Πάσχος Μανδραβέλης

Πάσχος Μανδραβέλης Facebook Twitter
0
1 Θεόδωρος Πάγκαλος: «Με τον Ανδρέα στην Ευρώπη», εκδόσεις Πατάκη, 2010

Ένα απολαυστικό μικρό κείμενο αναμνήσεων του πολυσυζητημένου Θεόδωρου Πάγκαλου, από το οποίο ξεκινά η συζήτηση περί «κοπριτών» που διορίστηκαν με μέσο στον δημόσιο τομέα. Ήταν ένα τμήμα τεχνικών υπηρεσιών στο υπουργείο Εμπορίου που ανέλαβε να τελειώσει τον τελευταίο όροφο. Είχε εφεύρει ένα γραφειοκρατικό κώλυμα και επί 17 χρόνια δεν πήγαιναν καν στην δουλειά.

2 Σταύρος Τζίμας: «Στον αστερισμό του εθνικισμού», εκδόσεις Επίκεντρο, 2010

Είναι παλαιόθεν γνωστό ότι οι γείτονές μας διαπράττουν εγκλήματα κι εμείς μόνο λάθη. Μια πολύ περιεκτική αφηγηση των «αλβανικών εγκλημάτων» και των «ελληνικών λαθών» στη μετά Χότζα εποχή.

3 Paul Krugman: «Η συνείδηση ενός προοδευτικού», εκδόσεις Πόλις, 2008

Μια σύντομη πολιτική και οικονομική ιστορία των ΗΠΑ στον 20ό αιώνα. Διαπιστώνει κανείς ανάγλυφα ότι η ρητορεία πολλών επιχειρηματιών αλλά και της αντιδραστικής Δεξιάς για «λιγότερο κράτος» δεν είναι παρά η συγκεκαλυμμένη επιθυμία για «το δικό τους κράτος». Απόδειξη, η τελευταία διακυβέρνηση Μπους, η οποία δεν ήταν μόνο καταστροφική στα εξωτερικά, αλλά ανέπτυξε και μεγάλη διαφθορά στα εγχώρια οικονομικά.

4 Ian Buruma, Avishai Margalit: «Δυτικισμός- Η δύση στα μάτια των άλλων», εκδόσεις Κριτική, 2007

«Ο πόλεμος ενάντια στη Δύση είναι ένα πόλεμος ενάντια στον "φαρμακερό υλιστικό πολιτισμό" που εδραιώνεται στη χρηματοοικονομική καπιταλιστική ισχύ των Εβραίων». Ο αντιδυτικός ανορθολογισμός γεννήθηκε στη Δύση, αλλά μεταφυτεύτηκε σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Το παραπάνω απόσπασμα δεν προέρχεται από κάποιο θρησκευτικό σχολειό του Αφγανιστάν, ούτε από κάποιον μητρο- πολιτικό ναό της Ελλάδας, αλλά είναι από τη διακήρυξη Ιαπώνων διανοουμένων το 1942. Οι Buruma και Margalit αναλύουν τις ρίζες και τα πλοκάμια αυτού του αντιδυτικού ανορθολογισμού.

5 Μάνος Μαραγκουδάκης: «Αμερικανικός Φονταμενταλισμός», εκδόσεις Παπαζήσης, 2010

Η ιστορία των ΗΠΑ μέσα από τη δράση των θρησκευτικών οργανώσεων και την επιρροή που έχουν στα πολιτικά πράγματα της Υπερδύναμης. Εντυπωσιακή καταγραφή, αλλά, παρ' όλα αυτά, το να προσπαθείς να ερμηνεύσεις το φαινόμενο Πέιλιν από τον Τζον Γουίνθροπ και την ομιλία του για την «πόλη πάνω στον λόφο» είναι σαν να προσπαθείς να ερμηνεύσεις τον Μπερλουσκόνι από τα Ερωτικά Οράματα του Βοκάκιου.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΙΤΗ 24/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Ο Σμηναγός Χ, ο Ωνάσης και η Ολυμπιακή

Βιβλία και Συγγραφείς / Ο πόλεμος Ωνάση, Νιάρχου και Γουλανδρή για τη δημιουργία της πρώτης αεροπορικής εταιρείας στην Ελλάδα

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον συγγραφέα και ερευνητή Αχιλλέα Χεκίμογλου, με αφορμή το βιβλίο του «Ο Ωνάσης και ο Σμηναγός Χ» που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 22/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Τι γυρεύει ο Λάκης Γαβαλάς στα παλιά του λημέρια, στον Κορυδαλλό;

The Review / Τι γυρεύει ο Λάκης Γαβαλάς στα παλιά του λημέρια, στον Κορυδαλλό;

Ο Χρήστος Παρίδης και ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Κωνσταντινίδης συζητάνε για τη βιβλιοπαρουσίαση του αυτοβιογραφικού πονήματος «Λάκης Γαβαλάς Loaded» που έγινε στο Δημαρχείο Κορυδαλλού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μάριο Βάργκας Λιόσα

Το πίσω ράφι / «Το παλιοκόριτσο»: Το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Περουβιανού Νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα

O Μάριο Βάργκας Λιόσα αποτυπώνει την πρόσφατη ιστορία του Περού, αντιδιαστέλλοντάς την με την έκρηξη ιδεών και την επανάσταση των ηθών στη Δύση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
 ΤΡΙΤΗ 17/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Ο Διονύσιος Σολωμός χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του

Βιβλία και Συγγραφείς / Ο Διονύσιος Σολωμός χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την ιστορικό Κωνσταντίνα Ζάνου για το πώς η γεωπολιτική αλλάζει τους ανθρώπους αλλά και τις έννοιες, όπως η πατρίδα, το έθνος, η γλώσσα και τα σύνορα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

European LiFO / Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Η Κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική, είναι μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα»

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά για όλα στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας – η γένεση και η εξέλιξη της εθνοτικής διένεξης στην Κύπρο» (εκδ. Heteroτοπία).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK ΚΥΡΙΑΚΗ Η Φερνάντα Μελτσόρ, ένα βιβλίο ωμής βίας που προκαλεί ενθουσιώδεις αντιδράσεις σε όλη την υφήλιο και ένα μεθύσι στην Αθήνα

Βιβλίο / Φερνάντα Μελτσόρ: Η συγγραφέας του συγκλονιστικού βιβλίου «Η Εποχή των Τυφώνων» μιλά στη LiFO

Μία από τις σπουδαιότερες φωνές της νέας λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας (και υποψήφια για Μπούκερ 2022) σε μια συζήτηση κάτω από την Ακρόπολη για τη βία στο Μεξικό, τις γυναικοκτονίες (χωρίς τιμωρία) και τον φόβο του διαφορετικού σε μια πουριτανική κοινωνία ακραίας φτώχειας και διαφθοράς.
M. HULOT

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ