Τα αλαμπουρνέζικα ενός δικτάτορα

Facebook Twitter
0

Κάποτε προσπάθησα να διαβάσω το Μein Kampf του Χίτλερ, για να δω τι κουβαλούσε τελικά μέσα στο μυαλό του. Φαντάστηκα ότι θα εκνευριστώ, ότι θα εξοργιστώ – αυτό που δεν περίμενα καθόλου, ήταν ότι θα βαρεθώ στην πρώτη σελίδα.

«Η γερμανική Αυστρία πρέπει να επιστρέψει στη μητρική γερμανική χώρα, και όχι για οικονομικούς λόγους. Όχι, και πάλι όχι: ακόμα κι αν μια τέτοια ένωση είναι αδιάφορη από οικονομικής πλευράς, ναι! Ακόμα κι αν είναι ασύμφορη οικονομικά, πρέπει να γίνει. Το ενωμένο αίμα απαιτεί ένα ενωμένο Ράιχ. Το γερμανικό έθνος δεν θα αποκτήσει ποτέ το ηθικό δικαίωμα να ξεκινήσει αποικιοκρατική πολιτική εκτός κι αν αγκαλιάσει τους γιους του μέσα στο ίδιο κράτος. Μόνο όταν τα σύνορα του Ράιχ συμπεριλάβουν και τον τελευταίο Γερμανό αλλά δε θα μπορεί πια να του παρέχει το καθημερινό του ψωμί θα έχει το ηθικό δικαίωμα να διεκδικήσει ξένο χώμα λόγω της φτώχιας του λαού. Το ξίφος του θα γίνει το αλέτρι μας και από τα δάκρια του πολέμου θα κερδηθεί το ψωμί για τις επόμενες γενιές.»

Και τα λοιπά, και τα λοιπά.

Ο αυτόχειρ αστροναύτης

Ο Γκαντάφι ήταν ακόμη πιο ακούραστος συγγραφέας. Το πιο γνωστό του «έργο» είναι το  Πράσινο Βιβλίο του 1975 σε τρεις τόμους, κι αν έχετε κουράγιο, μπορείτε να το απολαύσετε εδώ. Η επόμενή του προσπάθεια ήταν το «Απόδραση στην Κόλαση»  σε δύο τόμους (προφανώς ήταν αδύνατον να σταματήσει να γράφει) όπου αναλύει το τεράστιο μίσος του για τις πόλεις, τόσο τεράστιο, που χρειάστηκε τόμους για να ξεθυμάνει. Το αποτέλεσμα είναι ένα συνονθύλεμα παράταιρου παραληρήματος, ανακατεμένο με αστικούς μύθους και μπαμπούλες:

«Χθες ένα αγόρι σκοτώθηκε στο δρόμο από ένα αυτοκίνητο, την ώρα που έπαιζε. Πέρυσι ένα άλλο αυτοκίνητο σκότωσε ένα μικρό κορίτσι που περνούσε απέναντι, κόβοντάς την σε κομμάτια. Μάζεψαν τα μέλη της με το φόρεμα της μητέρας της. Ένα άλλο παιδί έπεσε θύμα απαγωγής από επαγγελματίες εγκληματίες. Μετά από μερικές μέρες, το επέστρεψαν σπίτι του αφού του είχαν αφαιρέσει ένα από τα νεφρά του! Κάποια αγόρια έβαλαν ένα φίλο τους σε ένα χαρτοκιβώτιο για πλάκα και σκοτώθηκε όταν πέρασε κατά λάθος από πάνω του ένα αυτοκίνητο.»

 

Με λίγα λόγια: τι τα θέλετε τα αυτοκίνητα;

«Να τι είναι η πόλη: ένας μύλος που αλέθει τους κατοίκους της, ένας εφιάλτης για τους χτίστες της. Σε αναγκάζει να αλλάξεις την εμφάνισή σου και να αλλάξεις τις αξίες σου: υιοθετείς την αστική προσωπικότητα, η οποία δεν έχει χρώμα και γεύση… Η πόλη σε αναγκάζει να ακούσεις τη φασαρία αγνώστων. Αναγκάζεσαι να αναπνεύσεις τις ανάσες τους… Τα παιδιά είναι σε χειρότερη μοίρα. Περιδιαβαίνουν από σκοτάδι σε σκοτάδι… Οι κατοικίες δεν είναι σπίτια – είναι τρύπες και σπηλιές…»

Μέσα στο βιβλίο υπάρχει και η υπέροχη αλληγορία που λέγεται «η αυτοκτονία του αστροναύτη». Σ’ αυτή την ιστορία ένας άντρας πάει στο φεγγάρι, δε βρίσκει τίποτα σπουδαίο εκεί, κι επιστρέφοντας στη γη ανακαλύπτει ότι τα προσόντα του δεν τον βοηθούν να βρει δουλειά. Οπότε, αυτοκτονεί. Αυτό που μας λέει ο Γκαντάφι είναι ότι λίγο πολύ, η εξερεύνηση του διαστήματος είναι μία αχρηστούρα.

Κι αν νομίζετε ότι τρελαίνεστε, μην ανησυχείτε. Ο πρόεδρος έχει και πάλι τη λύση:

«Υπάρχει ένα βότανο που ανακαλύφθηκε στις πλαγιές του Benghazi και τώρα πουλιέται στο μαγαζί του Hajj Hasan. Σε μία συνέντευξη που του πήρα εγώ ο ίδιος, και που είδαν περισσότερο από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, ο Hajj Hasan είπε ότι αυτό το βότανο θεραπεύει τους ψυχικά διαταραγμένους. Για όσους δεν έχουν διαταραχτεί ψυχικά ακόμα ο Hajj Hasan δεν είχε να πει κάτι.»

Η Άννα Δρούζα το ξέρει αυτό;

Αν βάλειςν -ν στο τέλοςν, γίνεταιν καθαρεύουσαν 

Πάνω απ' όλα, ας μην ξεχάσουμε ποτέ το παραλήρημα à la grecque:

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ