Αγάπησα έναν βρικόλακα

Facebook Twitter
0

Ξεκινάμε όπως κάθε Παρασκευή με κριτική βιβλίου, από την Άννα Κουτσιλοπούλου

Sputnik Caledonia  του Andrew Crumey

«Everything in the universe both determines and is determined by everything else. Everything is connected. To understand the part we must perceive the whole» - Dr. Kaupff

Μη ψάχνετε αδίκως το όνομα του συγκεκριμένου ντόκτορ στο google γιατί δε θα σας οδηγήσει πουθενά. Ο dr. Kaupff είναι ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του τελευταίου μυθιστορήματος του πολυπράγμονα συγγραφέα Andrew Crumey. Βασικός κυρίως με την έννοια ότι πολλές φορές στα αποφθέγματα γνώσης που μοιράζεται υπάρχουν μερικές από τις κεντρικές και πιο ενδιαφέρουσες ιδέες του βιβλίου.

Το Sputnik Caledonia είναι ένα επιστημονικά λογοτεχνικό μυθιστόρημα, ή το αντίστροφο αν επιθυμείτε, που ενώνει την παιδική αθωότητα με την ανθρώπινη περιέργεια για την απόλυτη κατανόηση του κόσμου, μέσα από την αφήγηση του 9χρονου Robbie, που μένει στη Σκωτία στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα. Ο Robbie ονειρεύεται να γίνει κοσμοναύτης. Στα 19 του χρόνια κάνει το όνειρο πραγματικότητα, καθώς καλείται να εξερευνήσει τηλεπαθητικά το φαινόμενο της «μαύρης τρύπας».

Στην πραγματικότητα το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, τα οποία με τη σειρά τους αλληλοσυμπληρώνονται, μπερδεύονται και τελικά σκορπίζονται στο άπειρο σύμπαν ζωής, μνήμης και θανάτου. Ο συγγραφέας, βαθιά πολιτικοποιημένος κι ακόμη βαθύτερα ερωτευμένος με τη φυσική επιστήμη και τη λογοτεχνία, τολμά να αναρωτηθεί για την πολιτικοκοινωνική θέση της Σκωτίας στον Παγκόσμιο χάρτη, αλλά και για την ανθρώπινη αδυναμία – ή δύναμη – να κατανοήσει τη θέση και τη φύση του ατόμου στο Σύμπαν.

Ίσως ο Crumey φιλοδοξούσε να ξεκαθαρίσει το χαοτικό πάρτι του μυαλού μας καθόλη τη διάρκεια της ζωής όπως την ξέρουμε κι εκείνης που ξεφεύγει από κάθε λογικό έλεγχο. Ίσως, μάλιστα, η πραγματικότητα να είναι ακριβώς αυτό το συνονθύλευμα παράλληλων κόσμων, παιδικών κατάλοιπων και αόριστων αναμνήσεων. Αυτό που το Sputnik Caledonia σου αφήνει στην καρδιά όμως είναι μια ξεκάθαρη νοσταλγία για όλα εκείνα που θεωρούσαμε πιθανά να συμβούν όσο μεγαλώναμε και η ακράδαντη πίστη με την οποία τα «ταϊζαμε», προκειμένου να τα πετύχουμε.

Αμάρτησα για την αγάπη μου

Isidore Pils, 1841

Χθες η Μπέλα παραδόθηκε επιτέλους στον Έντουαρντ εντός των ιερών δεσμών του γάμου φυσικά και όπως ήταν αναμενόμενο, γκρεμίστηκαν οι τοίχοι. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέω ίσως έχετε δει το True Blood, αν ούτε αυτό, τότε έχετε χάσει την απόλυτη μόδα των τελευταίων ετών σε ποπ λογοτεχνία και τηλεόραση, που είναι οι αστραφτεροί βρικόλακες.

Λίγες φορές πραγματοποιούνται τόσο δυναμικά comeback στη λογοτεχνία. Οι βρικόλακες ήταν τελευταία φορά πολύ της μόδας το 19ο αιώνα, η οποία κορυφώθηκε με τον «Δράκουλα» του 1897.

Όχι, δε θα σας προτείνω να διαβάσετε τη σειρά Twilight, όχι. Θα προσπαθήσω όμως να συνδέσω τον 19ο αιώνα με τον 21ο με μία μικρή ιστορία του 1836:

Θεόφιλος Γκοτιέ

Ο Θεόφιλος Γκοτιέ ήταν ένας γνωστός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός του 19ου αιώνα. Έγραψε διάφορα βιβλία πριν ενδιαφερθεί για το υπερφυσικό και γράψει την ιστορία “La Morte Amoureuse” ή “Clarimonde”. Ο Romuald, ένας νεαρός ιερέας, κάνει το ακατανόμαστο: όχι μόνο κάνει γλυκό έρωτα σε μια γυναίκα, (αρχικά), αλλά παθιασμένο έρωτα σε μία απέθαντη (στη συνέχεια). Φυσικά η ιστορία δεν μπορεί να έχει καλό τέλος.

Έχετε που έχετε τα iPhone, διαβάστε και κανένα βιβλίο, όχι μόνο Facebook και Twitter.  Η απολύτως ατμοσφαιρική ιστορία με χρώματα και συμβολισμούς της Ανατολής υπάρχει δωρεάν για σας στο project Gutenberg. Αν μπερδεύεστε με το κόλπο του QR Code, υπάρχει και το κλασικό download σε txt.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM