White Rabbit, Red Rabbit: Ο Νασίμ Σολεΐμανπούρ "έρχεται" στην Θεσσαλονίκη

White Rabbit, Red Rabbit: Ο Νασίμ Σολεΐμανπούρ "έρχεται" στην Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
0

 

White Rabbit, Red Rabbit: Ο Νασίμ Σολεΐμανπούρ "έρχεται" στην Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
O συγγραφέας Νασίμ Σολεΐμανπούρ στην Τεχεράνη

Για δύο μόνο παραστάσεις, το BIOS παρουσιάζει στα πλαίσια των 49ων Δημητρίων την πολυσυζητημένη περφόρμανς του Νασίμ Σολεΐμανπούρ White Rabbit, Red Rabbit.


Χωρίς καμία σκηνοθετική οδηγία, χωρίς πρόβες, σκηνικό, και απέναντι από μία άδεια καρέκλα – κρατημένη για τον συγγραφέα- ένας διαφορετικός κάθε βράδυ ηθοποιός καλείται να διαβάσει στο κοινό το κείμενο του Ιρανού συγγραφέα στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα του όταν αρνήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό.

Κανένας ηθοποιός δεν έχει διαβάσει το κείμενο πριν το ερμηνεύσει. Οι ηθοποιοί ανακαλύπτουν το έργο και περί τίνος αυτό πρόκειται με την ίδια έκπληξη που το ανακαλύπτει και το κοινό καθιστώντας άγνωστη την έκβαση της όλης παράστασης.


Στις παράξενες και ανατρεπτικές συνθήκες του έργου προστίθεται και μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια:

Κανένας ηθοποιός δεν έχει διαβάσει το κείμενο πριν το ερμηνεύσει. Οι ηθοποιοί ανακαλύπτουν το έργο και περί τίνος αυτό πρόκειται με την ίδια έκπληξη που το ανακαλύπτει και το κοινό καθιστώντας άγνωστη την έκβαση της όλης παράστασης.

Η ολοκληρωτική άγνοια του ηθοποιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ρητή οδηγία του "εγκλωβισμένου" στο Ιράν συγγραφέα, και είναι η πρώτη μόνο από μια σειρά εκπλήξεων που επιφυλάσσει στο κοινό η ιδιοφυής παραβολή του Νασίμ Σολεΐμανπούρ.

"Όταν ο συγγραφέας αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Το White Rabbit, Red Rabbit γράφτηκε για να ταξιδέψει ανά τον κόσμο ενώ αυτός δεν μπορούσε."

 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το White Rabbit, Red Rabbit γράφτηκε για να ταξιδέψει ανά τον κόσμο ενώ αυτός δεν μπορούσε.

Ο Σολεΐμανπούρ είναι από την Τεχεράνη. Όταν αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Έτσι, αποφάσισε να μετατρέψει την εμπειρία του αποκλεισμού, εμπειρία κοινή για μία ολόκληρη γενιά στο Ιράν ( η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική) σε ένα πρωτότυπο διαφορετικό έργο.
Με έναν τρυφερό και ευρηματικό τρόπο ο συγγραφέας κατάφερε να αμφισβητήσει τις αρχές, να αντιδράσει στην καταπίεση και τον εξαναγκασμό, να διεγείρει την σκέψη και να θέσει ηθικά διλήμματα.


Το White Rabbit, Red Rabbit συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη παράσταση στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου του 2011 και βραβεύθηκε με το Arches Brick Award της ίδιας διοργάνωσης. Ο συγγραφέας έγινε ευρύτερα γνωστός και το έργο τού συνέχισε να κερδίζει διακρίσεις και βραβεία (Καλύτερη Νέα Περφόρμανς, στο Fringe Festival του Δουβλίνου, Summerworks Outstanding New Performance Text Award, κ.α.), ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για τα Total Theatre και Brighton Fringe Pick of Edinburgh Award.

White Rabbit, Red Rabbit: Ο Νασίμ Σολεΐμανπούρ "έρχεται" στην Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
H παράσταση συνεχίζει να παίζεται σε όλο τον κόσμο, ανοίγοντας την επικοινωνία του συγγραφέα με όλους αυτούς τους ανθρώπους που ακούνε και 'βιώνουν' την ιστορία του κάθε βράδυ.


Σήμερα η παράσταση συνεχίζει να παίζεται σε όλο τον κόσμο, ανοίγοντας την επικοινωνία του συγγραφέα με όλους αυτούς τους ανθρώπους που ακούνε και 'βιώνουν' την ιστορία του κάθε βράδυ.
Στην Ελλάδα το White Rabbit, Red Rabbit ανέβηκε για πρώτη φορά στο περσινό φεστιβάλ περφόρμανς Live Manual με πέντε διαφορετικούς ερμηνευτές (Θεοδώρα Τζήμου, Μαρία Σκουλά, Νίκος Φλέσσας, Γιώργος Γάκης, και Νίκος Καραθάνος), ενώ στην Θεσσαλονίκη το κείμενο διαβάζουν ο Βασίλης Σπυρόπουλος και η Ελένη Δημοπούλου, αντίστοιχα.


Οι δύο ηθοποιοί μοιράζονται τις σκέψεις τους γι' αυτό το ασυνήθιστο θεατρικό εγχείρημα με το LIFO.gr


Βασίλης Σπυρόπουλος

Βασίλης Σπυρόπουλος
"Μία πρόταση-πρόκληση, έξω από τις καθιερωμένες θεατρικές συμβάσεις. Σκηνικό αποτέλεσμα; Άγνωστο αλλά και πολύ ενδιαφέρον συγχρόνως.

Τη διαδικασία τη φαντάζομαι συναρπαστική. Μόνος επί σκηνής χωρίς πληροφορίες για το κείμενο που πρώτη φορά  συναντώ. Ωραίο το ρίσκο. Το αποδέχεσαι και βουτάς.. Στα ρυχά, στα βαθιά, δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι δεν λες όχι σε αυτήν την πρόκληση.
Ακόμα, ελπίζω να καταφέρω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του Νασίμ που δραπετεύει με όλη τη δύναμη της ψυχής και του νού του και καταφέρνει να επικοινωνήσει με όλους μας στον ''ελεύθερο κόσμο"."


Ελένη Δημοπούλου

Ελένη Δημοπούλου

"To White Rabbit, Red Rabbit είναι μία εξαιρετική θεατρική πράξη.

Ένας νέος και σημαντικός συγγραφέας βρήκε αυτόν τον ιδιοφυή τρόπο να "μιλήσει"¨για ένα θέμα το οποίο κρατά κλειστό μέχρι την τελευταία στιγμή. Την στιγμή που θα μου επιδοθεί σε έναν φάκελο, την Πέμπτη το βράδυ, το κείμενο ξέρω ότι θα νιώσω πολύ συγκινημένη.

Η σκέψη και μόνο ότι θα διαβαστεί ένα κείμενο ενός νέου που του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα του από μόνη της προσδίδει ένα μέγεθος . Δεν έχω δοκιμαστεί σε κάτι τόσο ενδιαφέρον από καλλιτεχνικής άποψης, και ανησυχώ για το αποτέλεσμα.

Το μόνο που εύχομαι για μένα και για το κοινό είναι να καταφέρουμε να φέρουμε τον Νασίμ μέσα στην αίθουσα, και πριν κοιμηθώ να τον ρωτήσω όλα όσα δεν θα μου αποκαλυφθούν από το κείμενο."

_____________________________

White Rabbit, Red Rabbit
Πού: Δημήτρια (πρώην maison crystal) - Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου 6, Ν. Παραλία Θεσσαλονίκης
Παραστάσεις: Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, με τον Βασίλη Σπυρόπουλο
                       Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, με την Ελένη Δημοπούλου
Ώρα έναρξης: 21.00

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ