Ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί την «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί την «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη Facebook Twitter
Όραμά μου είναι να αφήσει και αυτή η παράσταση το στίγμα της στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου ως αντάξια συνέχεια της θρυλικής παράστασης του 1962. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Η Όμορφη Πόλη είναι ένας τίτλος που σε κάνει να ανατριχιάζεις στο άκουσμά του και μόνο. Η θρυλική παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1962, έγραψε την ιστορία μιας ολόκληρης εποχής μέσα από τραγούδια που παραμένουν μέχρι σήμερα κομμάτι του μουσικού μας πολιτιστικού πλούτου. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης αναβιώνει την παράσταση αυτή, μεταφέροντας στο 2020 την Όμορφη Πόλη του μεγάλου μας καλλιτέχνη μέσα από μια θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή-ωδή στον Θεοδωράκη. Εκτός αυτού, όμως, είναι και μια υπενθύμιση της μουσικής και στιχουργικής αυθεντικότητας άλλων εποχών που μιλά ακόμα και στα πιο βαθιά μας συναισθήματα. Ο Γιώργος Βάλαρης απαντά στις ερωτήσεις μας, δίνοντας μια μικρή αίσθηση του τι θα δούμε στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου.

— Κύριε Βάλαρη, η «Όμορφη Πόλη» μπορεί να γίνει ο συνδετικός κρίκος για διαφορετικές γενιές; Είναι αυτός ένας από τους στόχους της παράστασης;

Μοιραία γίνεται η σύνδεση, μια και ο θρυλικός τίτλος επικαιροποιείται μέσω της νέας προσέγγισης του διαχρονικού αυτού έργου, με θεατρανθρώπους και ερμηνευτές αγαπητούς και στη νέα γενιά, με μια αισθητική σύγχρονη που περιλαμβάνει μέσα όπως το video art, αλλά και γενικότερα με το ύφος της παράστασης, που απευθύνεται σε όλες τις γενιές.


— Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί μια τέτοια παράσταση και τι είναι εκείνο που σας σημάδεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας;

Αισίως τον Φεβρουάριο κλείνω έναν χρόνο εντατικής προετοιμασίας, μελέτης και προβών. Πρόκειται για μια παραγωγή στην οποία αφοσιώθηκα και για τις ανάγκες της μελέτησα διεξοδικά μέγιστο μέρος του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, βιογραφιών και μελετών σχετικών με αυτόν. Αυτό που με σημάδεψε και θα με συντροφεύει πάντα είναι η γνωριμία και η στενή σχέση που απέκτησα μαζί του αυτή την περίοδο.

Η σύγχρονη παράσταση δεν είναι επιθεώρηση όπως τότε, αλλά μια σύγχρονη σπονδυλωτή λαϊκή τραγωδία, με πρωταρχικό ρόλο στα τραγούδια, στην ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη για πρώτη φορά στη σκηνή και τον χορό επί σκηνής με θέματα διαχρονικά και επίκαιρα.


— Μιλήστε μας γι' αυτήν τη συνάντηση. Τι συμβολίζει για εσάς ο Μίκης Θεοδωράκης;

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι για μένα ένας μύθος συνώνυμος με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Στην πρώτη συνάντηση μαζί του τον Μάρτιο, στο σπίτι του, στην Ακρόπολη, είχα μεγάλο τρακ και αγωνία, αλλά με αγκάλιασε εξαρχής με μεγάλη αγάπη και ζεστασιά και τον ευχαριστώ θερμά γι' αυτό. Είχα μπροστά μου μια τόσο ισχυρή προσωπικότητα, με ακτινοβολία μεταφυσική. Στις αρκετές συναντήσεις που έχουμε κάνει έκτοτε νιώθω οικειότητα, εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία ψυχής και πνεύματος, που εκφράστηκε δημόσια για μένα με το σύγχρονο έργο της Όμορφης Πόλης. Ήταν κάτι που με συγκίνησε βαθύτατα. Οι διηγήσεις του από ιστορικά γεγονότα που έζησε στην εξορία και στο εξωτερικό και παράλληλα αυτή η δύναμή του για την Ελλάδα με έχουν εντυπωσιάσει βαθύτατα. Μου είπε χαρακτηριστικά σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου: «Εγώ δεν ήθελα απλώς να βάψω με μερικές σταγόνες χρώματος ένα ποτήρι. Ήθελα να βάψω το Αιγαίο με το έργο μου». Κάθε μου συνάντηση μαζί του είναι δώρο ζωής. Είμαι, επίσης, στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως κάνουμε σχέδια για το επόμενο έργο μας.

Ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί την «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη Facebook Twitter
Γιώργος Βάλαρης, Γιώργος Κιμούλης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Καζάκος


— Σε τι διαφέρει η «Όμορφη Πόλη» του 2020 από την «Όμορφη Πόλη» του 1962;

Η σύγχρονη παράσταση δεν είναι επιθεώρηση όπως τότε, αλλά μια σύγχρονη σπονδυλωτή λαϊκή τραγωδία, με πρωταρχικό ρόλο στα τραγούδια, στην ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη για πρώτη φορά στη σκηνή και τον χορό επί σκηνής με θέματα διαχρονικά και επίκαιρα (έρωτας, θάνατος, ξενιτιά, επανάσταση και άξιον εστί).


— Ποιο είναι το όραμά σας γι' αυτή την παράσταση αλλά και για τον θεατρικό χώρο γενικότερα;

Όραμά μου είναι να αφήσει και αυτή η παράσταση το στίγμα της στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου ως αντάξια συνέχεια της θρυλικής παράστασης του 1962. Γι' αυτό μοχθώ έναν χρόνο τώρα, ώστε να δικαιώσω τον Μίκη για την εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία του.

Όμορφη Πόλη

Μουσική - Ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης

Σύνθεση έργου - Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης

Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος

Μουσική διεύθυνση - Ενορχήστρωση: Θανάσης Βασιλάς

Τραγουδούν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Σαλίνα Γαβαλά

Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Μελίνα Ασλανίδου (22-23/1), Γιώτα Νέγκα (17/1), Μπάμπης Στόκας (30/1), Ελένη Τσαλιγοπούλου (29-30/1)

Με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

17-30 Ιανουρίου 2020

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Εισιτήρια: 210 7282333, www.megaron.gr

 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ