Η Ντόρις Λέσινγκ και το χρυσό της σημειωματάριο

Η Ντόρις Λέσινγκ και το χρυσό της σημειωματάριο Facebook Twitter
0
Η Ντόρις Λέσινγκ και το χρυσό της σημειωματάριο Facebook Twitter

" Το μεγάλο μυστικό που μοιράζονται όλοι οι ηλικιωμένοι είναι ότι, στην πραγματικότητα, δεν έχεις αλλάξει καθόλου μετά από 70 ή 80 χρόνια. Το σώμα σου αλλάζει, αλλά εσύ δεν αλλάζεις καθόλου. Και αυτό φυσικά προκαλεί μεγάλη σύγχυση" είχε πει η Ντόρις Λέσινγκ.

Η ίδια μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της δε σταμάτησε να γράφει. Κυρίως δεν έχασε τη σπιρτάδα, την οξύτητα, την πνευματικότητα, δε λησμόνησε ποτέ τις θέσεις για τις οποίες έγραφε στα "πολύχρωμα σημειωματάριά της".

Οι γυναίκες μιας γενιάς, όταν εκδόθηκε το βιβλίο στην Ελλάδα, ήρθαν εξαιτίας του βιβλίου της σε επαφή με μια φεμινιστική οπτική εντελώς αντιδογματική, βαθιά αγωνιστική και συνεπή.

Δεν είναι τυχαίο ότι το «Χρυσό σημειωματάριο» θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα.

Η 'Αννα Βουλφ, η ηρωίδα της Λέσινγκ, είναι μια χωρισμένη γυναίκα μυθιστοριογράφος, η οποία από φόβο μην τρελαθεί, καθώς παλεύει με τις καθημερινές αντιξοότητες, καταγράφει τα βιώματά της σε τέσσερα χρωματιστά σημειωματάρια.

Στο μαύρο σημειωματάριο καταγράφει τη συγγραφική της ζωή, στο κόκκινο τις πολιτικές της απόψεις, στο κίτρινο τη συναισθηματική της ζωή και στο μπλε καθημερινά γεγονότα. Αναζητά την προσωπική και πολιτική της ταυτότητα μέσα από τα τραύματα του παρελθόντος. Την απόρριψη, την προδοσία, τα επαγγελματικά αδιέξοδα. Θα τη βρει στο πέμπτο "Χρυσό σημειωματάριο", επουλώνοντας τις πληγές και βρίσκοντας τους δρόμους της προσωπικής της διεξόδου.

Η Ντόρις Λέσινγκ και το χρυσό της σημειωματάριο Facebook Twitter

Την  εμπειρία πολλών γυναικών, οι οποίες ήρθαν σε επαφή με το φεμινισμό μέσω των βιβλίων της Λέσινγκ, περιγράφει σε έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό στη Γκάρντιαν, η συγγραφέας Μάργκαρετ Ατγουντ.

Λέει ανάμεσα σε άλλα: «Συνάντησα τη Ντόρις Λέσινγκ σε ένα παγκάκι στο Παρίσι, το 1963. Διάβαζα το "χρυσό σημειωματάριο". Ημασταν τότε φοιτητές και περνούσαμε με μπαγκέτες, τυρί και φρούτα και νοιώθαμε οργή όπως η ηρωίδα του βιβλίου. Μια άλλη γυναίκα της οποίας τα βιβλία διαβάζαμε εκείνη την εποχή ήταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ, αλλά δεν νοιώθαμε μεγάλη συγγένεια, τόση όση με την ηρωίδα της Λέσινγκ.

Νοιώθαμε ότι είχαμε περισσότερα κοινά με μια γυναίκα που ανάμεσα στα άλλα μετά από δυο αποτυχημένους γάμους και ελάχιστες προοπτικές καταφεύγει στην Αγγλία. Η Ντόρις έκανε τα πάντα με όλη της την καρδιά , όλη την ψυχή της και όλη της τη δύναμη.

Η Ντόρις Λέσινγκ και το χρυσό της σημειωματάριο Facebook Twitter

Οπως η Αμερικανίδα ποιήτρια και φεμινίστρια Αντριαν Ριτς, έτσι και η Λέσινγκ είχε παρουσία καθοριστική όταν οι γυναίκες βρέθηκαν αντιμέτωπες με αυξημένες ελευθερίες και επιλογές , καθώς και αυξημένες προκλήσεις .

Η Λέσινγκ ήταν πολιτική στην πιο βασική έννοια. Ηταν πνευματική, εξερευνώντας τα όρια και τις παγίδες της ανθρώπινης ύπαρξης. Ηταν εφευρετική και γενναία συγγραφέας. Χρησιμοποίησε ψευδώνυμο ως απόδειξη των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι άγνωστοι συγγραφείς.

Ποτέ δε συνάντησα τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, τη Λέσινγκ αρκετές φορές. Στις λογοτεχνικές συναντήσεις ήταν αυτή που κάθε νέος συγγραφέας θα ήθελε να συναντήσει: Ευγενική, με ενδιαφέρον και με ιδιαίτερη κατανόηση της θέσης των συγγραφέων. Ηταν ένα πρότυπο για κάθε συγγραφέα."

*****

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Βιβλίο / Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που έχει τίτλο “House of Cards”, ο Σουηδός πρώην διεθνής Γιόνας Έρικσον περιγράφει τις ταπεινωτικές μετρήσεις βάρους στα σεμινάρια διαιτητών της UEFA
THE LIFO TEAM
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Το Πίσω Ράφι / Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Ο Έλληνας σκηνοθέτης μάζεψε από «το καλάθι των αχρήστων» όλες τις εμπειρίες του κι έφτιαξε την αυτοβιογραφία του, μια ζωντανή αφήγηση γεμάτη ιστορίες, συναντήσεις, αποφθέγματα και κρίσεις, λογοτεχνικές και σινεφίλ αναφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: η ιστορία του underground περιοδικού «Ανοιχτή Πόλη»

Βιβλίο / «Ανοιχτή Πόλη»: Ένα από τα πιο επιδραστικά εναλλακτικά έντυπα της Ελλάδας

Οι δημιουργοί του Κώστας Μανδηλάς και Βλάσσης Ρασσιάς, καταγράφουν την πορεία του στο βιβλίο «Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: Η ιστορία του περιοδικού “Ανοιχτή Πόλη”».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ράνια Οικονομίδου διαβάζει το διήγημα «Η μεγαλύτερη λεία του Μινγκ» της Πατρίσια Χάισμιθ

Lifo Videos / Η Ράνια Οικονομίδου διαβάζει ένα διήγημα της Πατρίσια Χάισμιθ

«Η μεγαλύτερη λεία του Μινγκ»: Μια ιστορία έρωτα, αγάπης, αφοσίωσης, ανταγωνισμού, μίσους και φόνου μεταξύ ενός ζευγαριού και ενός σιαμέζικου γάτου, ένα μυστηριώδες διήγημα της δημιουργού των πιο σαγηνευτικών αντιηρώων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι μικρές αριστουργηματικές σειρές των εκδοτών

Βιβλίο / Οι μικρές αριστουργηματικές σειρές των εκδοτών

Ολοένα περισσότερο διευρύνεται η τάση έκδοσης κλασικών και σπάνιων κειμένων σε μικρό μέγεθος που τοποθετούνται δίπλα στο ταμείο και συνιστούν την προσπάθεια ενός εκδοτικού οίκου να φέρει σπουδαία έργα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
I love Dick: Eίναι το βιβλίο της Κρις Κράους το πιο τολμηρό του αιώνα μας;

Βιβλίο / I love Dick: Eίναι το βιβλίο της Κρις Κράους το πιο τολμηρό του αιώνα μας;

Η θεωρητικός, εικαστικός, κριτικός, συγγραφέας και εκδότρια Κρις Κράους μπορεί να μην άλλαξε τα δεδομένα στον αγγλόφωνο κόσμο εκδίδοντας τα βιβλία των Γάλλων θεωρητικών αλλά προκάλεσε άπειρες συζητήσεις με το πρωτότυπο φεμινιστικό βιβλίο της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η αρχή της ηδονής: Μια σουρεαλιστική, σέξι ιστορία στην καλοκαιρινή Ανάφη 

Βιβλίο / Η αρχή της ηδονής: Μια σουρεαλιστική, σέξι ιστορία στην καλοκαιρινή Ανάφη 

Ένα τολμηρό καλλιτεχνικό project έγινε η αφορμή για να κάνει ο εικαστικός René Habermacher ένα ταξίδι στη θάλασσα με πλήρωμα έξι ναύτες κι έναν καπετάνιο, απαθανατίζοντας μια σουρεαλιστική εμπειρία που κατέληξε σε ναυάγιο. Το βιβλίο «The Pleasure Principle» καταγράφει αυτό το ταξίδι μέσα από φωτογραφίες του René, κείμενα και εικαστικά έργα, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση.
M. HULOT
Νίκος Μάντης «Το χιόνι του καλοκαιριού»

Το πίσω ράφι / Για τις απουσίες που μας κάνουν αργούς στα αισθήματα

Καλοκαίρι στην Πελοπόννησο, στη σκιά της δεκαετίας του ’80: ένα πληγωμένο παιδί, μια μητέρα που επιστρέφει αλλαγμένη και μυστικά που βαραίνουν τη σιωπή των ενηλίκων - αυτά ξετυλίγει ο Νίκος Α. Μαντής στο πρώτο του μυθιστόρημα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Νέα βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος του χρόνου, και κάποιες επανεκδόσεις

Fall Preview 2025 / 13 βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος της χρονιάς

Ο πάντα επίκαιρος Καβάφης, νέα, σύγχρονα και παλιότερα ονόματα της λογοτεχνικής σκηνής και κάποιες ξεχωριστές επανεκδόσεις που δικαίως θα διεκδικήσουν χώρο στη βιβλιοθήκη όλων, βιβλιόφιλων και μη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ