο δίχως έλεος. Σε μια ατελείωτη πραγματικότητα που μοιάζει με πίνακα «παρηκμασμένης τέχνης» ήταν παραπάνω από σαφές πως οι πολίτες ήταν φτιαγμένοι από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα, έστω και με τη μορφή ενός αδυσώπητου εφιάλτη. Όπως ομολογεί μια μελαχρινή αφηγήτρια η οποία διεκδικούσε συμβολικά την ελευθερία της απαγγέλλοντας με άλλους μελαχρινούς μέσα από ένα χορωδιακό σύνολο, ένα περίεργο ρετσιτατίβο: «Ονειρεύτηκα ότι δεν μπορούσα πια να μιλάω μοναχή μου παρά μόνο εν χορώ, μαζί με την ομάδα μου». Ο καταναγκασμός της ομάδας γινόταν εδώ πράξη αντίστασης και το όνειρο ο καλύτερος τρόπος οργάνωσης της. Αναμφίβολα «Τα Όνειρα στο Τρίτο Ράιχ» είναι σπάνιο βιβλίο με πολλαπλά μηνύματα και με μοναδικά, μέσα στη συμβολική διάστασή τους, ιστορικοπολιτικά τεκμήρια. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ