Ο απίθανος κύριος Νταλ

Ο απίθανος κύριος Νταλ Facebook Twitter
0

Πριν τον Χάρι Πότερ και την J.K. Rowling υπήρχε ο Ρόαλντ Νταλ, ίσως ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων του 20ού αιώνα, με πάνω από 100 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι μεταφορές των ιστοριών του στη μεγάλη οθόνη μάς έχουν χαρίσει ουκ ολίγες απολαυστικές ταινίες του φανταστικού, από σκηνοθέτες όπως ο Τιμ Μπάρτον με το Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, ο Νίκολας Ρεγκ με τις Μάγισσες και πιο πρόσφατα ο Γουές Άντερσον.

Τα παιδικά βιβλία του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σύγχρονα παραμύθια γεμάτα μαύρο χιούμορ, γκροτέσκους ήρωες, παράξενες καταστάσεις και απρόσμενες καταλήξεις, συνεχίζοντας κατά κάποιον τρόπο την παράδοση των βίαιων ιστοριών των αδερφών Γκριμ. Πολύ άσχημα πράγματα συμβαίνουν στα ανυπάκουα παιδιά, όπως στους μικρούς συναγωνιστές του Τσάρλι στο Εργοστάσιο Σοκολάτας ή στα παιδιά που μεταμορφώνουν σε ποντίκια οι Μάγισσες. Κυρίως όμως αυτό προκύπτει επειδή για τη συγγραφή τους ο Νταλ βασιζόταν σε τραυματικές εμπειρίες από τη πολυτάραχη ζωή του, που τις μεταμόρφωνε με τη φαντασία του.

Η βαθιά απέχθεια που έτρεφε για κάθε μορφή αυταρχικής εξουσίας, λόγω της προσωπικής του κακομεταχείρισης από αυστηρούς δασκάλους και κακομαθημένους μαθητές των προπολεμικών βρετανικών οικοτροφείων στα οποία φοιτούσε καθώς μεγάλωνε, έδωσε τροφή για τους χαρακτήρες των κακών ηρώων του, ενώ η εμμονή του με το μακάβριο χιούμορ φαίνεται να καλλιεργήθηκε από την εμπειρία του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έργο του κατακλύζουν μοχθηροί ενήλικες που μισούν και φέρονται βίαια στους μικρούς ήρωες, όπως οι αδιάφοροι γονείς και η τυραννική διευθύντρια του σχολείου της Ματίλντα ή οι απαίσιες θείες που βασανίζουν τον κακόμοιρο Τζίμη στο Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο. Πάντα, όμως, υπάρχει η φιγούρα ενός καλοσυνάτου ενήλικα που σώζει στο τέλος τα παιδιά από κάθε κίνδυνο. Δεν λείπουν ούτε οι ταξικές αναφορές, με τον Απίθανο κύριο Φοξ να θυμίζει έντονα μια πιο ελαφριά εκδοχή της Φάρμας των ζώων του Όργουελ, πράγμα που κάνει το βιβλίο διασκεδαστικό και για τους πιο μεγάλης ηλικίας αναγνώστες. Τις ιδέες για τα φανταστικά πλάσματα, όπως ο Μεγάλος φιλικός γίγαντας ή η οικογένεια αλεπούδων, τις κληρονόμησε από τα νορβηγικά παραμύθια που του διηγούνταν η μητέρα του.

Παρ' όλη την αρνητική κριτική που είχε δεχτεί κατά καιρούς για την πεζότητά του, παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς για μικρούς και μεγάλους, και τα έργα του συνεχίζουν να μεταφέρονται στον κινηματογράφο με τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και τον Αλφόνσο Κουαρόν να συζητούν ήδη για ένα πιθανό ριμέικ των Μαγισσών.

Μερικές πληροφορίες για τον Ρόαλντ Νταλ

- Είναι παππούς του μοντέλου Sophie Dahl για την οποία έχει γράψει το ΜΦΓ - Ο Μεγάλος φιλικός γίγαντας.

- Ήταν παντρεμένος για 30 χρόνια με τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Patricia Neal. Έκαναν 5 παιδιά και χώρισαν το 1983 επειδή την απάτησε με μια φίλη της 22 χρόνια νεότερή του.

-Υπηρέτησε στην Ελλάδα ως αξιωματικός της ΡΑΦ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

-Πέθανε σε ηλικία 74 χρόνων τον Νοέμβριο του 1990.

-Άρχισε να γράφει μετά από προτροπή του συγγραφέα C.S. Forester.

-Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του Τζέιμς Μποντ Ζεις μονάχα δυο φορές, βασισμένο σε βιβλίο του Ίαν Φλέμινγκ.

-Μίσησε τόσο πολύ την ταινία του Νίκολας Ρεγκ Μάγισσες επειδή είχε χαρούμενο τέλος, που φημολογείται ότι στεκόταν με μεγάφωνο και πανό έξω από τα σινεμά για να την μποϊκοτάρει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ