Θεατρικό φεστιβάλ με θέμα την Αθήνα στα θέατρα Ακροπόλ και Βασιλάκου.

Θεατρικό φεστιβάλ με θέμα την Αθήνα στα θέατρα Ακροπόλ και Βασιλάκου. Facebook Twitter
0

Ένα θεατρικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην Αθήνα και τους πολίτες της έρχεται στα θέατρα Ακροπόλ και Βασιλάκου.

Πέντε σκηνοθέτες «περπατούν» ο καθένας με το δικό του προσωπικό τρόπο στη σημερινή Αθήνα δημιουργώντας ένα φθινοπωρινό φεστιβάλ. Το φεστιβάλ με θέμα την Αθήνα ...την πόλη που της οφείλουμε πολλά και τίτλο «Αθήνα ...η Αθήνα σήμερα» θα παρουσιαστεί από τις 15 Οκτωβρίου και για ένα μήνα στα θέατρα Ακροπόλ και Βασιλάκου.

Ο Θοδωρής Γκόνης, ο Γιάννης Καλαβριανός, η Αλεξία Καλτσίκη, ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Αντώνης Λουδάρος καλούνται μέσα από τις παραστάσεις που θα παρουσιάσουν να εκφράσουν την προσωπική τους σχέση με την Αθήνα: τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τους φόβους τους.

«Λίγο-πολύ για όλους μας αυτή η πόλη ήταν η πρώτη σημαντική δυσκολία, ευλογία και κατάρα, το πρώτο σκαλί. Με αυτή μας τη χειρονομία φιλοδοξούμε να επιστρέψουμε μέρος από τα "οφειλόμενα" σε αυτήν και άρα σε όλους όσους υπήρξαν με τον τρόπο τους δάσκαλοι, συμμαθητές, συνεργάτες, συνοδοιπόροι και συνένοχοι», σημειώνει ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης.

«Το παγκάκι του κανένα» του Μισέλ Φάις

Σκηνοθεσία: Αλεξία Καλτσίκη

Η Αλεξία Καλτσίκη, ο Αντώνης Μυριαγκός και ο Στέλιος Ανδρονίκου (ερμηνεία), η Εύα Γουλάκου (σκηνικά–κοστούμια) και ο Αλέξης Ρέτσης (μουσική επιμέλεια) συναντώνται με το έργο του Μισέλ Φάις «Το παγκάκι του κανένα», για μια σκηνική δοκιμή πάνω στην περιπέτεια του βλέμματος. Δυο χαρακτήρες βγαλμένοι από τον παφλασμό του ανώνυμου πλήθους, ξεκολημμένοι από την τοιχογραφία της επείγουσας καθημερινότητας και μια αλλόκοτη φωνή μας παρασύρουν σε μια πυρετώδη πεζοπορία στην αβίωτη αλλά και φαντασμαγορική πραγματικότητα μιας άγνωστης και οικείας πόλης, μιας ωμής και τρυφερής πόλης σαν την Αθήνα.
Ένα αστεία αγχώδες κείμενο για το θρυμματισμένο παρόν μας, ένα γαϊτανάκι παρατηρητικής και αυτοπαρατηρητικής αναζήτησης, ένα κυκλικό παιχνίδι ιδιωτικού και δημόσιου βλέμματος.

Μισέλ Φάις «Το παγκάκι του κανένα». Φωτό: Ηλίας Κοσίντας

«Λυπιού» Ποίηση: Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ

 Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

«Λυπιού λέω τον τόπο που επινόησα για να πηγαίνω όταν είμαι βαθιά λυπημένη»

Γοητευμένος από την ποίηση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, συμμετέχει στο θεατρικό φεστιβάλ για την Αθήνα -που διοργανώνει ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ από 15 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου- και με καμβά το ποίημα «Λυπιού» της Ρουκ δημιουργεί μία σκηνική σύνθεση χρησιμοποιώντας μάλιστα τραγούδια της Νina Simone, με δύο έξοχες ηθοποιούς –τραγουδίστριες, την Ελένη Κοκκίδου και την Ελένη Ουζουνίδου, αλλά και την ποιήτρια ....επί σκηνής. Την κινηματογράφιση κάνει ο Γρηγόρης Καραντινάκης, ενώ τα σκηνικά επιμελείται η Ελένη Στρούλια.

Θοδωρής Γκόνης

«Ο Μπήντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις Από την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Μια πόλη αναστατώνεται από τους συνεχιζόμενους εμπρησμούς σπιτιών με πανομοιότυπο τρόπο. Δυο εμπρηστές μπαίνουν στα σπίτια με τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους και αφού τα γεμίζουν με βενζίνη, τους βάζουν φωτιά. Ο κ. Θεόφιλος Μπήντερμαν και η γυναίκα του Μπαμπέτ, είναι απολύτως βέβαιοι πως αν φτάσουν και στο δικό τους σπίτι, θα τους πετάξουν έξω. Και η ημέρα εκείνη έρχεται. Ο εμπρηστής χρησιμοποιεί όλα τα γνωστά μέσα προκειμένου να κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις τους.

«Ο Μπήντερμαν και οι εμπρηστές» είναι ένα κείμενο για την απροθυμία των ανθρώπων να διδαχτούν και κοροϊδεύει με συγκαλυμμένο τρόπο, δηλαδή ανελέητα, τις συλλογικές προκαταλήψεις μιας εφησυχασμένης κοινωνίας.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά και αναμενόμενα, συγκλίνοντας στο εξής θεμελιώδες: πώς γίνεται ο Μπήντερμαν να βλέπει το κακό να έρχεται και να μην κάνει τίποτε για να το σταματήσει. Είναι όπως έχει σημειώσει και ο ίδιος ο συγγραφέας στον υπότιτλο: «ένα διδακτικό έργο χωρίς δίδαγμα».

Γιάννης Καλαβριανός

«Ακυβέρνητη Πολιτεία/ Αθήνα. Σκίτσα, Πορτρέτα, Ιστορίες»

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

 

Μια πόλη είναι ό,τι φαντάζεται ο καθένας γι' αυτήν. Έτσι και η παράσταση αντιμετωπίζει την Αθήνα μυθολογικά. Μέσα από τα Ημερολόγια του Σεφέρη, αποσπάσματα του Βαλτινού, φράσεις του Βακαλόπουλου, αφηγήσεις του Νταλούκα. Περιγραφές του Χάκκα, ποιήματα του Σίμου του Υπαρξιστή, στίχους του Πουλικάκου.

Δέκα Αθηναίοι (ένα ηλικιωμένο ζευγάρι,ένας αρχιτέκτονας, μια μαθήτρια ,το μοντέλο ενός ζωγράφου, ένα γκαρσόνι, μια δασκάλα Θεάτρου με το παιδί της) με την παρουσία τους εικονογραφούν τον παρόντα χρόνο της πολης.

Ο μουσικός Λόλεκ δημιουργεί ζωντανά το soundtrack. O Aκύλλας Καραζήσης συντονίζει το σκηνικό συμβάν και εξηγεί: «Το θέαμα κινείται μεταξύ ντοκιμαντέρ και μουσικού jam session ». Σκηνικά- κοστούμια: Μαρία Πανουργιά.

Ακύλλας Καραζήσης

«ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ»

Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος

Κυρία, Μακεδονικής καταγωγής, με δικό της απάρτμεντ στ' Αναφιώτικα της Πλάκας, πρώην εκπαιδευτικός, ευπαρουσίαστη, παρ' ολίγον εστεμμένη, εξαιρετικού χαρακτήρα και ήθους, ευαίσθητη, φιλόζωη, με έφεση στον εθελοντισμό αναζητά θεατές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά με σκοπό να γνωριστούν καλύτερα και να μοιραστούν μαζί της αισθήματα, μυρωδιές και σκέψεις μιας Αθήνας που αλλάζει διαρκώς μορφές και σχήματα.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος, Κείμενο: Έλενα Σολωμού - Φωτεινή Κώττη,

Σκηνικά και κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου, Μουσική: Στέφανος Κόκκαλης, Φωτισμοί: Αργύρης Θέος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Θεοδώρου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλλα Γκίκα, Δημήτρης Τσέλιος.

* Οι παραστάσεις του φεστιβάλ θα πλαισιωθούν από μια βίντεο-εγκατάσταση, με την υπογραφή της σκηνογράφου Ελένης Στρούλια και θέμα «Εικόνες από ένα μέλλον».

Μικρές οθόνες με ακουστικά - ζωντανά κάδρα στους τοίχους του φουαγιέ προβάλλουν σε διαρκή επανάληψη σύντομα πλάνα από οικείες γωνιές της πόλης.

Η πλοκή είναι ασήμαντη: εικόνες από τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας απ' αυτές που ο καθένας μας συναντά κάθε μέρα. Τυχαίες φιγούρες περαστικών που εμφανίζονται για λίγο και ξανά χάνονται.

Οι άνθρωποι που βλέπουμε δεν είναι ηθοποιοί αλλά τυχαίοι περαστικοί που δεν σκέφτονται ότι κάποιος τους παρατηρεί. Η καταγραφή τους από μια ακίνητη κάμερα θυμίζει τις κάμερες παρακολούθησης όσο και το βλέμμα του καθενός από εμάς που

περπατά στην πόλη και γίνεται ηθελημένα ή αθέλητα θεατής της ζωής των ανθρώπων της. Σε λίγα δευτερόλεπτα οι άνθρωποι χάνονται σε μια γωνία και η ιστορία τους για εμάς τελειώνει εκεί.

Το φόντο της ζωής μας, που σαν τέτοιο περνά κατά κανόνα απαρατήρητο, γίνεται εδώ κεντρικό θέμα και μας καλεί να στοχαστούμε τη διαδρομή του στο χρόνο και να αναρωτηθούμε για το μέλλον του, το μέλλον της πόλης.

Την εγκατάσταση υπογράφουν οι σκηνογράφοι Ελένη Στρούλια και Ζαΐρα Φαληρέα και θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του θεάτρου Ακροπόλ παράλληλα με την παράσταση «Λυπιού».

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ