Γιούλη Παπαθεοδώρου

Γιούλη Παπαθεοδώρου Facebook Twitter
0
1
Alice Munro: Runaway
εκδ. Vintage

Από τους πιο σημαντικούς, σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς, η Μούνρο οδηγεί με ήπιο κι ανεπαίσθητο τρόπο στα άδυτα της ύπαρξης, χωρίς στο τέλος της αφήγησής της να δίνει απαντήσεις. Ξετυλίγει τις μικρές της ιστορίες αργά, προσεχτικά, ξεκινώντας με τις λεπτομέρειες μιας τετριμμένης καθημερινότητας που καταλήγει σιγά σιγά σε μια άβυσσο τραγικότητας. Η ίδια παρούσα αλλά και σε απόσταση τέτοια, όσο απέχει η φαντασία από την πραγματικότητα.
Με αφορμή... το βραβείο Man Booker International Prize 2009. Της απονεμήθηκε πριν λίγες μέρες για τα πανέμορφα αφηγήματά της.

2

Τανιζάκι: Το εγκώμιο της σκιάς
εκδ. Άγρα

Με ιδέες και συγκρίσεις ελεύθερες, γραφή που κινείται ετερόκλητα ανάμεσα στην ποίηση και την καθημερινότητα, ο Τανιζάκι, σαν να εκλογικεύει τα αισθητικά φαινόμενα. Σαν να δηλώνει ότι απεχθάνεται ό,τι γυαλίζει και επιδεικνύεται, ότι η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι και κρύβεται και καθόλου δεν χρειάζεται να στιλβωθεί για να δοξαστεί. Πορεύεται αμυδρή, νηφάλια, συγκρατημένη, μοναχική.
Με αφορμή… την έκθεση «Ύμνος στη σκιά», που παρουσιάζουν στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη και το Φεστιβάλ Αθηνών.

3

Suzanne Romaine: Bilingualism
εκδ. Blackwell

Μια εξαιρετική εισαγωγή στη διγλωσσία, γραμμένη απλά, κατανοητά, αν και είναι ένα επιστημονικό σύγγραμμα που καταπιάνεται με όλες τις πλευρές της ως κοινωνικού αλλά και γνωστικού φαινομένου, σε φωνολογικό, γραμματικό ή σημασιολογικό επίπεδο. Η συγγραφέας αναφέρεται και στις πολλές μελέτες που έχουν προηγηθεί, θέλοντας να καλύψει όλες τις εκφάνσεις μιας δίγλωσσης συμπεριφοράς: τη σύγχυση σε κοινωνικούς ή γλωσσικούς κώδικες, σε ρόλους και συστήματα επικοινωνίας, τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις της διαδικασίας για την κατά- κτηση ενός ακόμα γνωστικού σύμπαντος.
Με αφορμή… τη μικρή Δαφνούλα, που έχει να παλέψει όχι με δύο αλλά με τέσσερις γλώσσες στο ξεκίνημα της ζωής της.

4

Alain de Botton: Η τέχνη του ταξιδιού
Εκδόσεις Πατάκη

Έξυπνος, διασκεδαστικός και πολυδιαβασμένος ο Ντε Μποτόν. Με παραδείγματα κι αναφορές σε πολλούς συναδέλφους του κλασικούς και νεότερους, τον Μπωντλαίρ, τον Φλωμπέρ και τον Ράσκιν, κατάφερε να με κάνει ν’ αλλάξω τον τρόπο που έβλεπα τα ταξίδια ανεπαίσθητα, έτσι όπως μας έδειξε τον τρόπο που ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας ή το πώς η φιλοσοφία αποτελεί παραμυθία και παρηγοριά στην καθημερινότητά μας. Με ζωντανές και πειστικές περιγραφές μάς πείθει να ανακαλύψουμε ομορφιές σε χώρους βαρετά συνηθισμένους, όπως ένα καφέ στην άκρη του αυτοκινητόδρομου ή η αίθουσα αναμονής ενός παλαιικού σιδηροδρομικού σταθμού...
Με αφορμή… την αδυναμία μου να μετακινηθώ εκτός Αθηνών αυτό τον καιρό.

5

Φρανσουάζ Ντολτό: Η ασυνείδητη εικόνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, καθοριστική μορφή του γαλλικού ψυχαναλυτικού κινήματος, η Ντολτό ασχολήθηκε κυρίως με τα παιδιά. Καταγράφοντας το απόσταγμα της κλινικής της εμπειρίας αλλά και συνοψίζοντας το θεωρητικό έργο της, σ’ αυτό το βιβλίο διαχωρίζει την εικόνα του σώματος, προσωπική στον καθένα, από το σωματικό σχήμα, ίδιο για όλους. Εξηγεί πώς η εικόνα του σώματος συνδέεται με την ατομική μας ιστορία, είναι υπόβαθρο του ναρκισσισμού μας και μια κατασκευή φαντασιακή, που μετασχηματίζεται στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μετά από κάθε κρίση. Επεξεργάζεται και την παθολογία της εικόνας του σώματος, αποδίδοντάς την στο λόγο και την ανεπάρκειά του όταν απευθύνεται στα παιδιά, στους τρόπους που κάθε παιδί διαχειρίζεται την κρίση, στα βήματα που κάνει για να πλάσει τον εαυτό του, πάντα με αφετηρία το σώμα και τη γλωσσική σχέση με τον Άλλο.
Με αφορμή… τις πολλές νεαρές φίλες μου στην Αθήνα και αλλού.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανοί πράκτορες στην Ελλάδα του ’40. Ένας γνωστός-άγνωστος πόλεμος

Βιβλίο / Βρετανοί πράκτορες στην Ελλάδα του ’40: Ένας γνωστός-άγνωστος πόλεμος

Μια νέα έκδοση για τη βρετανική εμπλοκή την περίοδο 1940-1947, με νέα στοιχεία αρχειακής έρευνας και μια άλλη ματιά σε μια περίοδο που εξακολουθεί να τρέφει τα δημόσια και ιδιωτικά πάθη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκέι φαντασιώσεις, εξαρτήσεις και οράματα ενός Πέρση μάρτυρα

Βιβλίο / Γκέι φαντασιώσεις, εξαρτήσεις και οράματα ενός Πέρση μάρτυρα

Ο Κάβε Ακμπάρ ενθουσιάζει τους Aμερικανούς κριτικούς με το πρώτο του βιβλίο «Μάρτυς!» για τις εξαρτήσεις και την αμφισεξουαλικότητά του με πρωταγωνιστή έναν νέο από την Περσία που χάνεται στην αμερικανική ήπειρο, προσδοκώντας να καταθέσει ένα νέο έπος για τους δικούς του μάρτυρες.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Tρία ανέκδοτα ποιήματα του Χάρη Μεγαλυνού― προδημοσίευση

Προδημοσίευση / Tρία ανέκδοτα ποιήματα του Χάρη Μεγαλυνού ― προδημοσίευση

Τρία ποιήματα από την ανέκδοτη συλλογή «Παραινέσεις για τον Ύπνο» του ποιητή Χάρη Μεγαλυνού, που πέθανε πριν από μερικές εβδομάδες. Η συλλογή θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Ίκαρος.
THE LIFO TEAM
Μπερνάρ-Μαρί Κολτές: «Ρομπέρτο Τσούκο»

Το πίσω ράφι / Ο Κολτές ένιωθε την ανάγκη να γράφει για εκείνους που μισιούνται

Το «Ρομπέρτο Τσούκκο» δεν είναι ένα έργο για έναν serial killer, είναι ένα βιβλίο για το πώς διαρρηγνύονται οι οικογενειακοί δεσμοί, για το πόσο εύθραυστες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ποιες ήταν οι αντιλήψεις των Βυζαντινών για το φύλο και τη σεξουαλικότητα;

Βιβλίο / Mια συζήτηση για το σεξ και το φύλο στο Βυζάντιο με τον ιστορικό Χάρη Μεσσή

Ίσως όχι πάντα τόσο σκοταδιστικές όσο θα πίστευε κανείς, και σίγουρα ενδιαφέρουσες, καθώς μάλιστα κάποιες από τις αντιλήψεις αυτές επιβιώνουν μέσω της θρησκείας μέχρι σήμερα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
καραγάτση τάρλοου

Απώλειες / «Το ευχαριστημένο»: Το σπονδυλωτό μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση για τα οικογενειακά της βιώματα

Πέρα από εξαιρετική διαχειρίστρια των πνευματικών δικαιωμάτων του, η Μαρίνα Καραγάτση, που πέθανε σήμερα στα 88 της, στάθηκε ικανή ν’ αναπλάσει πειστικά τα βιώματα και τους κρυφούς συλλογισμούς του πατέρα της, τοποθετώντας τον ως ήρωα στο οικογενειακό τους σύμπαν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Έζησα μια κόλαση ως gay στο Μαρόκο. Με βίαζαν κι όλοι παρακολουθούσαν»

Βιβλίο / «Οι γκέι τουρίστες είναι απλώς περαστικοί στο Μαρόκο. Δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν»

«Η ομοφυλοφιλία είναι για μένα νοημοσύνη, αντίσταση, ομορφιά, ποίηση»: Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Άραβας συγγραφέας Abdellah Taïa μιλά στη LiFO. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ντάγκλας Ράσκοφ: «Ας ξεκολλήσουμε από τις οθόνες και ας συναντηθούμε ξανά εκεί έξω»

Respublika / Onassis Stegi / Ντάγκλας Ράσκοφ: «Ας ξεκολλήσουμε από τις οθόνες και ας συναντηθούμε ξανά εκεί έξω»

Ο «πάπας» της ψηφιακής αντικουλτούρας, του οποίου το έργο λειτούργησε, μεταξύ άλλων, ως πηγή έμπνευσης για το «Respublika» του Λούκας Τβαρκόβσκι που θα δούμε στη Μαλακάσα, σε μια συνέντευξη-ποταμό στη LiFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ