Τα αλαμπουρνέζικα ενός δικτάτορα

Facebook Twitter
0

Κάποτε προσπάθησα να διαβάσω το Μein Kampf του Χίτλερ, για να δω τι κουβαλούσε τελικά μέσα στο μυαλό του. Φαντάστηκα ότι θα εκνευριστώ, ότι θα εξοργιστώ – αυτό που δεν περίμενα καθόλου, ήταν ότι θα βαρεθώ στην πρώτη σελίδα.

«Η γερμανική Αυστρία πρέπει να επιστρέψει στη μητρική γερμανική χώρα, και όχι για οικονομικούς λόγους. Όχι, και πάλι όχι: ακόμα κι αν μια τέτοια ένωση είναι αδιάφορη από οικονομικής πλευράς, ναι! Ακόμα κι αν είναι ασύμφορη οικονομικά, πρέπει να γίνει. Το ενωμένο αίμα απαιτεί ένα ενωμένο Ράιχ. Το γερμανικό έθνος δεν θα αποκτήσει ποτέ το ηθικό δικαίωμα να ξεκινήσει αποικιοκρατική πολιτική εκτός κι αν αγκαλιάσει τους γιους του μέσα στο ίδιο κράτος. Μόνο όταν τα σύνορα του Ράιχ συμπεριλάβουν και τον τελευταίο Γερμανό αλλά δε θα μπορεί πια να του παρέχει το καθημερινό του ψωμί θα έχει το ηθικό δικαίωμα να διεκδικήσει ξένο χώμα λόγω της φτώχιας του λαού. Το ξίφος του θα γίνει το αλέτρι μας και από τα δάκρια του πολέμου θα κερδηθεί το ψωμί για τις επόμενες γενιές.»

Και τα λοιπά, και τα λοιπά.

Ο αυτόχειρ αστροναύτης

Ο Γκαντάφι ήταν ακόμη πιο ακούραστος συγγραφέας. Το πιο γνωστό του «έργο» είναι το  Πράσινο Βιβλίο του 1975 σε τρεις τόμους, κι αν έχετε κουράγιο, μπορείτε να το απολαύσετε εδώ. Η επόμενή του προσπάθεια ήταν το «Απόδραση στην Κόλαση»  σε δύο τόμους (προφανώς ήταν αδύνατον να σταματήσει να γράφει) όπου αναλύει το τεράστιο μίσος του για τις πόλεις, τόσο τεράστιο, που χρειάστηκε τόμους για να ξεθυμάνει. Το αποτέλεσμα είναι ένα συνονθύλεμα παράταιρου παραληρήματος, ανακατεμένο με αστικούς μύθους και μπαμπούλες:

«Χθες ένα αγόρι σκοτώθηκε στο δρόμο από ένα αυτοκίνητο, την ώρα που έπαιζε. Πέρυσι ένα άλλο αυτοκίνητο σκότωσε ένα μικρό κορίτσι που περνούσε απέναντι, κόβοντάς την σε κομμάτια. Μάζεψαν τα μέλη της με το φόρεμα της μητέρας της. Ένα άλλο παιδί έπεσε θύμα απαγωγής από επαγγελματίες εγκληματίες. Μετά από μερικές μέρες, το επέστρεψαν σπίτι του αφού του είχαν αφαιρέσει ένα από τα νεφρά του! Κάποια αγόρια έβαλαν ένα φίλο τους σε ένα χαρτοκιβώτιο για πλάκα και σκοτώθηκε όταν πέρασε κατά λάθος από πάνω του ένα αυτοκίνητο.»

 

Με λίγα λόγια: τι τα θέλετε τα αυτοκίνητα;

«Να τι είναι η πόλη: ένας μύλος που αλέθει τους κατοίκους της, ένας εφιάλτης για τους χτίστες της. Σε αναγκάζει να αλλάξεις την εμφάνισή σου και να αλλάξεις τις αξίες σου: υιοθετείς την αστική προσωπικότητα, η οποία δεν έχει χρώμα και γεύση… Η πόλη σε αναγκάζει να ακούσεις τη φασαρία αγνώστων. Αναγκάζεσαι να αναπνεύσεις τις ανάσες τους… Τα παιδιά είναι σε χειρότερη μοίρα. Περιδιαβαίνουν από σκοτάδι σε σκοτάδι… Οι κατοικίες δεν είναι σπίτια – είναι τρύπες και σπηλιές…»

Μέσα στο βιβλίο υπάρχει και η υπέροχη αλληγορία που λέγεται «η αυτοκτονία του αστροναύτη». Σ’ αυτή την ιστορία ένας άντρας πάει στο φεγγάρι, δε βρίσκει τίποτα σπουδαίο εκεί, κι επιστρέφοντας στη γη ανακαλύπτει ότι τα προσόντα του δεν τον βοηθούν να βρει δουλειά. Οπότε, αυτοκτονεί. Αυτό που μας λέει ο Γκαντάφι είναι ότι λίγο πολύ, η εξερεύνηση του διαστήματος είναι μία αχρηστούρα.

Κι αν νομίζετε ότι τρελαίνεστε, μην ανησυχείτε. Ο πρόεδρος έχει και πάλι τη λύση:

«Υπάρχει ένα βότανο που ανακαλύφθηκε στις πλαγιές του Benghazi και τώρα πουλιέται στο μαγαζί του Hajj Hasan. Σε μία συνέντευξη που του πήρα εγώ ο ίδιος, και που είδαν περισσότερο από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, ο Hajj Hasan είπε ότι αυτό το βότανο θεραπεύει τους ψυχικά διαταραγμένους. Για όσους δεν έχουν διαταραχτεί ψυχικά ακόμα ο Hajj Hasan δεν είχε να πει κάτι.»

Η Άννα Δρούζα το ξέρει αυτό;

Αν βάλειςν -ν στο τέλοςν, γίνεταιν καθαρεύουσαν 

Πάνω απ' όλα, ας μην ξεχάσουμε ποτέ το παραλήρημα à la grecque:

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM