Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί τον Πατέρα του Στρίντμπεργκ

Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί τον Πατέρα του Στρίντμπεργκ Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

 

Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί τον Πατέρα του Στρίντμπεργκ Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Ο Γρηγόρης Χατζάκης φέτος σκηνοθετεί τον «Πατέρα» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, ένα από τα πιο κλασικά έργα του διάσημου συγγραφέα που αφορά έναν πατέρα και μια μητέρα που διαφωνούν για το μέλλον της κόρης τους. Οι διαφορετικές απόψεις τους θα τους οδηγήσουν σε εξωφρενικές καταστάσεις. «Νομίζω ότι είναι ότι πιο προσωπικό και ακραίο που έχω κάνει μέχρι τώρα και νομίζω ότι μάλλον σίγουρα δεν θα είναι αποδεκτό από όλο τον κόσμο» λέει ο σκηνοθέτης. «Ή που θα φάμε ξύλο ή που θα ενθουσιάσουμε. Δεν είναι όμως πρόθεσή μου να προκαλέσω τον άλλον, απλά επειδή είναι πιο προσωπικό, αναγκαστικά θα έχει ακραίες αντιδράσεις».

«Για μένα ήταν κάτι αυτονόητο το θέατρο» εξηγεί. «Από τότε που ήμουν πολύ μικρός ήθελα να κάνω αυτό το πράγμα. Από 3-4 χρονών που πήγαινα και έβλεπα παιδικές παραστάσεις. Θυμάμαι στο νηπιαγωγείο φίλους να με ρωτάνε τι να παίξουμε και εγώ να απαντάω ‘θέατρο’. Ήταν το παιχνίδι μου πάντα αυτό. Και όχι μόνο το θέατρο σαν ηθοποιός. Ειδικά το από πίσω, η σκηνοθεσία που τότε δεν ήξερα τι ήταν αλλά μου άρεσε το φτιάξιμο, το στήσιμο. Ήθελα να οργανώνω τις παραστάσεις. Μετά έλεγα ότι τόσα χρόνια μου μένουν μέχρι να πάω στρατό. Θυμάμαι ήμουν στην τρίτη δημοτικού και μέτραγα αντίστροφα χρόνια για να ασχοληθώ με το θέατρο. Δεν είχα ποτέ κάτι άλλο σαν επιλογή».

Στον Πατέρα υπάρχει αυτή η σχεδόν αναίτια μάχη ανάμεσα στα δύο φύλα. Η τρομερή έλλειψη σχέσης αγάπης και επικοινωνίας που είναι το σπίτι και η οικογένεια, το τραπέζι του δείπνου. Αυτό έχει να κάνει πολύ κραυγαλέα με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή κοινωνικά στον κόσμο και στην Ελλάδα περισσότερο.

 

―Πήγαινες θέατρο από τότε;

Πήγαινα πάρα πολύ θέατρο. Με πήγαιναν ο μπαμπάς μου, η μαμά, η γιαγιά μου από πολύ μικρό. Συνέχεια έβλεπα θέατρο. Ήμουν τυχερός. Η οικογένεια μου ήταν πολύ λάτρεις της τέχνης. Ήταν πάντα πολύ επιλεγμένα αυτά που έβλεπα οπότε είχα καλές βάσεις και εμπειρίες. Το μόνο που αντιμαχόταν την αγάπη μου για το θέατρο ήταν ο Καραγκιόζης στο δημοτικό. Μου άρεσε πάρα πολύ ο Καραγκιόζης.

―Ασχολήθηκες αμέσως όταν τελείωσες το σχολείο;

Δεν υπήρχε κάποιο ανάλογο πανεπιστήμιο για να δώσω εξετάσεις. Πήγα σε δραματική σχολή για σκηνοθεσία. Ασχολήθηκα αμέσως και κατευθείαν. Δεν υπήρχε καμία άλλη σκέψη και καμία αμφισβήτηση από το σπίτι. Όχι μόνο δεν είχαν πρόβλημα αλλά ήταν απωθημένο και των γονιών μου το να ασχοληθούν με τις τέχνες και λόγω συγκυριών δεν το έκαναν, μου έδωσαν τρομερή υποστήριξη και ώθηση προς σε αυτό.

―Υπάρχει κάποια παράσταση που σε έχει επηρεάσει;

Ήμουν ακόμη στο σχολείο αλλά είχα πάει και την είχα δει τρεις φορές. Ήταν ο Γυάλινος Κόσμος που είχε κάνει ο Μαυρίκιος στο Εμπρός. Και η Νύχτα της Κουκουβάγιας του Βογιατζή, το Στρίψιμο της Βίδας στο Αμόρε. Ήταν παραστάσεις που ήταν εξαιρετικές.

―Κάποιο πρόσωπο;

Δεν μπορώ να πω κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ότι με έχει επηρεάσει. Υπάρχουν ηθοποιοί και σκηνοθέτες αλλά πάντα νόμιζα ότι κάθε έργο έχει μια αυτονομία. Μια δική του δυναμική. Παρακολουθώ πάντα αλλά δεν έχω κάποιους συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Νομίζω ότι με επηρεάζουν περισσότερο έργα και συνθήκες.

Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί τον Πατέρα του Στρίντμπεργκ Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

―Πώς θα χαρακτήριζες το θέατρο που κάνεις;

Υπάρχουν στοιχεία που με χαρακτηρίζουν μεταξύ των παραστάσεων. Εκτός από θεματολογίες που υπάρχουν συνέχεια εν αγνοία μου. Σίγουρα έχω μια σχέση με τον θεατή και δεν το λέω ακριβώς με την έννοια του διαδραστικού. Θεωρώ ότι η μοναδικότητα του θεάτρου είναι η επαφή του με τον κόσμο. Υπάρχει ένας διάλογος που γίνεται. Πάντα με ενδιαφέρει η λειτουργία του κόσμου. Είχαμε κάνει τα Φτερά του Έρωτα μέσα σε ένα λεωφορείο που γύρναγε στην Αθήνα και ήταν μέσα ο κόσμος μαζί με τους ηθοποιούς. Ήταν στην λογική ότι ταξιδεύει ο κόσμος μαζί με την παράσταση. Πάντα με απασχολεί αυτό το κομμάτι στα έργα που σκηνοθετώ ότι ζούμε δηλαδή μια κοινή στιγμή μαζί οι ηθοποιό με τους θεατές αυτές τις δυο ώρες που διαρκεί η παράσταση. Υπάρχει σίγουρα μια αίσθηση του χιούμορ, είτε πιο υπόγεια, είτε πιο φανερά. Και κυριαρχεί το παράδοξο και ο σουρεαλισμός καθώς και το στοιχείο της ανατροπής των δεδομένων είτε παραστασιακά, είτε δραματουργικά.

 

―Πες μου λίγο για τον Πατέρα. Πώς τον έχεις προσεγγίσει;

Με τον Πατέρα έχει δημιουργηθεί κάτι περίπλοκο. Δεν θέλω να πω πολλά επειδή δεν θέλω να προδώσω πράγματα. Στον Πατέρα υπάρχει αυτή η σχεδόν αναίτια μάχη ανάμεσα στα δύο φύλα. Η τρομερή έλλειψη σχέσης αγάπης και επικοινωνίας που είναι το σπίτι και η οικογένεια, το τραπέζι του δείπνου. Αυτό έχει να κάνει πολύ κραυγαλέα με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή κοινωνικά στον κόσμο και στην Ελλάδα περισσότερο. Το είχαμε μαζί με το Βαγγέλη Στρατηγάκο ως σκέψη και διασκευή να το ανεβάσουμε. Νομίζω ότι όλο αυτό το δείχνουμε με πάρα πολλά έντονα στοιχεία χιούμορ και παραλόγου. Χρησιμοποιεί μια οικογένεια ο Στρίνμπεργκ για να μιλήσει για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Το θέμα της απομάκρυνσης από κάποιες αξίες που δεν έχουν να κάνουν τόσο με ηθική αλλά με στοιχεία που υπάρχουν κρυμμένα μέσα μας και τα απωθούμε και τα καλύπτουμε με άλλα πράγματα. Νομίζω εκεί είναι το θέμα να εστιάσει μέσα σε αυτά τα σχεδόν ενστικτώδη στοιχεία που απωθούμε συνεχώς διαπροσωπικά και κοινωνικά. Έχει ένα πολύ δικό του τριπάκι. Σε βάζει σε ένα δικό του κόσμο που είναι λίγο στο όριο στο πόσο μπορείς να μπεις μέσα σε αυτό το πράγμα και να σε τραβήξει ή να μην μπορέσεις να επικοινωνήσεις καθόλου και να μην καταλαβαίνεις για τι μιλάει.

 

Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί τον Πατέρα του Στρίντμπεργκ Facebook Twitter

 

―Είναι εύκολο να κάνεις θέατρο στην Ελλάδα του σήμερα;

Πρακτικά είναι εύκολο. Υπάρχουν πάρα πολλά θέατρα και σκηνές. Φτάνουμε μέχρι και στις 2000 παραστάσεις το χρόνο που λέει ο λόγος. Και η κουτσή Μαρία κάνει θέατρο στην Ελλάδα σήμερα. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Είναι δύσκολο οικονομικά να το διαχειριστείς λόγω τις κατάστασης. Αυτό οδηγεί όμως σε άλλες λύσεις τουλάχιστον καλλιτεχνικά. Δηλαδή ακόμη και αυτό το κύμα που βγαίνει από την κρίση όπως έγινε με την πτώση του Βερολίνου που έχει επηρεάσει τόσο την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο που δούλεψε σε μια πολύ δύσκολη συνθήκη επειδή έψαξαν να βρουν άλλες λύσεις για να καλύψουν κενά παραγωγής και δημιουργήθηκε μια τάση. Και σε μας νομίζω λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, μας οδηγεί σε ενδιαφέρουσες αναζητήσεις. Το πρόβλημα είναι να φέρεις τον κόσμο που έχει να επιλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες παραστάσεις. Εκεί είναι η μεγαλύτερη δυσκολία.

―Υπάρχει θέατρο της κρίσης;

Σαφώς υπάρχει η πιο λαϊκή εκδοχή του που μπορεί να είναι κάτι που βλέπουμε πάρα πολύ έντονα στην τέχνη τελευταία είναι αυτό το μιξ θέατρο. Το ‘Στην υγειά μας’ θέατρο που ηθοποιοί, τραγουδιστές παίζουν όλοι μαζί και έχει κέφι, χορό, τραγούδι για να ικανοποιήσει την έξοδο του Έλληνα που δεν μπορεί να πάει παντού. Τα κάνουμε επομένως όλα μαζί. Αυτή είναι μια κατηγορία θεάτρου που έχει φέρει η κρίση. Υπάρχει επίσης πολύ έντονη δράση των μικρών ομάδων. Υπήρχε βέβαια και πριν αλλά πλέον υπάρχει πιο μεγάλη συσπείρωση και έξαρση των νέων ομάδων που προσπαθούν με τα απλούστερα μέσα να ξεσπάσουν μια καλλιτεχνική και δημιουργική πίεση. Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει ένα καθαρό ρεύμα.

―Υπάρχει κάτι που σε ενοχλεί;

Το καλό είναι ότι αυτή η κατάσταση ευνοεί το να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με την πολύ έντονη δηθενιά και ποζεριά που υπάρχει στο θέατρο στην Ελλάδα. Πλέον ή που θα γίνονται παραστάσεις που θα είναι μεγάλες παραγωγές για να τραβήξουν ένα ευρύ λαϊκό κοινό ή που θα γίνονται παραστάσεις πιο μικρές που θα έχουν κάτι πιο της ουσίας να πούνε. Νομίζω ότι σιγά, σιγά ο κόσμος τσινάει στο ψεύτικο ,σε αυτό που δεν έχει κάποια πρόθεση και κάποια ειλικρίνεια.

―Σου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να κάνεις κάτι διαφορετικό;

Δεν είναι δύσκολο να κάνεις κάτι διαφορετικό. Χρειάζεται μόνο να ξεπεράσεις κόμπλεξ δικά σου προσωπικά. Έχουν ανοίξει οι σκηνές. Ενδεχομένως ακόμη υπάρχει κάτι που στην πραγματικότητα υπάρχει για ένα πιο συγκεκριμένο κοινό ή για μια ομάδα που είναι για πιο περιορισμένο κοινό. Όταν δηλαδή μπαίνεις στην διαδικασία να κάνεις κάτι για ένα πιο ευρύ κοινό, είναι πολύ εύκολο να μην γίνει κάτι ενδιάμεσο δηλαδή όχι κάτι τελείως καθαρό αλλά ούτε και κάτι extreme στην φιλοσοφία του θιάσου, ούτε στην νοοτροπία της μάζας. Και εκεί βρίσκεται ο πιο μεγάλος κίνδυνος και η πολύ μεγάλη μαγκιά να διακριθεί αυτό, να έχει ένα σωστό αποτέλεσμα στο σύνολο του.

―Ζεις από το θέατρο;

Δεν ζω από το θέατρο. Μπαίνω μέσα από το θέατρο.

―Θέλεις να ανεβάσεις κάτι πάρα πολύ;

Έχω διάφορες σκέψεις. Δεν έχω κάποιο μεγάλο απωθημένο. Ένα έργο που θα ήθελα πάρα πολύ να σκηνοθετήσω και είναι μέσα στα σχέδια μου και θέλω πάρα πολύ να συμβεί. Είναι ένα αρχαίο έργο αν και δεν με τραβάνε πολύ τα αρχαία κείμενα για να δουλέψω πάνω σε αυτά. Έχουμε δει τα περισσότερα σε άπειρες εκδοχές και αν δεν έχεις κάτι πραγματικά δικό σου να πεις, να το ξανακάνεις με ένα άλλο τρόπο, εντάξει δεν το θεωρώ κάτι. Αν είναι να πιάσω ένα τέτοιο κείμενο είναι αν πραγματικά θέλω κάτι να πω. Και αυτό που θέλω να κάνω κάποια στιγμή πάρα πολύ είναι ο Οιδίποδας και ενδεχομένως για ένα κλειστό χώρο.

―Θα μπορούσες να πας να δουλέψεις σε άλλη χώρα;

Θα μπορούσα και θα ήθελα πάρα πολύ. Το έχω επιχειρήσει να σκεφτώ μερικές φορές για να πάω και να ζήσω αλλά μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να φύγω από την Ελλάδα. Είμαι πάρα πολύ δεμένος με το περιβάλλον, με τους δικούς μου ανθρώπους, τις γειτονιές κτλ. Από την άλλη την αγαπάω πάρα πολύ την Αθήνα και μου αρέσει η ζωή εδώ και είναι και η φάση αυτή η περίοδος που θα αρχίσει να γίνεται πολύ επίκεντρο και θα αρχίσουν να βγαίνουν καλλιτεχνικά που θα είναι πολύ καινούργια, τουλάχιστον για το Ευρωπαϊκό στερέωμα. Οπότε θέλω να είμαι εδώ πέρα και με ενδιαφέρει να βλέπω να αλλάζουν. Εκτός από οικονομική άποψη που χρειάζομαι ένα σπρώξιμο στο εξωτερικό κατά τα άλλα δεν βλέπω άλλο λόγο να φεύγω εύκολα.  

Info 

Θέατρο 104: Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)

Ερμηνεύουν οι:  Γιάννης Παπαϊωάννου, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Δημήτρης Ντάσκας, Σπύρος Δημακόπουλος, Βάλη Μαυρίδη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Κατερίνα Ζιώγου

Μέρες και ώρες παράστασης: Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.15

Γενική είσοδος : 12 ευρώ / φοιτητικό 8 / άνεργοι - ατέλειες 5

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα ζήσαμε στο 79ο Φεστιβάλ της Αβινιόν: από το «La Distance» του Ροντρίγκες έως τη μεγάλη επιτυχία του Μπανούσι

Θέατρο / Όλα όσα ζήσαμε στο 79ο Φεστιβάλ της Αβινιόν

Οι θερμές κριτικές της «Liberation» και της «Le Monde» για το «ΜΑΜΙ» του Μπανούσι σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση είναι απλώς μια λεπτομέρεια μέσα στις απανωτές εκπλήξεις που έκρυβε το πιο γνωστό θεατρικό φεστιβάλ στον κόσμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κωνσταντίνος Ζωγράφος: Ο «Ορέστης» του Τερζόπουλου

Θέατρο / Κωνσταντίνος Ζωγράφος: «Ο Τερζόπουλος σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό»

Ο νεαρός ηθοποιός που πέρυσι ενσάρκωσε τον Πυλάδη επιστρέφει φέτος ως Ορέστης. Με μια ήδη πλούσια διαδρομή στο θέατρο δίπλα σε σημαντικούς δημιουργούς, ετοιμάζει ένα νέο έργο εμπνευσμένο από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

The Review / «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

Με αφορμή την παράσταση γι’ αυτόν τον αυθεντικό δημιουργό που τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 μεσουρανούσε, ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου σχολιάζουν τον αντίκτυπό του στο κοινό σήμερα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, πτώση και η αποθέωση

Αρχαίο Δράμα Explained / «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, η πτώση και η αποθέωση

Τι μας μαθαίνει η ιστορία του Οιδίποδα, ενός ανθρώπου που έχει τα πάντα και τα χάνει εν ριπή οφθαλμού; Η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα επιχειρεί μια θεωρητική ανάλυση του έργου του Σοφοκλή.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Στη ζωή έσπαγε τα ταμπού, στο θέατρο τα ταμεία

Θέατρο / Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πώς έσπαγε τα ταμεία στο θέατρο επί 35 χρόνια

Για δεκαετίες έχτισε, με το αλάνθαστο επιχειρηματικό της ένστικτο, μια σχέση με το θεατρικό κοινό που ακολουθούσε υπνωτισμένο τον μύθο της εθνικής σταρ. Η πορεία της ως θιασάρχισσας μέσα από παραστάσεις-σταθμούς και τις μαρτυρίες συνεργατών της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ