«Ωραίες συνεργασίες, καλά βιβλία, διαχρονικές εκδόσεις»: Οι εκδόσεις Ίκαρος γιορτάζουν τα 80 χρόνια τους

Οι εκδόσεις Ίκαρος γιορτάζουν τα 80 χρόνια τους Facebook Twitter
Είμαστε περήφανοι που ο Ίκαρος γίνεται 80 χρονών, καθώς αυτό επιβεβαιώνει τις καλές επιλογές τριών γενεών εκδοτών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Τι λες, φτιάχνουμε έναν εκδοτικό οίκο;» ρώτησε ένα φθινοπωρινό πρωινό του 1943 ο 31χρονος τότε Αλέκος Πατσιφάς τον 24χρονο Μάριο Πλωρίτη στο βιβλιοπωλείο Κακουλίδη της οδού Ομήρου. Στην ιδρυτική ομάδα αυτού του αβέβαιoυ αρχικά εγχειρήματος εντάχθηκε και ο 26χρονος ποιητής Νίκος Καρύδης.

Τελικά, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων, ο ένας πούλησε τη γραφομηχανή του, ο άλλος το τάβλι του, κάποιος άλλος τους δάνεισε χρήματα, και έχοντας θέληση, τόλμη, πείσμα και επιμονή ξεκίνησαν σιγά σιγά να υλοποιούν τη φιλόδοξη ιδέα τους. Ωστόσο, από τους τρεις, αυτός που παρέμεινε τελικά στο τιμόνι του Ίκαρου ήταν ο Νίκος Καρύδης.

Από το 1944 στεγάζεται στην οδό Βουλής 4, στο Σύνταγμα, με την ίδια επωνυμία, που σκέφτηκε ο Νίκος Γκάτσος. Η συνέχεια είναι γνωστή: δύο Νόμπελ, η πρώτη έκδοση των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη στην Ελλάδα. Το βιβλιοπωλείο αποτέλεσε σημείο αναφοράς ως λογοτεχνικό και πνευματικό στέκι, είχε πολλές επιτυχίες αλλά και κάμποσες δυσκολίες.

«Το ανεξίτηλο αποτύπωμα ανήκει στις δύο προηγούμενες γενιές. Εμείς οι δύο εξελίσσουμε κάτι πολύτιμο που πήραμε στα χέρια μας, με μεγάλο σεβασμό στο παρελθόν του και την ιστορία του. Προσαρμοζόμαστε και ωριμάζουμε μαζί με τον Ίκαρο».

Σημασία έχει ότι το στοίχημα κερδήθηκε: οι εκδόσεις Ίκαρος έχουν διανύσει μια αξιοσημείωτη διαδρομή στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Από τον Δεκέμβριο του 1943 έως σήμερα συνεχίζει αδιατάρακτα την επιτυχημένη και δημιουργική του πορεία, προσφέροντας στους αναγνώστες ενδιαφέροντες τίτλους. Τη σκυτάλη στη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου έχουν πάρει τα εγγόνια του Νίκου Καρύδη, Μαριλένα Πανουργιά και Νίκος Αργύρης.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους, μιλούν για τη γοητεία της ανάγνωσης και το όνειρό τους «να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα, παρακαταθήκη για την τέταρτη γενιά».

Οι εκδόσεις Ίκαρος γιορτάζουν τα 80 χρόνια τους Facebook Twitter
Τη σκυτάλη στη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου έχουν πάρει τα εγγόνια του Νίκου Καρύδη, Μαριλένα Πανουργιά και Νίκος Αργύρης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Πώς ξεκίνησαν όλα πριν από ογδόντα χρόνια;
Ο Ίκαρος ιδρύθηκε το 1943 από τον Μάριο Πλωρίτη, τον Αλέκο Πατσιφά και τον Νίκο Καρύδη. Τους συνέδεε μια βαθιά φιλία και η αγάπη τους για τη λογοτεχνία, τη μουσική, την τέχνη, την ίδια τη ζωή. Οι δύο πρώτοι σύντομα επέλεξαν άλλες διαδρομές, έτσι ο Νίκος Καρύδης παρέμεινε ο εκδότης του Ίκαρου.

— Τι είναι αυτό που αγαπάτε στα βιβλία;
Είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σε σπίτια ξέχειλα από βιβλία και να μεγαλώσουμε ανάμεσα σε εκδόσεις και συγγραφείς. Όταν ήμασταν μικρά η Χρυσή και η Κατερίνα μας έπαιρναν τακτικά στο βιβλιοπωλείο, τα βιβλία ήταν παντού γύρω μας, συνέθεταν τον κόσμο μας. Έτσι τα αγαπήσαμε καταρχάς ως αναγνώστες, αλλά μας μάγεψε και η διαδικασία της δημιουργίας τους, που τη ζούσαμε από μικροί.

— Όλα αυτά τα χρόνια έχετε αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα σας στον εκδοτικό χώρο. Τι σηματοδοτεί αυτό για σας; Και τι σημαίνει να διευθύνετε έναν από τους πιο ιστορικούς εκδοτικούς οίκους της Αθήνας;
Το ανεξίτηλο αποτύπωμα ανήκει στις δύο προηγούμενες γενιές. Εμείς οι δύο εξελίσσουμε κάτι πολύτιμο που πήραμε στα χέρια μας, με μεγάλο σεβασμό στο παρελθόν του και την ιστορία του. Προσαρμοζόμαστε και ωριμάζουμε μαζί με τον Ίκαρο. Νιώθουμε ευθύνη απέναντι στους σημερινούς αναγνώστες, είτε πρόκειται για μικρά παιδιά, που θέλουμε να τους καλλιεργήσουμε ένα υψηλό κριτήριο αισθητικής, είτε για ενήλικες, που επιλέγουν τα βιβλία του Ίκαρου και αναμένουν ένα υψηλό επίπεδο.

— Ποια ήταν η καλύτερη και η δυσκολότερη στιγμή όλα αυτά τα χρόνια;
Σαφώς η βράβευση του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη με το Νόμπελ αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή και για τον εκδότη τους Νίκο Καρύδη. Η Χρυσή και η Κατερίνα ανέλαβαν τα ηνία το 1984· σε αυτά τα σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε, στα οποία περιλαμβάνεται και η δική μας είσοδος στην εταιρεία, υπήρξαν πολλές καλές και, ευτυχώς, λίγες κακές στιγμές. Ίσως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ο Ίκαρος είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και η άρρηκτη μεταξύ μας ενότητα συνετέλεσε στην πετυχημένη πορεία του.

Οι εκδόσεις Ίκαρος γιορτάζουν τα 80 χρόνια τους Facebook Twitter
Το ανεξίτηλο αποτύπωμα ανήκει στις δύο προηγούμενες γενιές. Εμείς οι δύο εξελίσσουμε κάτι πολύτιμο που πήραμε στα χέρια μας, με μεγάλο σεβασμό στο παρελθόν του και την ιστορία του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Υπάρχει κάποιο βιβλίο που ξεχωρίζετε;
Κάθε νέο συμβόλαιο που υπογράφουμε, όπως και κάθε ανατύπωση, που με τον τρόπο της επιβεβαιώνει την καλή μας επιλογή, μας δίνουν μεγάλη χαρά. Κάθε καινούργιο βιβλίο που μπαίνει στην παραγωγή γίνεται το αγαπημένο μας για ένα διάστημα.

— Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω, τι θα ήταν αυτό που θα αλλάζατε; Και γιατί;
Δεν θα αλλάζαμε κάτι σημαντικό. Είμαστε περήφανοι που ο Ίκαρος γίνεται 80 χρονών, καθώς αυτό επιβεβαιώνει τις καλές επιλογές τριών γενεών εκδοτών. Σίγουρα υπήρξαν ατυχίες και γίνανε και λάθη μέσα σε αυτά τα χρόνια. Αλλά η φετινή γιορτή επιβεβαιώνει ότι το πρόσημο είναι θετικό, ο Ίκαρος συνεχίζει να πετάει ψηλά.

— Πώς πιστεύετε ότι οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να ανακαλύπτουν τη γοητεία της ανάγνωσης, ειδικά σε μια εποχή που κυριαρχούν παντού οι οθόνες και η διάσπαση προσοχής;
Η πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων και Λόγου έδειξε ότι σήμερα διαβάζουν πολύ περισσότεροι Έλληνες απ’ ό,τι πριν από είκοσι χρόνια. Γίνεται συνεχής και συστηματική διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού, κυρίως του κοινού που διαβάζει λίγο και περιστασιακά, και αυξάνονται οι συστηματικοί αναγνώστες. Το κλειδί για την αύξηση των αναγνωστών βρίσκεται στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση σοβαρών προγραμμάτων φιλαναγνωσίας από μικρή ηλικία, στην καλλιέργεια της αγάπης και της επιθυμίας για ανάγνωση στα παιδιά και σίγουρα όχι στην επιβολή της. Εμείς, από την πλευρά μας, δίνουμε μεγάλη σημασία στον παιδικό μας κατάλογο.

— Πώς φαντάζεστε το μέλλον των εκδόσεων Ίκαρος;
Ο Ίκαρος έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια. Εκδίδονται περισσότερα βιβλία, έχουν αυξηθεί οι συνεργάτες μας, τόσο οι εντός εταιρείας όσο και οι εξωτερικοί, είμαστε πιο εξωστρεφείς και προσελκύουμε νέους αναγνώστες. Αυτή η αλλαγή συντελείται με μεγάλη προσοχή, με προσεκτικά βήματα και με τις ίδιες αξίες και ιδανικά με τα οποία έγινε και από τις δύο πρώτες γενιές. Αυτό θέλουμε και για το μέλλον: ωραίες συνεργασίες, καλά βιβλία, διαχρονικές εκδόσεις. Ίσως ονειρευόμαστε να αφήσουμε κι εμείς το δικό μας αποτύπωμα, παρακαταθήκη για την τέταρτη γενιά.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ