Νίκος Δήμου

Νίκος Δήμου Facebook Twitter
0
1Κάρολος Ντίκενς: Ο Ζοφερός Οίκος
μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ, επιμέλεια: Κυριάκος Αθανασιάδης, εκδ. Gutenberg

Το είχα διαβάσει στο πρωτότυπο πριν πολλά χρόνια, αλλά μόλις τώρα μεταφράστηκε στα ελληνικά. Πρόκειται για το αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς Bleak House που έγινε προσιτό στους Έλληνες αναγνώστες 152 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση! Ένα βιβλίο-ποταμός, με δεκάδες ολοζώντανους ανθρώπους να κυκλοφορούν στις σελίδες του. Δεν είναι απαλλαγμένο από τα ελαττώματα του Ντίκενς: μελόδραμα, υπερβολή, πολυπλοκότητα - αλλά η σαγήνη των προσώπων, η δύναμη των καταστάσεων, ο πλούτος της πλοκής αποζημιώνουν με το παραπάνω. Αυτό δεν είναι βιβλίο, είναι ζωή! Και μόνο η (συμβολική) περιγραφή της λονδρέζικης ομίχλης στις πρώτες σελίδες δικαιολογεί τη φήμη του.

2
Τζωρτζ Στάινερ: Μάρτιν Χάιντεγκερ
μτφρ. Ασημίνα Καραβαντά, επιμ. Γκόλφω Μαγγίνη, εκδ. Πατάκη

Κι άλλο ένα βιβλίο που καθυστερημένα μεταφράζεται στη χώρα μας (εκδόθηκε το 1978). Είναι γραμμένο από τον πολυμαθή και πολύγλωσσο Αμερικανο-αγγλο-ελβετό δοκιμιογράφο (γεννημένο στο Παρίσι) και αποτελεί μια χρήσιμη και εύληπτη εισαγωγή στο έργο ενός από τους μεγαλύτερους και πιο αμφιλεγόμενους στοχαστές του 20ού αιώνα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Στάινερ: δεν είναι «επαγγελματίας» φιλόσοφος. Μια καθαρά φιλοσοφική πραγματεία για τον Χάιντεγκερ θα ήταν δυσπρόσιτη και άχρηστη για τους μη ειδικούς. Αντίθετα, ο συγγραφέας εδώ δίνει μια συνεκτική και κατανοητή εικόνα, προβάλλοντας το (κατά τη γνώμη μου) ισχυρότερο στοιχείο του Χάιντεγκερ: τη σχέση σκέψης και γλώσσας.

3
Γιάννης Ευσταθιάδης: Πορσελάνη. Διηγήματα για νεκρές φύσεις.
εκδ. Ύψιλον

Και σε αυτόν ταιριάζει το «πολύ»: ποιητής, μουσικολόγος, γευσιγνώστης (ως «Απίκιος»), πεζογράφος - ένας πολυσύνθετος δημιουργός που στο τελευταίο του βιβλίο ασκείται στο λίγο. Ένα λίγο πραγματικά μινιμαλιστικό. Ξεχασμένα αντικείμενα, συνήθως μικρά και άχρηστα, που αναδύονται από συρτάρια, παραπεταμένα ρούχα, κι άλλες λησμονημένες κρυψώνες, δίνουν αφορμή να ξετυλίγονται μνήμες, στοχασμοί, αναπολήσεις, που μέσα σε λίγες γραμμές αναπαράγουν με τρομακτική ενάργεια όλη την κλίμακα των ανθρώπινων καταστάσεων. Κείμενα σαν το «Νόμισμα σε διπλωμένο αλουμινόχαρτο» διατρέχουν σε τρεις σελίδες όλη τη διαδρομή της ζωής στο θάνατο.

4
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Πόλεμος και Δικαιοσύνη (Πολιτική Φιλοσοφία για τον κόσμο)
εκδ. Πόλις

Ακόμα συνεχίζονται οι συζητήσεις που είχαν διχάσει τους διανοούμενους σε όλη την Ευρώπη για το αν ήταν δικαιολογημένη η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην τέως Γιουγκοσλαβία. Ακόμα πλανάται το ερώτημα γιατί δεν έγινε πολεμική αποστολή στη Ρουάντα ώστε να εμποδιστεί η γενοκτονία. Νομιμοποιείται μια πολεμική ανθρωπιστική παρέμβαση; Και με δύο λέξεις: «Δίκαιος Πόλεμος» μπορεί να υπάρξει; Και με ποιους όρους; Μόνο αμυντικός ή και προληπτικός και αποτρεπτικός; Σε εθνικά πλαίσια ή σε διεθνή; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα και θέματα αναλύει ο Κ. Παπαγεωργίου, καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, σε ένα εξαίρετα διεισδυτικό και πλούσιο σε υλικό και τεκμηρίωση βιβλίο.

5
Σεφέρης Γιώργος, Κατσίμπαλης Γ. Κ.: Αγαπητέ μου Γιώργο
επιμέλεια Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκδ. Ίκαρος.

Όπως και το πρώτο βιβλίο της επιλογής μου, και τούτο είναι σε δύο μεγάλους τόμους - αλλά και αυτό διαβάζεται απνευστί, κι ας μην είναι μυθιστόρημα. Στην αλληλογραφία των δύο στενών φίλων που κράτησε σχεδόν πενήντα χρόνια εικονογραφείται όχι μόνο η σταδιοδρομία ενός μεγάλου ποιητή και ο κύκλος των φίλων του αλλά ολόκληρη η κοινωνία των μεσοπολεμικών και μεταπολεμικών χρόνων. Ο ενθουσιώδης, εκρηκτικός και αθυρόστομος Κατσίμπαλης (ή Κολοσσός του Μαρουσιού κατά Henry Miller) και ο σώφρων, στοχαστικός και βαθύτερος Σεφέρης είναι οι πρωταγωνιστές ενός επιστολικού αφηγήματος που συναρπάζει.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ