Τα αγαπημένα μας βιβλία: Για μια χούφτα βινύλια

Facebook Twitter
0

Κάθε Κυριακή το Book Room θα δημοσιεύει κριτικές αναγνωστών. Σήμερα, το βιβλίο που διάβασε η Φωτεινή Μοσχή.

 
"Για μια χούφτα βινύλια", της Χίλντας Παπαδημητρίου

Ένας απ’τους (συχνά κακεντρεχείς) αφορισμούς σχετικά με τη μετάφραση και τους μεταφραστές, που αποδεικνύει πόσο παρεξηγημένο είναι ακόμα το επάγγελμα αυτό λέει πως μεταφραστές γίνονται οι αποτυχημένοι συγγραφείς (!). Αυτή την εξυπνάδα έρχεται να ανατρέψει θεαματικά η Χίλντα Παπαδημητρίου (δείτε το υπέροχο site της), με το πολύπλευρο ταλέντο της. Μεταφράστρια λογοτεχνίας με “ηχηρά” ονόματα στο βιογραφικό της (John Barth, Percival Everett, Jonathan Coe, Bob Dylan, Leonard Cohen, Raymond Chandler, Nick Hornby) και συντάκτης στο μουσικό πορταλ  http://www.mic.gr κυκλοφόρησε το 2011 το βιβλίο της “Για μια χούφτα Βινύλια”.

Αστυνομικό μυθιστόρημα με ήρωα ένα μεσήλικα αστυνομικό και “θύματα” μια παρέα συλλεκτών δίσκων βινυλίου, η Παπαδημητρίου στήνει ένα ρεαλιστικό αλλά και φευγάτο σκηνικό στην Αθήνα του 2005 δημιουργώντας ήρωες προσιτούς και ανθρώπινους. Από τον κατσούφη ιδιοκτήτη του δισκάδικου Rip it Up  και την  γλυκιά υπάλληλό του, Τατιάνα μέχρι την “εξωτική” και αναποφάσιστη Σόνια και τον αστυνόμο Χαρίδημο που δεν αντέχει να βλέπει άλλα βινύλια, οι ήρωές της έχουν κάτι από όλους μας και οι ιστορίες τους θα μπορούσαν να είναι δικές μας ή των φίλων μας.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του μυθιστορήματος για μένα ήταν οι συχνές αναφορές σε μουσική, δίσκους, στίχους τραγουδιών, ολόκληρα ρεύματα μουσικής και η παράθεση στην αρχή κάθε κεφαλαίου 2-3 στίχων από ένα τραγούδι που έδινε ύφος στην αφήγηση. Neil Young, Bob Dylan, Mamas and the Papas, Beatles και πάλι Beatles, Johnny Cash και άλλοι περνάνε μέσα απ’ τις σελίδες κάνοντας τον αναγνώστη να θέλει να αφήσει το βιβλίο και να βάλει ένα δίσκο στο πικάπ (και ένα τζιν τόνικ στο τραπέζι). Πολλά πακέτα τσιγάρα, πολλά γλυκά απ’ τον Ασημακόπουλο, πολλά μουσικά ταξίδια. Βιβλίο που σε ταξιδεύει, αυτό είναι βασικά. Σε ταξιδεύει μουσικά… in games people play.

Το mixtape του βιβλίου:

Monday, Monday, The Mamas & the Papas

A Hard Day’s Night, the Beatles

Living in the Past, Jethro Tull

The Man Comes Around, Johnny Cash

One Too Many Mornings, Bob Dylan

Atlantic City, Bruce Springsteen

Your Mother Should Know, the Beatles

If you could read my mind, Gordon Lightfoot

Bird on the Wire, Leonard Cohen

Spinning Wheel, Blood, Sweat & Tears

At Seventeen, Janis Ian

Stand by your man, Tammy Wynette

Games People Play, Joe South

We Gotta Get Out of This Place, Animals

Ποιό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα; Ποιό σας έχει σημαδέψει και θέλετε να γράψετε κάτι γι' αυτό; Ποιό δεν σας άρεσε; Περιμένουμε τις κριτικές σας για το Book Room, στο [email protected]



Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ