Γιούλη Παπαθεοδώρου

Γιούλη Παπαθεοδώρου Facebook Twitter
0
1
Alice Munro: Runaway
εκδ. Vintage

Από τους πιο σημαντικούς, σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς, η Μούνρο οδηγεί με ήπιο κι ανεπαίσθητο τρόπο στα άδυτα της ύπαρξης, χωρίς στο τέλος της αφήγησής της να δίνει απαντήσεις. Ξετυλίγει τις μικρές της ιστορίες αργά, προσεχτικά, ξεκινώντας με τις λεπτομέρειες μιας τετριμμένης καθημερινότητας που καταλήγει σιγά σιγά σε μια άβυσσο τραγικότητας. Η ίδια παρούσα αλλά και σε απόσταση τέτοια, όσο απέχει η φαντασία από την πραγματικότητα.
Με αφορμή... το βραβείο Man Booker International Prize 2009. Της απονεμήθηκε πριν λίγες μέρες για τα πανέμορφα αφηγήματά της.

2

Τανιζάκι: Το εγκώμιο της σκιάς
εκδ. Άγρα

Με ιδέες και συγκρίσεις ελεύθερες, γραφή που κινείται ετερόκλητα ανάμεσα στην ποίηση και την καθημερινότητα, ο Τανιζάκι, σαν να εκλογικεύει τα αισθητικά φαινόμενα. Σαν να δηλώνει ότι απεχθάνεται ό,τι γυαλίζει και επιδεικνύεται, ότι η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι και κρύβεται και καθόλου δεν χρειάζεται να στιλβωθεί για να δοξαστεί. Πορεύεται αμυδρή, νηφάλια, συγκρατημένη, μοναχική.
Με αφορμή… την έκθεση «Ύμνος στη σκιά», που παρουσιάζουν στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη και το Φεστιβάλ Αθηνών.

3

Suzanne Romaine: Bilingualism
εκδ. Blackwell

Μια εξαιρετική εισαγωγή στη διγλωσσία, γραμμένη απλά, κατανοητά, αν και είναι ένα επιστημονικό σύγγραμμα που καταπιάνεται με όλες τις πλευρές της ως κοινωνικού αλλά και γνωστικού φαινομένου, σε φωνολογικό, γραμματικό ή σημασιολογικό επίπεδο. Η συγγραφέας αναφέρεται και στις πολλές μελέτες που έχουν προηγηθεί, θέλοντας να καλύψει όλες τις εκφάνσεις μιας δίγλωσσης συμπεριφοράς: τη σύγχυση σε κοινωνικούς ή γλωσσικούς κώδικες, σε ρόλους και συστήματα επικοινωνίας, τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις της διαδικασίας για την κατά- κτηση ενός ακόμα γνωστικού σύμπαντος.
Με αφορμή… τη μικρή Δαφνούλα, που έχει να παλέψει όχι με δύο αλλά με τέσσερις γλώσσες στο ξεκίνημα της ζωής της.

4

Alain de Botton: Η τέχνη του ταξιδιού
Εκδόσεις Πατάκη

Έξυπνος, διασκεδαστικός και πολυδιαβασμένος ο Ντε Μποτόν. Με παραδείγματα κι αναφορές σε πολλούς συναδέλφους του κλασικούς και νεότερους, τον Μπωντλαίρ, τον Φλωμπέρ και τον Ράσκιν, κατάφερε να με κάνει ν’ αλλάξω τον τρόπο που έβλεπα τα ταξίδια ανεπαίσθητα, έτσι όπως μας έδειξε τον τρόπο που ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας ή το πώς η φιλοσοφία αποτελεί παραμυθία και παρηγοριά στην καθημερινότητά μας. Με ζωντανές και πειστικές περιγραφές μάς πείθει να ανακαλύψουμε ομορφιές σε χώρους βαρετά συνηθισμένους, όπως ένα καφέ στην άκρη του αυτοκινητόδρομου ή η αίθουσα αναμονής ενός παλαιικού σιδηροδρομικού σταθμού...
Με αφορμή… την αδυναμία μου να μετακινηθώ εκτός Αθηνών αυτό τον καιρό.

5

Φρανσουάζ Ντολτό: Η ασυνείδητη εικόνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, καθοριστική μορφή του γαλλικού ψυχαναλυτικού κινήματος, η Ντολτό ασχολήθηκε κυρίως με τα παιδιά. Καταγράφοντας το απόσταγμα της κλινικής της εμπειρίας αλλά και συνοψίζοντας το θεωρητικό έργο της, σ’ αυτό το βιβλίο διαχωρίζει την εικόνα του σώματος, προσωπική στον καθένα, από το σωματικό σχήμα, ίδιο για όλους. Εξηγεί πώς η εικόνα του σώματος συνδέεται με την ατομική μας ιστορία, είναι υπόβαθρο του ναρκισσισμού μας και μια κατασκευή φαντασιακή, που μετασχηματίζεται στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μετά από κάθε κρίση. Επεξεργάζεται και την παθολογία της εικόνας του σώματος, αποδίδοντάς την στο λόγο και την ανεπάρκειά του όταν απευθύνεται στα παιδιά, στους τρόπους που κάθε παιδί διαχειρίζεται την κρίση, στα βήματα που κάνει για να πλάσει τον εαυτό του, πάντα με αφετηρία το σώμα και τη γλωσσική σχέση με τον Άλλο.
Με αφορμή… τις πολλές νεαρές φίλες μου στην Αθήνα και αλλού.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελένη Καπετανάκη: «Μακάρι να μεταφράσουμε όσο περισσότερη αραβική λογοτεχνία μπορούμε»

Βιβλίο / Ελένη Καπετανάκη: «Μακάρι να μεταφράσουμε όσο περισσότερη αραβική λογοτεχνία μπορούμε»

Η μεταφράστρια που έχει αποδώσει στα ελληνικά αριστουργήματα από διαφορετικές αραβικές χώρες μιλάει στη LiFO γι' αυτά τα άγνωστα έργα, τις γυναίκες συγγραφείς που γράφουν στα αραβικά, αλλά και την περιπέτεια της ανακάλυψης του όμορφου κόσμου της Ανατολής.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Αποκολοκύνθωση: Ένα από τα πιο αστεία και σκανδαλώδη έργα της λατινικής λογοτεχνίας

Βιβλίο / Αποκολοκύνθωση: Ένα από τα πιο αστεία και σκανδαλώδη έργα της λατινικής λογοτεχνίας

Μια ανελέητη σάτιρα, γραμμένη από τον Σενέκα, τον συγγραφέα, ρήτορα, παιδαγωγό και μετρ της ίντριγκας στη Ρώμη κατά τον 1ο αι. μ.Χ. Στόχος της ο αυτοκράτορας Κλαύδιος και η ματαίωση της θεοποίησής του μετά τη δολοφονία του.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τα 29 βιβλία νέων Ελλήνων λογοτεχνών που ξεχώρισαν την τελευταία δεκαπενταετία

Βιβλίο / Τα 30 βιβλία νέων Ελλήνων λογοτεχνών που ξεχώρισαν την τελευταία δεκαπενταετία

Μια επιτροπή από ανθρώπους στον χώρο του βιβλίου και η ομάδα της LiFO επιλέγουν τίτλους νεοεμφανιζόμενων συγγραφέων που άφησαν στίγμα στην ελληνική λογοτεχνία των τελευταίων ετών και αξίζει να γνωρίζετε.
THE LIFO TEAM
Ντάριο Φο «Ο κόσμος μου»

Το πίσω ράφι / Ντάριο Φο: Η συναρπαστική εξομολόγηση του νομπελίστα συγγραφέα για τη ζωή του

Γνήσιος απόγονος των μεσαιωνικών παλιάτσων, ο πολυτάλαντος θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο ξετύλιξε τη ζωή του σε μια σειρά συνομιλιών που απλώθηκαν στο βιβλίο «Ο κόσμος μου».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Νταβίντ Ερνό-Μπριό: «Δεν το περιμέναμε το Νόμπελ, αλλά σίγουρα το άξιζε»

Βιβλίο / «Δεν το περιμένε η Ανί Ερνό το Νόμπελ, αλλά σίγουρα το άξιζε»

Ο γιος της νομπελίστριας Ανί Ερνό, Νταβίντ Ερνό-Μπριό, σκηνοθετεί μαζί με τη μητέρα του τα «Χρόνια των super 8» που προβλήθηκαν στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και μιλούν για τις κοινές ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και για το βραβείο Νόμπελ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο φθόνος είναι ο συντριμμένος θαυμασμός

Βιβλίο / Ο φθόνος είναι ο συντετριμμένος θαυμασμός: Ένα επίκαιρο δοκίμιο για τη μνησικακία

Το δοκίμιο του Μένο τερ Μπράακ για την κοινωνική ζήλια, τη συλλογική εκδίκηση και τη βία μάς έρχεται από το 1937 και την απειλούμενη από τον εθνικοσοσιαλισμό Ολλανδία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
O Χάρης Καλαϊτζίδης έγραψε ένα σημαντικό μυθιστόρημα για τη γενιά των millennials

Βιβλίο / «Μου δίνει ελπίδα ό,τι ξεφεύγει»: O 23χρονος Χάρης Καλαϊτζίδης έγραψε ένα σημαντικό μυθιστόρημα για τους millennials

H «Πολεμική Μηχανή» είναι μια κραυγή για τη σεξουαλικότητα αλλά και τον φασισμό και τη δυνατότητα απελευθέρωσης, ένα βιβλίο ερωτικό, φιλοσοφικό, με ήρωες ευάλωτους και διαλυμένους συναισθηματικά, που προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.
M. HULOT

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ