Να γιατί λατρεύουμε τη μυρωδιά των παλιών βιβλίων

Να γιατί λατρεύουμε τη μυρωδιά των παλιών βιβλίων Facebook Twitter
Παλιό Κοράνι στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Κωνσταντινούπολη.... Φωτ.: Στάθης Τσαγκαρουσιάνος / LIFO
0

Μπορεί τα ψηφιακά βιβλία να είναι μια εύκολη λύση, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ούτε τη μυρωδιά ούτε το κλασικό ξεφύλλισμα των «αναλογικών» βιβλίων. Παίρνοντας, λοιπόν, έμπνευση από αυτήν τη σαγηνευτική μυρωδιά, ερευνητές του University College London βρήκαν το μυστικό που κάνει τα παλιά βιβλία τόσο δελεαστικά. 

Το 2017, η υποψήφια διδάκτωρ του University College London, Cecilia Bembibre, μαζί με τον ακαδημαϊκό της υπεύθυνο, Matija Strlič, επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη του Dean & Chapter στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Εκεί, ζήτησαν από τους επισκέπτες να περιγράψουν τη μυρωδιά που αισθάνονταν στον συγκεκριμένο χώρο με μερικές από τις ακόλουθες λέξεις: ξύλο, καπνός, γη και βανίλια. 

Οι απαντήσεις που έλαβαν στη συνέχεια από τους επισκέπτες ήταν 100% για το ξύλο, 86% για τον καπνό, 71% για τη γη και 41% για τη βανίλια. Φυσικά, η μυρωδιά αυτή είναι αρκετά υποκειμενική και μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο και γι'αυτό τον λόγο πήραν την απόφαση να εξετάσουν το συγκεκριμένο «φαινόμενο» με επιστημονικά κριτήρια. 

Αυτό που πρακτικά έκαναν ήταν να «παγιδεύσουν» τα μόρια της μυρωδιάς των παλιών βιβλίων τοποθετώντας τα σε καθαρές πλαστικές σακούλες με σφουγγάρια άνθρακα, προκειμένου να απορροφήσουν τις οργανικές, χημικές ουσίες.

Στη συνέχεια, η Bembibre ζήτησε από συναδέλφους της στην εταιρία Odournet να εξετάσουν αυτά τα σφουγγάρια άνθρακα και έτσι, από κοινού εντόπισαν εκείνα τα στοιχεία, που συνθέτουν την περιβόητη μυρωδιά των παλιών βιβλίων. 

Με πληροφορίες από το Design Taxi

 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελένη Καπετανάκη: «Μακάρι να μεταφράσουμε όσο περισσότερη αραβική λογοτεχνία μπορούμε»

Βιβλίο / Ελένη Καπετανάκη: «Μακάρι να μεταφράσουμε όσο περισσότερη αραβική λογοτεχνία μπορούμε»

Η μεταφράστρια που έχει αποδώσει στα ελληνικά αριστουργήματα από διαφορετικές αραβικές χώρες μιλάει στη LiFO γι' αυτά τα άγνωστα έργα, τις γυναίκες συγγραφείς που γράφουν στα αραβικά, αλλά και την περιπέτεια της ανακάλυψης του όμορφου κόσμου της Ανατολής.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Αποκολοκύνθωση: Ένα από τα πιο αστεία και σκανδαλώδη έργα της λατινικής λογοτεχνίας

Βιβλίο / Αποκολοκύνθωση: Ένα από τα πιο αστεία και σκανδαλώδη έργα της λατινικής λογοτεχνίας

Μια ανελέητη σάτιρα, γραμμένη από τον Σενέκα, τον συγγραφέα, ρήτορα, παιδαγωγό και μετρ της ίντριγκας στη Ρώμη κατά τον 1ο αι. μ.Χ. Στόχος της ο αυτοκράτορας Κλαύδιος και η ματαίωση της θεοποίησής του μετά τη δολοφονία του.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τα 29 βιβλία νέων Ελλήνων λογοτεχνών που ξεχώρισαν την τελευταία δεκαπενταετία

Βιβλίο / Τα 30 βιβλία νέων Ελλήνων λογοτεχνών που ξεχώρισαν την τελευταία δεκαπενταετία

Μια επιτροπή από ανθρώπους στον χώρο του βιβλίου και η ομάδα της LiFO επιλέγουν τίτλους νεοεμφανιζόμενων συγγραφέων που άφησαν στίγμα στην ελληνική λογοτεχνία των τελευταίων ετών και αξίζει να γνωρίζετε.
THE LIFO TEAM
Ντάριο Φο «Ο κόσμος μου»

Το πίσω ράφι / Ντάριο Φο: Η συναρπαστική εξομολόγηση του νομπελίστα συγγραφέα για τη ζωή του

Γνήσιος απόγονος των μεσαιωνικών παλιάτσων, ο πολυτάλαντος θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο ξετύλιξε τη ζωή του σε μια σειρά συνομιλιών που απλώθηκαν στο βιβλίο «Ο κόσμος μου».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Νταβίντ Ερνό-Μπριό: «Δεν το περιμέναμε το Νόμπελ, αλλά σίγουρα το άξιζε»

Βιβλίο / «Δεν το περιμένε η Ανί Ερνό το Νόμπελ, αλλά σίγουρα το άξιζε»

Ο γιος της νομπελίστριας Ανί Ερνό, Νταβίντ Ερνό-Μπριό, σκηνοθετεί μαζί με τη μητέρα του τα «Χρόνια των super 8» που προβλήθηκαν στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και μιλούν για τις κοινές ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και για το βραβείο Νόμπελ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο φθόνος είναι ο συντριμμένος θαυμασμός

Βιβλίο / Ο φθόνος είναι ο συντετριμμένος θαυμασμός: Ένα επίκαιρο δοκίμιο για τη μνησικακία

Το δοκίμιο του Μένο τερ Μπράακ για την κοινωνική ζήλια, τη συλλογική εκδίκηση και τη βία μάς έρχεται από το 1937 και την απειλούμενη από τον εθνικοσοσιαλισμό Ολλανδία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
O Χάρης Καλαϊτζίδης έγραψε ένα σημαντικό μυθιστόρημα για τη γενιά των millennials

Βιβλίο / «Μου δίνει ελπίδα ό,τι ξεφεύγει»: O 23χρονος Χάρης Καλαϊτζίδης έγραψε ένα σημαντικό μυθιστόρημα για τους millennials

H «Πολεμική Μηχανή» είναι μια κραυγή για τη σεξουαλικότητα αλλά και τον φασισμό και τη δυνατότητα απελευθέρωσης, ένα βιβλίο ερωτικό, φιλοσοφικό, με ήρωες ευάλωτους και διαλυμένους συναισθηματικά, που προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.
M. HULOT

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ