Προτάσεις για δημιουργικές αναγνώσεις από τον Γιώργο - Ίκαρο Μπαμπασάκη

Προτάσεις για δημιουργικές αναγνώσεις από τον Γιώργο - Ίκαρο Μπαμπασάκη Facebook Twitter
O πίνακας "Reading Girl On A Sofa" (1920) του Isaac Israëls
0

Wolfgang Kοeppen

Περιστέρια στη χλόη

Μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Κριτική, 320 σελίδες

«Αεροπλάνα πετούσαν πάνω από την πόλη, πουλιά προάγγελοι δεινών. Ο θόρυβος των κινητήρων ήταν βροντή, ήταν χαλάζι, ήταν θύελλα. Θύελλα, χαλάζι και βροντή, νύχτα-μέρα, προσγείωση και απογείωση, ασκήσεις θανάτου, ένας υπόκωφος ήχος, μια δόνηση, η ανάμνηση των ερειπίων. Οι κοιλιές των αεροπλάνων ήταν ακόμη άδειες από βόμβες. Οι οιωνοσκόποι χαμογελούσαν. Κανείς δεν ύψωνε το βλέμμα του στον ουρανό». Ένα επίτευγμα! Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί πολύ!

Sarah Bakewell

Στο καφέ των υπαρξιστών. Ελευθερία, ύπαρξη και κοκτέιλ βερίκοκο

Μτφρ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Αλεξάνδρεια, 436 σελίδες

«Οι θεσμοί, των οποίων το κύρος αμφισβήτησε ο Σαρτρ, πέρασαν στην αντεπίθεση. Η Καθολική Εκκλησία ενέταξε όλα τα έργα του Σαρτρ στον Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων (Index Librorum Prohibitorum) το 1948, από τον μεγάλο φιλοσοφικό του τόμο Το Είναι και το Μηδέν μέχρι τα μυθιστορήματα, τα θεατρικά και τα δοκίμιά του. Φοβήθηκαν, ορθώς, ότι όσα έλεγε για την ελευθερία μπορεί να έκαναν τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν την πίστη τους. Η ακόμα πιο προκλητική πραγματεία της Μποβουάρ, Το δεύτερο φύλο, προστέθηκε επίσης στη λίστα. Η δυσαρέσκεια των πολιτικά συντηρητικών κύκλων απέναντι στον υπαρξισμό ήταν μάλλον αναμενόμενη~ έκπληξη προκαλεί, όμως, το μίσος των μαρξιστών». Ένα πολύτιμο πόνημα, γραμμένο με μυθιστορηματική ματιά, για τον υπαρξισμό και τα ανοίγματά του στην ελευθερία του ανθρώπου.

Stéphane Osmont

Ανεξέλεγκτα στοιχεία

Μτφρ. Αριάδνη Μοσχονά, εκδ. Πόλις, 450 σελίδες

«Κοιτάζοντας τις αφίσες που ήταν κολλημένες στους τοίχους, εξασκούμασταν με τον αδελφό μου στο να αναγνωρίζουμε τα είδωλά μας. Εκείνος είχε αδυναμία στον Προυντόν και στον Μπακούνιν, εγώ στον Μαρξ και στον Λένιν. Κανένας απ' τους δυο μας όμως δεν συμπαθούσε τον Μάο. Πόσο μάλλον τον Στάλιν~ ήταν θέμα διαίσθησης». Συναρπαστικό μυθιστόρημα για τη γενιά, και μάλιστα την προέφηβη πιτσιρικαρία της γενιάς του Μάη του 1968. Το διαβάζεις και (ξανα)βλέπεις τις ταινίες του Ολιβιέ Ασαγιάς, του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, και του Φιλίπ Γκαρέλ για το ίδιο εξεγερσιακό γλέντι.

Θανάσης Χατζόπουλος
Φιλί της ζωής

Εκδόσεις Κίχλη, 40 σελίδες

«Παιδιά της πιο λαμπρής λιακάδας/ Μέσα στο καταχείμωνο/ Το κρύο της να τσούζει/ Κι ο ήλιος της όπως σκληρό ποτό, αψέντι/ Να μας θερμαίνει σαν μια υπόγεια φωτιά/ Που ενώ κινείται απ' έξω/ Μέσα στα σπλάχνα γεύεται το κύμα της/ Και κυματίζει και τραντάζεται και τρίζει/ Κραταιώνοντας του σώματος/ Την πιο πικρή πυρά/ Ιδίοις αναλώμασιν// Παιδιά της πιο λαμπρής λιακάδας/ Ελπίδες με όνειρα, καλέσματα από γητειές/ Σ' ετούτο τον κυματισμό». Πυκνή, ώριμη, στοχαστική αλλά και σάρκινη, χθόνια, ερωτική ποίηση του Χατζόπουλου, σε κομψότατη έκδοση που την κοσμεί το θαυμάσιο εικαστικό έργο «Νυχτερινή Καμπύλη» του εκλεκτού Χρήστου Μποκόρου.

Νικόλας Κάλας

Υπερρεαλισμός και η δημιουργία της Ιστορίας

Μτφρ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Άγρα, 143

«Ποιο είδος ποίησης θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις κρυφές ανάγκες όσων θέλουν να δημιουργήσουν ιστορία; Αν η Ιστορία στις κορυφαίες στιγμές της είναι η πιο ποιητική απ' όλες τις επιστήμες, η Ποίηση στις πιο βαθιές στιγμές της είναι η πιο απόκρυφη απ' όλες τις ιστορίες». Δώδεκα αιχμηρά δοκίμια του σπουδαίου ακραιφνούς υπερρεαλιστή Νικόλα Κάλα. Ανάμεσα σε αυτά: «Μύθος και ουτοπία», «Ο υπερρεαλισμός και το υπαρξιστικό ιντερλούδιο», «Η περιπέτεια του Υπερρεαλισμού», «Ο Βίττγκενσταϊν και ο Υπερρεαλισμός».

Mathias Énard

Πυξίδα

μτφρ. Σοφία Διονυσοπούλου, εκδ. Στερέωμα, 465 σελίδες

«Βγήκα από το καφέ και συνέχισα τον παριζιάνικο περίπατό μου. Σβαρνίζοντας τα πόδια στα φύλλα που είχαν πέσει στην αποβάθρα του Σηκουάνα, αναμασούσα για ώρα τους πραγματικούς λόγους που με είχαν σπρώξει να χάσω τον χρόνο μου μ' αυτόν τον τρόπο, σε μια υποστήριξη διατριβής και στο ποτό που ακολούθησε και, τώρα πια, διακρίνω μέσα στην άλω του Παρισιού, που αγκαλιάζει τα φιλικά μπράτσα των γεφυριών ξεκολλώντας τα από την ομίχλη, διακρίνω τη στιγμή μιας τροχιάς, μιας περιπλάνησης, που ο στόχος και το νόημά τους θα φανούν ίσως εκ των υστέρων». Πολύ φιλόδοξο και ενδιαφέρον μυθιστόρημα, βραβευμένο με Goncourt το 2015, «νυχτερινό, μαυλιστικό και μελωδικό, που σφύζει από πολυμάθεια και γλυκόπικρο χιούμορ».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΕΠΕΞ Γυναικείες φωνές από διαφορετικά μέρη του κόσμου

Βιβλίο / Από τη Μαλαισία μέχρι το Μεξικό: 5 νέα βιλία που αξίζει να διαβάσετε

5 συγγραφείς από διαφορετικά σημεία του πλανήτη χαράζουν νέους δρόμους στη λογοτεχνία. Ανάμεσά τους, η Τζόχα Αλχάρθι που κέρδισε το Booker και η βραβευμένη με Πούλιτζερ Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ