Για μένα οι αστρολόγοι ανήκουν σε δύο κατηγορίες: τους αφελείς και τους αγύρτες. Οι αφελείς πιστεύουν σε αυτό που κάνουν. Είτε από έλλειψη επιστημονικής κατάρτισης, είτε από συναισθηματική ανάγκη να ακουμπήσουν σε κάτι που κάνει το αβέβαιο της ζωής λιγότερο επώδυνο. Διακρίνονται από τους άλλους από μία σημαντική παράμετρο –δεν εκμεταλλεύονται οικονομικά την πίστη τους. (Υποψιάζομαι πως ο επιστολογράφος μου ανήκει σε αυτούς).

 

Περιττό να πούμε πως είναι ελάχιστοι. Η συντριπτική πλειονότητα είναι στυγνοί επαγγελματίες που πουλάνε, εν γνώσει τους, σκάρτο επάγγελμα. Και επ’ αυτού θα έπρεπε να επεμβαίνει ο εισαγγελέας, ή τουλάχιστον η αγορανομία. Αφού είναι αδίκημα να πουλάω νεράκι για φάρμακο, γιατί μπορώ να πουλάω αέρα για προβλέψεις; Γιατί πάω φυλακή όταν παίρνω χρήματα από κάποιον για να τον εξυπηρετήσω με ανύπαρκτες γνωριμίες υψηλών προσώπων –και δεν πάω όταν τον καθοδηγώ με ανύπαρκτους «ωροσκόπους»;

 

Θα έπρεπε να επεμβαίνει ο εισαγγελέας, ή τουλάχιστον η αγορανομία. Αφού είναι αδίκημα να πουλάω νεράκι για φάρμακο, γιατί μπορώ να πουλάω αέρα για προβλέψεις;

 

Αν μελετήσετε λίγο τα νέα όπλα της «επιστημονικής» αστρολογίας (σήμερα, για ευκολία, τα ωροσκόπια καταρτίζονται από πρόγραμματα υπολογιστών), θα δείτε με τι πρωτόγονες μεθόδους είναι δομημένα αυτά τα προγράμματα. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι μεσολαβούν οι «κομπιούτερ», δίνει αίγλη στην αποπλάνηση.

 

Γράφοντας στο RAM πριν από χρόνια, είχα αποκαλέσει απατεώνες τους αστρολόγους –και τους είχα προκαλέσει να με μηνύσουν για εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμιση. Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε κάποτε μία δικαστική απόφαση επάνω στο θέμα-βάσει της οποίας θα μπορούσε να διωχθεί κάθε αστρολόγος. 

 

Τρελοί ήταν να το κάνουν; Δεκαπέντε με είκοσι χιλιάδες αστρολόγοι υπάρχουν επίσημα στην Ελλάδα (τόσοι είναι δηλωμένοι στην εφορία!), ούτε ένας δεν ενοχλήθηκε!

 

Αλλά δεν φταίνε μόνον αυτοί! Όπως είχε γράψει πριν από δεκαετίες η Εστία σχολιάζοντας μια δικαστική απόφαση: «Ο απατεών, που πούλησε σε αφελή τα Ανάκτορα, κατεδικάσθη. Δεν θα έπρεπε να καταδικαστεί λόγω βλακείας και ο αφελής που τον πίστεψε;”

 

____

Μικρό εγχειρίδιο ορθολογισμού

(και ανορθολογισμού)

Νίκος Δήμου

Εκδόσεις Πατάκη, 2016