Επτά πολύ κλασικές επιλογές για καλοκαίρι

Επτά πολύ κλασικές επιλογές για καλοκαίρι Facebook Twitter
0

Ζητήσαμε από την πολύ καλού γούστου φίλη μας και δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλλου να μας προτείνει μερικά βιβλία για το καλοκαίρι. Εκανε επτά εξαιρετικές και κλασικές επιλογές.

Μαριλένα μας σε ευχαριστούμε και καλό καλοκαίρι!!!

Ντόρις Λέσινγκ, «Το πέμπτο παιδί» (εκδόσεις Καστανιώτη)

Επτά πολύ κλασικές επιλογές για καλοκαίρι Facebook Twitter

Μια οικογένεια επιμένει να κάνει όλα τα παιδιά που επιθυμεί, όμως όταν φτάνει στο πέμπτο η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ελέγχου. Γιατί γεννιέται ένα παιδί δύσκολο, απροσάρμοστο –για θυμηθείτε τον μικρό Ντέμιεν στην «Προφητεία»- το οποίο όχι μόνο ανατρέπει την ισορροπία της οικογένειας αλλά διαλύει την εύθραυστη συνοχή της και πιθανότατα αποδεκατίζει τα κατοικίδιά της. Με γραφή που θυμίζει λίγο μαγικό ρεαλισμό α λα Μαρκές, η Λέσινγκ θέτει ερωτήματα για την άκρατη τεκνοποίηση αλλά και τη διαχρονική αντιπαράθεση nature vs nurture όσον αφορά τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και δη, της εγκληματικής. Και μετά ήρθε η Λάιονελ Σράιβερ με το «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» και ο ιδρώτας άρχισε να τρέχει κρύος στους κροτάφους επίδοξων γονέων...

Φίλιπ Ροθ, «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή» (Εκδόσεις Πόλις)

Επτά πολύ κλασικές επιλογές για καλοκαίρι Facebook Twitter

Ιδιαίτερη θέση έχει στην καρδιά μου αυτό το βιβλίο η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται στην εποχή του μακαρθισμού. Με γοητεύει η παρακμή της σχέσης του κεντρικού ήρωα με τη σύζυγό του, και ο αμείλικτος τρόπος με τον οποίο ανατέμνει το χαρακτήρα της. Αδύναμη, ευάλωτη, και τραγικά ανώριμη, είναι μια γυναίκα που δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε στην κόρη της ούτε στο σύζυγό της. Ανέφερα ότι είναι ηθοποιός; Όταν βγήκε το βιβλίο, οι κριτικοί στη Βρετανία υποστήριξαν ότι αυτή η ιστορία ήταν βασισμένη στην εμπειρία του Ροθ από το δεύτερο γάμο του με τη γνωστή βρετανίδα ηθοποιό, Κλερ Μπλουμ. Όταν είχε εκδοθεί το επεισοδιακό διαζύγιό τους ύστερα από τέσσερα χρόνια γάμου η Μπλουμ είχε γράψει ένα βιβλίο, το «Leaving a doll's house» (1996) στο οποίο μιλούσε με τα μελανότερα χρώματα για τον επί δεκαεπτά χρόνια σύντροφό της. Λένε, ότι εκείνος απάντησε δυο χρόνια μετά με αυτό το βιβλίο, στο οποίο απαριθμεί τα χιλιάδες ελαττώματά της. Επειδή όμως μιλάμε για τον Ροθ, τον μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό συγγραφέα, το λεπτομερές ψυχογράφημα που ξεδιπλώνει στις σελίδες του βιβλίου του, αποκαλύπτει εν τέλει μια γυναίκα συμπαθή μέσα στην τρωτότητά της. Ο ίδιος δεν θα το παραδεχόταν ποτέ (it's fiction! θα αναφωνούσε ενοχλημένος), αλλά κάπως έτσι πήρε την πανηγυρική ρεβάνς χωρίς να χάσει ρανίδα αξιοπρέπειας κάτι που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με βεβαιότητα για τη συμπαθή βρετανίδα ηθοποιό.

Μάριο Βάργκας Λιόσα, «Η θεία Χούλια και ο γραφιάς» (εκδόσεις Καστανιώτη)

Επτά πολύ κλασικές επιλογές για καλοκαίρι Facebook Twitter

Να ένα βιβλίο που δίνει μόνο του την απάντηση στη συνήθη ερώτηση: «πόσο αυτοβιογραφικό είναι αυτό το βιβλίο;». Περισσότερο δεν γίνεται. Είναι η απολαυστική ιστορία του δεκαοχτάχρονου επίδοξου συγγραφέα Μάριο ο οποίος ερωτεύεται και εν τέλει παντρεύεται τη θεία του, στη Λίμα της δεκαετίας του '50. Ακριβώς όπως έκανε ο συγγραφέας μας στην πραγματική ζωή μαζί με τη θεία του, Χούλια, εμπειρία που μετέφερε αργότερα στο χαρτί (1977) με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και τρυφερότητα. Οκτώ χρόνια γάμου κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τις εναντιώσεις, το τέλος των οποίων διαδέχθηκε το δεύτερο στεφάνι του Λιόσα με την πρωτοεξαδέρφη Πατρίσια. Όταν ο έρωτας είναι οικογενειακή υπόθεση.

Τζόναθαν Κόου, «Οι νάνοι του θανάτου» (εκδόσεις Πόλις)

Το outsider όσον αφορά τη βιβλιογραφία του Κόου. Από τις σελίδες του αναδύεται μια essence «Λονδινίλας» που αγαπάμε να μισούμε: εργατικές πολυκατοικίες και βρωμερά σπίτια, νεαροί επίδοξοι μουσικοί εις αναζήτηση στούντιο ηχογράφησης και ψηλομύτες Αγγλίδες wannabe μούσες. Ιδανικό φόντο για ένα ανάλαφρο θριλεράκι περισσότερο γκροτέσκο παρά τρομακτικό στο οποίο κάποια στιγμή κάνουν τη σατανική εμφάνισή τους οι νάνοι του τίτλου. Τι τα θες. Μετά την ταινία «Don't look now» με τον Ντόναλντ Σάδερλαντ και την κοκκινοντυμένη μινιόν νέμεσή του όλοι οι υπόλοιποι αιμοδιψείς νάνοι μοιάζουν με απλές οδοντόκρεμες.

Πάουλ Βεράχεν, «Omega Minor» (εκδόσεις Πόλις)

To βιβλίο-τόμος (800 σελίδες είναι αυτές) που μπορεί να γίνει το αναγνωστικό πρότζεκτ του καλοκαιριού. Η ιστορία της πόλης του Βερολίνου από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία ως την πτώση του τείχους και την επακόλουθη αναβίωση του (νέο)ναζισμού, μέσα από τις υπόγειες –και κυριολεκτικά- διαδρομές ενός Εβραίου που γλιτώνει από τους ναζί όντας πρόσφυγας μέσα στην ίδια του την πόλη. Σε ένα παράλληλο σύμπαν μια ατομική βόμβα κατασκευάζεται από έναν άλλο Εβραίo. Η Ιστορία παίζει ύπουλα παιχνίδια, τα θύματα γίνονται θύτες και το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: πώς μπορείς να κρίνεις κάποιον όταν δεν μπορείς καν να διανοηθείς τι σημαίνει να βρίσκεσαι στη θέση του; 600 σελίδες συναρπαστικής πλοκής και (οι τελευταίες) 200 που θα μπορούσαν και να έλειπαν. Εστω κι έτσι, σκεφτείτε το: εσείς πόσες 600 εξαιρετικά καλογραμμένες σελίδες διαβάσατε πρόσφατα;

Ενρίκε Βίλα-Μάτας, «Το Παρίσι δεν τελειώνει ποτέ» (εκδόσεις Καστανιώτη)

Μυθοπλασία, αυτοβιογραφία και δοκίμιο μπερδεύονται γλυκά και σε αυτό το βιβλίο του Καταλανού συγγραφέα ο οποίος κάνει μια αναδρομή στην περίοδο που έζησε το Παρίσι τη δεκαετία του '60. Αυτό που μου αρέσει γενικότερα στα βιβλία του Βίλα-Μάτας, είναι ότι θυμίζουν ανθολόγιο ρήσεων μεγάλων συγγραφέων. Να μια ενδεικτική παράγραφος από το «Παρίσι»: «Μια φράση του Ρίλκε: 'Αναζητήστε το βάθος των πραγμάτων: εκεί δεν κατεβαίνει η ειρωνεία'. Και μια του Ζιλ Ρενάρ: 'Η ειρωνεία είναι η ντροπαλοσύνη της ανθρωπιάς'. Θα είμαι ειλικρινής: και οι δυο φράσεις, όσο συζητήσιμες κι αν είναι, μου φαίνονται τέλειες. Αν και αυτή που μ' αρέσει περισσότερο είναι δική μου: 'Η ειρωνεία είναι η ανώτατη μορφή ειλικρίνειας'».

Τζέφρι Ευγενίδης, «Middlesex, Ανάμεσα στα δυο φύλα» (εκδόσεις Libro)

Αναμφισβήτητα, αυτό είναι το magnum opus του. Η ιστορία της ερμαφρόδιτης Calliope Stephanides, της εγγονής των Μικρασιατών προσφύγων, συγγενών πρώτου βαθμού που αγαπήθηκαν λίγο παραπάνω, μέσα από τη διαυγή όσο και ψύχραιμη ματιά του Ευγενίδη, ο οποίος παίρνει τις αποστάσεις του από τους ήρωές του, αφήνοντας τα συναρπαστικά πορτραίτα που χτίζει για αυτούς να μιλήσουν στην ψυχή του αναγνώστη. Το «Middlesex» είναι από τα βιβλία με τα οποία παθιάζεσαι, από εκείνα με τα οποία θέλεις να κλειστείς σε ένα δωμάτιο, με λίγο νερό, λίγη τροφή και καμία παρεμβολή από τον έξω κόσμο ανάμεσα σε σένα και τις σελίδες του. Υπάρχουν και τέτοιοι έρωτες για το καλοκαίρι.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM